Συντεταγμένη χρεοκοπία: Έρχεται με βήμα χήνας

Συντεταγμένη χρεοκοπία: Έρχεται με βήμα χήνας Facebook Twitter
0

Η συντεταγμένη χρεοκοπία είναι προ των πυλών και έρχεται με βήμα χήνας, γράφει στην Ελευθεροτυπία ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ουάσιγκτον Δ. Π. Δήμας. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, όλα αυτά γίνονται ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης η οποία απλώς παρακολουθεί και ακολουθεί τις οδηγίες για απόλυτη και πιστή εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει πως η χώρα πρέπει να ξεχάσει την έξοδο στις αγορές για σειρά ετών ενώ θα συνοδεύεται και από νέες ελληνικές δεσμεύσεις, δηλαδή μέτρα.

“Αυτό που διεφάνη από την τριήμερη Σύνοδο του ΔΝΤ είναι ότι όλα είναι σχεδόν έτοιμα. Αυτό που θα απαιτηθεί είναι η περαιτέρω προετοιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης ώστε η συντεταγμένη χρεοκοπία να εκληφθεί από τον Έλληνα ψηφοφόρο ως μια νέα επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης”.

Εν τω μεταξύ μέχρι να προετοιμαστεί καταλλήλως με τους μηχανισμούς των Μ.Μ.Ε η ελληνική κοινή γνώμη, θα έχει ολοκληρωθεί και ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης,-ίσως και εντός του 2012-μέσω του οποίου θα γίνονται οι ελεγχόμενες πτωχεύσεις.

Όλα αυτά-γράφει ο αρθρογράφος της Ελευθεροτυπίας- γίνονται σε συνεννόηση και καθ' υπαγόρευσιν της Γερμανίας...η χώρα οδηγείται σε συντεταγμένη χρεοκοπία, με κούρεμα το λιγότερο 50%, γιατί ό,τι και να κάνει από εδώ και πέρα η Ελλάδα-λένε οι Γερμανοί- αντικειμενικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της πέραν του 2013.

Οι σχετικές συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης, είχαν ξεκινήσει την άνοιξη (μην ξεχνάμε και το μυστικό ταξίδι Παπακωνσταντίνου που αποκάλυψε το Σπίγκελ και διέψευσε η κυβέρνηση) και αποτελούσαν αντικείμενο μυστικών συνομιλιών, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Το κρατούσαν δηλαδή μυστικό, κρατώντας τα δυσκολότερα για αργότερα, όταν οι ανάλογοι μηχανισμοί θα είχαν θεσπιστεί. “Απ' ό,τι φαίνεται το Βερολίνο έκρινε πως «ωρίμασαν οι συνθήκες» και αποφάσισε πως έφτασε η χρονική στιγμή για να προχωρήσει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μετά την επιμήκυνση του περασμένου Μαρτίου και, στη συνέχεια, την ανταλλαγή ομολόγων”.

Προς το παρόν, σύμφωνα με την εφημερίδα, προετοιμάζεται η κοινή γνώμη σε Ελλάδα αλλά και Γερμανία καθώς πρέπει να φανεί ότι πέραν των Γερμανών φορολογουμένων, το κόστος του ελληνικού προβλήματος επιβαρύνει και τις τράπεζες της Γερμανίας.

Στόχος είναι η κατά το δυνατόν «ωραιοποίηση» της χρεοκοπίας κατά τρόπο που να δείχνει ότι επιτέλους ο Ελληνας φορολογούμενος δεν είναι ο μόνος που καλείται να μεταφέρει το βαρύ φορτίο και συνεχώς να πληρώνει «τη νύφη», αλλα ότι ήρθε και η ώρα των πιστωτών.

Όπως πηγάζει από σχετικές εκτιμήσεις συνομιλητών της «Ε» στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου, το γεγονός ότι οι Γερμανοί πλέον αναφέρονται δημόσια στο θέμα της ελληνικής αναδιάρθρωσης μέσω «κουρέματος» (μέχρι προ μηνών το συζητούσαν μόνο κατ' ιδίαν), δείχνει πρωτίστως ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί πλέον απειλή για τις γερμανικές τράπεζες και, σύμφωνα με το συμπέρασμα των τελευταίων δηλώσεων Σόιμπλε, ούτε απειλή για το ευρώ και την ευρωζώνη -οπότε λογικά μια «ελεγχόμενη πτώχευση» δεν σημαίνει και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Προστίθεται εγκύρως ότι θα «τρέχουν» κανονικά οι ελληνικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας πρωτίστως μέσω του Μνημονίου, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών αποφάσεων, και αυτό κατ' επέκταση σημαίνει ότι η χώρα δεν απαλλάσσεται των υποχρεώσεών της.

Τουναντίον από επικοινωνιακής πλευράς, όπως εκτιμάται, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να απαντήσει διφορούμενα στο καίριο ερώτημα: πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία έπειτα από δύο χρόνια συνεχών και δυσβάστακτων επιβαρύνσεων του Ελληνα πολίτη;

Κατά τις εδώ εκτιμήσεις, οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να πλασάρουν μια «συντεταγμένη χρεοκοπία» σχεδόν ως επιτυχία της κυβέρνησης.

Οσο για τις αγορές, εκτιμάται πως έχουν ήδη «χωνέψει» την προοπτική της συντεταγμένης ελληνικής χρεοκοπίας μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης και ενδεχομένως να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM