Συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι στη Ρώμη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι στη Ρώμη Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Τζόρτζια Μελόνι σε παλαιότερη συνάντησή τους / Φωτ: Eurokinissi
0

Επίσκεψη στη Ρώμη όπου θα έχει συνάντηση με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι και ακολούθως θα γίνει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε, το Μεταναστευτικό, ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Giorgia Meloni.

Διαβάστε: Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Επίσης, είναι δύο χώρες πρώτης γραμμής στο Μεταναστευτικό και ως εκ τούτου έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη. Κυβερνητικές πηγές προιδεάοζουν ότι στην ατζέντα των Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να βρεθούν και άλλα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της Ε.Ε., η διμερής συνεργασία στον τομέα της 'Αμυνας, αλλά και η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα. Θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε, να μη δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.

Πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν, εξάλλου, ότι Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότηταςς, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, προκλήσεις που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίες εξ ου και αναμένεται να προκύψουν σειρά συμφωνιών σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, 'Αμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Ειδικότερα, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το τελευταίο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε το 2017 στην Κέρκυρα, ενώ η κ. Meloni είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2023.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Πολιτική / Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Η γνώμη των πολιτών για για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δικαιοσύνης στο θέμα του Πάνου Ρούτσι και τις διαδηλώσεις μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
LIFO NEWSROOM
Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Η παρέμβασή του επικεντρώνεται στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική / Συζήτηση στη Βουλή σήμερα για την εξωτερική πολιτική: Τι αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη διεύρυνση της συζήτησης που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για το παλαιστινιακό, σε μια συνολική συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, με στόχο «να αναπτύξει όλη τη λογική των ελληνικών χειρισμών» σε αυτόν τον τομέα
LIFO NEWSROOM
ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: Να ομονοούμε στα προφανή, η αντιπολίτευση επενδύει σε επαναστατική γυμναστική

Αποσαφήνισε ότι η διαφύλαξη της τάξης παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ η συντήρηση και ο καθαρισμός του μνημείου στο Άμυνας
LIFO NEWSROOM