Συνέντευξη Παπανδρέου: "Ο Σαμαράς αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει"

Συνέντευξη Παπανδρέου: "Ο Σαμαράς αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει" Facebook Twitter
2

Με τον τίτλο "Ερωτήσεις και Απαντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θα εγκαινιάσει την σειρά ομιλητών του World Affairs Council, στο Πόρτλαντ στις 26 Φεβρουαρίου", ο δημοσιογράφος της "Oregonian", παρουσίασε μια συνέντευξη με τον Γ. Παπανδρέου.

 

 Ο λογος που ενδιαφέρθηκε η τοπική εφημερίδα του Όρεγκον για τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, δεν είναι άλλος απο την εναρκτήρια ομιλία που θα εκφωνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πόρτλαντ, στο πλαίσιο του φετινού κύκλου διαλέξεων του World Affairs Council.

Ο Γ.Παπανδρέου αναφέρει μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην συνέντευξη, (και δεν είναι η εξιστόρηση των ημερών του νεαρού φοιτητή Παπανδρέου, που τριγύρναγε με μια κιθάρα στο χέρι για να "προσελκύσει το αντίθετο φύλο" η΄για τις παρέες του, όπου μαζεύονταν και έπιναν "πάρα πολύ").

 Ο ίδιος αναφέρει οτι "έπρεπε να μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς για το μέσο όρο των λαϊκών ανθρώπων", ότι προχώρησε σε καινοτομίες, όπως "για παράδειγμα. χρησιμοποιήσαμε το Google Maps για να δούμε εαν οι άνθρωποι δεν πλήρωναν φόρους για τις πισίνες" και ότι η λιτότητα "έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος".

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτησή του για τον παλιό συγκατοικό του στο κολλέγιο,τον Αντώνη Σαμαρά, όπου δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός έχει αλλάξει πλέον τον αντιμνημονιακό του σκοπό και συνεχίζει το πρόγραμμα που ακολούθησε ο ίδιος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, προτείνει ως λύση για την γενιά της κρίσης, "να δώσουμε κουπόνια στους ανέργους και να τους αφήσουμε να σπουδάσουν όπου θέλουν". Επίσης αναφέρεται για άλλη μια φορά στο "πράσινο σχέδιο Μάρσαλ", όπως το έχει ονομάσει, κάνοντας όμως αυτή την φορά, έναν παραλληλισμό θεμάτων, "την οικονομική κρίση της νότιας Ευρώπης και την Αραβική Άνοιξη της βόρειας Αφρικής".

Τέλος, αναλύει το όραμά του για μια υπερεθνική Ευρωπαική Ένωση, καθώς όπως λέει στον αμερικανό δημοσιογράφο, πρέπει η ΕΕ,  "να γίνει περισσότερο κάτι σαν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Πρέπει να μιλήσουμε για εκλογή προέδρου της ΕΕ, παρά να έχουμε κάποιον επιλεγμένο τους αρχηγούς των κυβερνήσεων".

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ.Παπανδρέου στην "The Oregonian" και τον δημοσιογράφο Richard Read, στις 12 Ιανουαρίου.

  

Πώς μπήκε η Ελλάδα σε μια τέτοια οικονομική αναταραχή και να ευθύνεται αυτή για τα προβλήματα της Ευρώπης;

Λοιπόν, αυτό θα ήταν μια ωραία δικαιολογία, δεν θα ήταν, Αν το 2% ή 2,5%τοις του ΑΕΠ της Ευρώπης, να έφταιγε όχι μόνο για την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για μια κρίση που θα μπορούσε να γίνει σχεδόν μια παγκόσμια ύφεση;

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η μία πριν αναλάβω εγώ,  κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία, αρκετά άσχημα. Καταλήξαμε με ένα τεράστιο, τεράστιο έλλειμμα και επίσης με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την ορθοδοξία, που τότε επικρατούσε στην Ευρώπη, αν εμείς απλά περικόπταμε, αν απλά κάναμε λιτότητα, τότε τα προβλήματα θα επιλύονταν και οι αγορές θα έκαναν πίσω.

Τι ήσασταν σε θέση να κάνετε σχετικά με αυτό, ως πρωθυπουργός;

Κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι που είχαν πάρε-δώσε με την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ήταν τόσο χαρούμενοι.

Και τότε φυσικά, έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις και τους μισθούς για το μέσο όρο των λαϊκών ανθρώπων. Ήξερα ότι πολιτικά πρόκειται να μου κοστίσει. Ήμουν εντάξει με αυτό, εφόσον μπορούσα να βοηθήσω τη χώρα μου να αποφύγει την πτώχευση, πράγμα που κάναμε.

Κάναμε αυστηρότερα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες. Βάλαμε φόρους στις υπεράκτιες εταιρείες.  Για παράδειγμα. χρησιμοποιήσαμε το Google Maps για να δούμε εαν οι άνθρωποι δεν πλήρωναν φόρους για τις πισίνες. Έπρεπε να κατασχέσουμε περίπου 565 σκάφη κατά το πρώτο έτος, επειδή δεν πλήρωναν φόρους.

Αυτά ήταν πράγματα που δεν είχαν γίνει πριν στην Ελλάδα.

Έχουμε μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά βασικά, τονίζουμε κάποια ευρύτερα παγκόσμια προβλήματα.

Μπορεί να ανταποκριθεί η Ελλάδα στους στόχους μείωσης του χρέους, που έχει θέσει τοτο χρέος του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Το ίδιο το ΔΝΤ αναθεωρεί τις πολιτικές του. Η λιτότητα έχει στην πραγματικότητα είχε ένα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, από ό, τι περίμεναν. Έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος. Θέλουν να δουν περισσότερη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης επανεξετάζει, πώς πρόκειται να τονωθεί η ανάπτυξη.

Πλησιάζουμε τώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα έχουμε κανένα πρωτογενές έλλειμμα το 2013. Αυτή είναι μια μεγάλη, μεγάλη αλλαγή.

Έχουμε μεταρρυθμίσει το φορολογικό μας σύστημα. Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στο σύστημα υγείας. Είχαμε περίπου 60 περιφέρειες στην Ελλάδα και τώρα υπάρχουν μόνο 13. Είναι σαν να κόβεις 50 πολιτείες σε 13 και να γίνεις πιο αποτελεσματικός.

Πώς τα πάει ο συγκάτοικός σας στο κολλέγιο, Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός;

Ήλπιζα ότι θα ήταν συνεργάσιμος (ως αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης) όταν ήμουν πρωθυπουργός. Ήταν αρκετά, αχ, πώς να το πω, αρνητικός και εξαιρετικά κριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού.

 Επίσημα πολλές φορές του ζητούσα να εργαστούμε από κοινού, σε αυτές τις περιπτώσεις όπου χρειάζεσαι μια ευρύτερη συναίνεση. Αυτό που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, όσον αφορά το πώς θα ασχοληθείς με αυτά τα μεγάλα, τα πιο κρίσιμα ζητήματα, σε αντίθεση με την καθημερινή πολιτική.

Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς τον σκοπό του. Αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει. Έχουμε προσωπική σχέση μας που κατά καιρούς κρατάμε και βρισκόμαστε.

Στο Amherst, εσείς και ο Σαμαράς,ήσασταν ενωμένα αντίθετοι με τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα; Ως μέλος της Τάξης του '75, άκουσα να φορούσατε μπλου τζιν και κρατάγατε μια κιθάρα, ενώ ο Σαμαράς φορούσε σακάκι.

Εγώ ήμουν εξορία, αυτός δεν ήταν. Θα πήγαινε πίσω στην Ελλάδα. Αλλά φυσικά, ήταν ενάντια στη χούντα. Ήμουν πολύ πιο αναμεμιγμένος στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Εκείνο τον καιρό, οι φοιτητές είχαν αρκετά ριζοσπαστικοποιηθεί.

Η κιθάρα ήταν ένας τρόπος που έλπιζα να προσελκύσω το αντίθετο φύλο.

Ήταν επιτυχής;

Μερικές φορές, ναι, ήταν. Ήταν η κιθάρα, αλλά ήταν επίσης και η ελληνική μουσική. Είχαμε κάποιους Λατινοαμερικάνους, κάποιους Ευρωπαίους, κάποιους Αμερικανούς, επίσης. Συνιθίζαμε να βρισκόμαστε μαζί αρκετά και να πίνουμε. Υποθέτω πάρα πολύ.

Αυτές τις μέρες, πως οι Έλληνες επιβιώνουν με 25% ανεργία και υψηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης;

Είναι πολύ δύσκολο. Ένα πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Ο τομέα της γεωργίας μας έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά έχουμε γίνει εξαρτώμενοι από τις επιδοτήσεις και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Κοιτάξτε το ελαιόλαδο.

Με σημαντικές περικοπές και υψηλότερους φόρους, υπάρχει περισσότερη φτώχεια και ανεργία. Προτείνω να δώσουμε κουπόνια στους ανέργους και να τους αφήσουμε να σπουδάσουν οπουδήποτε θέλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Διαφορετικά, θα είναι μια χαμένη γενιά.

Έχετε πρότεινε επίσης μια πράσινη εκδοχή του Σχεδίου Μάρσαλ που χρησιμοποιήθηκε για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης;

Σωστα.. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ΕΕ, σε αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται ακόμη και η Ρωσία και η Κίνα, επίσης.

Έχουμε την τάση να διαχωριστούν δύο κρίσεις που συμβαίνουν στην ίδια γειτονιά, την οικονομική κρίση της νότιας Ευρώπης και την Αραβική Άνοιξη της βόρειας Αφρικής. Τώρα που έχουμε βρει νέες πηγές ενέργειας στην περιοχή αυτή, μπορούμε να αναπτύξουμε πραγματικά πράσινη ενέργεια όπως η ηλιακή και η αιολική. Γιατί να μην έχουμε ένα πράσινο σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο θα φέρει επενδύσεις και τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Αν είχαμε ένα ευρύτερο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη σε ένα σενάριο ανάπτυξης και θα είμαστε σε θέση να βγούμε από αυτόν τον κύκλο της λιτότητας.

Έχετε υποστηρίξει σθεναρά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης;

Έχω υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Πρέπει να γίνουν περισσότερο κάτι σαν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Πρέπει να μιλήσουμε για εκλογή προέδρου της ΕΕ, παρά να έχουμε κάποιον επιλεγμένο τους αρχηγούς των κυβερνήσεων.
Η Αραβική Άνοιξη μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει, ανάλογα με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα πολύ πιο ενεργό τρόπο οικονομικά, πολιτικά και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε εσωστρεφείς σε δικά μας προβλήματα.

Ως υπουργός Εξωτερικών, μπορέσατε να βοηθήσετε να έρθουν κοντά οι πολύχρονοι αντίπαλοι,η Ελλάδα και η Τουρκία. Θα μπορούσε το ίδιο πνεύμα έρθει να παίξει τώρα;

Θα πρόκειται να είμαι ένας υποστηρικτής της άποψης αυτής. Ας ελπίσουμε ότι στο Όρεγκον θα είμαι σε θέση να μιλήσω για αυτό, επίσης.
Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για τον πλανήτη μας, διότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση ή τη φτώχεια και τη μετανάστευση.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολάκης: Αντίθετος στη διαγραφή Κασσελάκη – «Να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο»

Πολιτική / Πολάκης: Αντίθετος στη διαγραφή Κασσελάκη – «Να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο»

Παράλληλα, πρότεινε να οριστεί συνάντηση μεταξύ των υποψηφίων, είτε όλοι μαζί είτε με εκπροσώπους, για να καθοριστούν οι ημερομηνίες των debate, με στόχο την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση
LIFO NEWSROOM