Την βεβαιότητά ότι και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας η ελληνική κοινωνία και πολιτεία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η οικονομία θα διατηρηθεί ανοιχτή «με ελάχιστες εκπτώσεις και παραχωρήσεις» μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή άλλη αποτελεσματική θεραπεία, και πρόσθεσε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων η Ελλάδα εξακολουθεί και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος να τα καταφέρνει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

«Στο μέτωπο της πανδημίας έχουμε πάρει μια σειρά από πρόσθετα μέτρα που αφορούν κυρίως την Αττική. Υπάρχει μια λελογισμένη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει είναι λογικά και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εξακολουθούμε να επιμένουμε πάρα πολύ στη χρήση της μάσκας ως το ένα οριζόντιο προστατευτικό μέτρο το οποίο μπορεί να μας επιτρέψει να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα στο μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

 

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως υπάρχουν στατιστικά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι «είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει την όποια έξαρση των κρουσμάτων και σε επίπεδο κρεβατιών και σε επίπεδο κρεβατιών ΜΕΘ».

 

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες εκτός από την πανδημία, αναφέρθηκαν επίσης στα εθνικά θέματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

 

«Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου περνάμε μια δύσκολη περίοδο μετά από μια έντονη κλιμάκωση με προκλήσεις και απειλές και εμπρηστική συχνά ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας. Δείχνει να υπάρχει ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση. Οι διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις από τους συμμάχους μας οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση ενδεχομένως προς αυτή την κατεύθυνση εκ μέρους της Τουρκίας. Θα δείξει βέβαια το μέλλον. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

 

Για την κατάσταση στη Μόρια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ανοιχτή πληγή», σημειώνοντας πως «οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται κάποιες απαντήσεις. Όποιοι δικαιούνται να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος να παραμείνουν. Όσοι άλλοι πρέπει να γυρίσουν στον τόπο προέλευσής τους». 

 

«Σηκώσαμε πολύ μεγάλο βάρος - το έχετε πει και εσείς κατ'επανάληψη - η χώρας μας και ειδικά τα συγκεκριμένα νησιά. Και στο μέτωπο της πανδημίας ελπίζω ότι θα ξαναβρούμε όλοι την συνέπεια και την υπευθυνότητα που δείξαμε στην πρώτη περίοδο. Είναι ανησυχητικά λίγο ακριβώς τα στοιχεία της χαλάρωσης, ήταν το καλοκαίρι, ήταν η μεγάλη πίεση από το χειμώνα που προηγήθηκε. Ας θυμόμαστε πάντα όλοι ότι δεν μπορεί η επίκληση της ελευθερίας μας να οδηγεί στο να βάζουμε σε κίνδυνο τους γύρω μας , το κοινωνικό σύνολο. Είναι πολύ σημαντικό νομίζω αυτό για όλους», κατέληξε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ