Για «σκάνδαλο που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις για τα self test, καθώς η εταιρεία Swiss Med κρίθηκε έκπτωτη από τον διαγωνισμό.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έσπευσε σαν τον κλέφτη να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία», στην οποία επιχείρησε «μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό» να δώσει 10 εκατ. ευρώ.

 

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Όσο και αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, το σκάνδαλο με τα self test δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου- σαν τον κλέφτη και πάλι- να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ.Μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα "προσόντα" τα χρέη και την "εμπειρία" των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες. Φυσικά τα self test ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση.

 

Και όχι μόνο αυτό. Όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά.

 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες».

 

Χαρδαλιάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος με δήλωσή του επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε στη δήλωσή του ότι στη διαδικασία του διαγωνισμού διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του δημοσίου, που «ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό» με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολή.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Χαρδαλιάς.Αναλυτικά η απάντηση Χαρδαλιά:

 

«Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια self test, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων.

 

Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την προσπάθεια με αθλιότητες, fake news και τη γνωστή του μικροψυχία. Το ίδιο κάνει και τώρα που το συμπληρωματικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

 

Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως.

 

Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

 

Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια».

 

Τι συνέβη με τη Swiss Med

 

Η Swiss Med κρίθηκε έκπτωτη από τον διαγωνισμό για την προμήθεια των self tests, με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, έπειτα από ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής, απορρίπτοντας αίτημα της εταιρείας για παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης.

 

Η ίδια απόφαση προβλέπει την κατάπτωση υπέρ του δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

 

Πριν από λίγες ημέρες η Swiss Med ενημέρωσε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τη συμφωνία παράδοσης των τριών εκατομμυρίων τεστ που είχε συμφωνήσει και για αυτό ζήτησε παράταση.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, μεταξύ των όρων που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι «η παράδοση των υπό προμήθεια ειδών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τις 7 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης» και «λόγω του κατεπείγοντος, τα προσφερόμενα είδη πρέπει να είναι διαθέσιμα, ώστε να μπορούν να παραδοθούν εντός της ως άνω προθεσμίας».

 

Οι όροι αυτοί έγιναν ανεπιφύλακτα αποδεκτοί από τον ανάδοχο με την υποβολή της προσφοράς του και συμπεριλήφθηκαν αυτούσια στο τελικό κείμενο της σύμβασης, αναφέρει η Επιτροπή.

 

«Στο πλαίσιο τόσο της παρούσας πρόσκλησης όσο και της συναφθείσας σύμβασης, αποκλείεται ρητώς η δυνατότητα παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης, κατά παρέκκλιση της σχετικής δυνατότητας που χορηγείται στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 206 του ν. 4412/2016. Οι όροι αυτοί, οι οποίοι έγιναν ανεπιφύλακτα δεκτοί από τον ανάδοχο και ουδέποτε άλλοτε αμφισβητήθηκαν ρητώς από αυτόν, αποτελούν το κανονιστικό πλαίσιο του διαγωνισμού, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί στο παρόν στάδιο», συμπληρώνει η Επιτροπή.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr