ΣΥΡΙΖΑ: Ισχύει ότι η «παραΕΥΠ» μίσθωσε από ιδιώτη το Predator; -ΝΔ: Χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ισχύει ότι η «παραΕΥΠ» μίσθωσε από ιδιώτη το Predator; -ΝΔ: Χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
0

Νέος «πόλεμος» ανακοινώσεων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, ξέσπασε σήμερα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μεσημέρι, η Κουμουνδούρου εξέδωσε δελτίο τύπου, με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». «Το θράσος της ΝΔ ξεπερνά κάθε όριο να τολμά να μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας την ώρα που αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε ένα αδίστακτο καθεστώς με μαφιόζικες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών», σχολίασε στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τέσσερα ερωτήματα:

«1. Ισχύει το ρεπορτάζ της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator και έκανε παράνομες παρακολουθήσεις; 

2. Ισχύει ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ; 

3. Έχει αγοράσει η μισθώσει το ΚΕΤΥΑΚ, η παραΕΥΠ δηλαδή των Μητσοτάκη - Δημητριάδη - Πιερρακάκη, το κακόβουλο λογισμικό Predator;

4. Ισχύει ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στήσουν το κύκλωμα τους;».

«Γνωρίζουμε ό,τι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι αλλά ματαιοπονούν. Δεν θα τα καταφέρουν, όλα θα έρθουν στο φως», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «το ελάχιστο που περιμένουμε είναι πότε θα τελειώσει τις διακοπές του ο τουρίστας υποκλοπέας για να παραιτηθεί».

Τι απαντά η ΝΔ

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος που κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «χυδαία ψέματα για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις.

Παράλληλα, σχολιάζει ότι μετά τη δρομολόγηση της διερεύνησης του θέματος των παρακολουθήσεων από τη Δικαιοσύνη, αλλά και τη συζήτηση στη Βουλή, θα αναδειχθεί «το μέγεθος της συκοφαντίας» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διερεύνηση τόσο από την ελληνική Δικαιοσύνη όσο και σε θεσμικό επίπεδο από τη Βουλή έχει ήδη δρομολογηθεί. Και τότε μαζί με την αλήθεια θα αναδειχθεί και το μέγεθος της συκοφαντίας, της υποκρισίας και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας και θα διαψευστούν διάφορα ευφάνταστα σενάρια, είτε αφορούν πληροφορίες χωρίς στοιχεία για παρακολούθηση προσώπων είτε τη χρήση λογισμικού από τις ελληνικές αρχές παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ, και καταλήγει: «Όσο για τα νέα χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις, θα δοθούν αρμόδιως οι κατάλληλες απαντήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Απάντηση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Συκοφαντική πρόθεση» καταλογίζει η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωση του για το έργο της κυβερνοασφάλειας που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, και τονίζει ότι θα απαντά «με το έργο της».

Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωση τους τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζουν ότι «η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο της κυβερνοασφάλειας που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται με σαφή συκοφαντική πρόθεση.

 "Αναρωτιέται", δήθεν, η αξιωματική αντιπολίτευση αν χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια από ένα έργο για το οποίο δεν έχει καν υπάρξει ανάδοχος και για το οποίο επίσης προκύπτει από το δημοσιευμένο τεχνικό του δελτίο ότι δεν αναμένεται συμβασιοποίηση πριν το τέταρτο τρίμηνο του 2022».

Και συνεχίζει: «Όλα αυτά για ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόγραμμα που αφορά στη δημιουργία ενός κέντρου επιχειρήσεων για την κυβερνοασφάλεια του ελληνικού δημοσίου που αφέθηκε να περιέλθει σε ανεκδιήγητη κατάσταση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων υπενθυμίζεται «πως το συγκεκριμένο έργο, όπως και όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτηθούν με όλους τους σχετικούς όρους των εθνικών και ευρωπαϊκών ελέγχων».

Αναλυτικότερα, για το συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση δια των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει στην κοινή ανακοίνωση:

«1. Στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου "Ελλάδα 2.0", όπως αυτό εγκρίθηκε με την από 13 Ιουλίου 2021 εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα (st 10152/21, ST 10152/21 ADD1) και όπως αυτό κυρώθηκε με τον ν.4822/2021 (Α΄135), έχει ενταχθεί το έργο "Στρατηγική και πολιτικές κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο Τομέα και δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας" (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5150132) της Δράσης 16823 "Επένδυση στην Βελτίωση της Κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο και Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας".

Περαιτέρω, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥψηΔ) αποτελεί τον συνήθη φορέα χρηματοδότησης των προς ένταξη ψηφιακών έργων, δεδομένης της φύσης των έργων αυτών (ενδεικτικά ψηφιοποιήσεις αρχείων, δημιουργία συστημάτων ΤΠΕ κοκ). Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός των ενταχθέντων ψηφιακών έργων (με φορέα χρηματοδότησης το ΥψηΔ) ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ.

Τα ανωτέρω τελούν υπό την επιφύλαξη της έκδοσης σχετικής υπουργικής απόφασης ένταξης του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, κατόπιν σχετικού ελέγχου του υποβαλλόμενου προς ένταξη έργου από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) του Υπουργείου Οικονομικών.

2. Μεταξύ αυτών των έργων συμπεριλαμβάνεται και το συγκεκριμένο, το οποίο προβλέπεται και από την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας.

Η χώρα μας, εν αντιθέσει με όλες σχεδόν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν έχει ακόμα αναπτύξει ένα κέντρο για να μπορεί να διαχειρίζεται την άμυνα για κυβερνοεπιθέσεις στο δημόσιο τομέα. Η ανάγκη αυτή διεφάνη καθαρά σε πρόσφατα περιστατικά όπως στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020 - όπως και το κενό που υπήρχε.

Το ακριβές φυσικό αντικείμενο του έργου είναι προσβάσιμο ήδη από το Μάρτιο του 2022 στο παρακάτω link: https://greece20.gov.gr/wp-content/uploads/2022/03/112.-Apofasi-entaksis-ergou_-Kyvernoasfaleia-sto-Dimosio-Tomea_measure-16823_Kodikos-OPS-TA-5150132-orthi-epan..pdf.

 3. H ΕΥΠ αποτελεί την αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου για την πρόληψη και τη στατική και ενεργητική αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά δικτύων επικοινωνιών, εγκαταστάσεων αποθήκευσης πληροφοριών και συστημάτων πληροφορικής από το 2008 (άρθρο 4 παρ. 8 του ν. 3649/2008) και το συγκεκριμένο έργο απορρέει ως ανάγκη στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητας.

4. Φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ. Κατά συνέπεια, το ΚΕΤΥΑΚ αποτελεί την αναθέτουσα αρχή, η οποία θα προβεί, βάσει της σχετικής απόφασης ένταξης του έργου στο ΤΑΑ (ΑΔΑ: 6ΙοΞη-ΠΨΣ), στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και στη διασφάλιση της επίτευξης των επιχειρησιακών οροσήμων και στόχων, στη σύναψη συμβάσεων και την παρακολούθηση της εκτέλεσης αυτών, στην υποβολή στην ΕΥΣΤΑ σχεδίων διακήρυξης, σύμβασης ή τροποποίησης αυτής, προκειμένου να λαμβάνει σύμφωνη γνώμη, όπου απαιτείται.

 5. Το εν λόγω έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση αξιολόγησης προσφορών και συνεπώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η οποιαδήποτε εκταμίευση».

Και η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταλήγει: «Τέλος, επισημαίνουμε πως απέναντι σε κάθε μορφής συνωμοσιολογία, ισοπεδωτική κομματική λογική και συκοφαντία απαντούμε με τον πιο αξιόπιστο τρόπο που υπάρχει: το έργο μας».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ