Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Η πενταμερής της Γενεύης στο επίκεντρο - Τι συζήτησαν

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Η πενταμερής της Γενεύης στο επίκεντρο - Τι συζήτησαν Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο αυτό είναι απολύτως σαφές και στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

«Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της συνάντησης η οποία, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αποτελεί συνέχεια του διαρκούς συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει και της άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης (5+1), την οποία έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε επίσης η πλήρης υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη, ότι «είναι απολύτως σαφές, να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Γι' αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων, στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε με τον πρωθυπουργό στον καθορισμό του πλαισίου το οποίο καθορίζεται «πρώτον, από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθορίστηκαν την τελευταία φορά, στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος, οι παράμετροι, 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κύριου Akinci, και εμού προσωπικά». Τόνισε με έμφαση ότι δεν προσπαθεί να σφετεριστεί του οποιουδήποτε τα δικαιώματα.

«Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο να αισθάνονται ασφαλείς, και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς, και των δύο κοινοτήτων ολόκληρου του κυπριακού λαού τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο - συνεπώς - κράτος. Μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής ή ξένα στρατεύματα, τα οποία ξένα στρατεύματα, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των οποιονδήποτε τρίτων» τόνισε.

Τέλος ανέφερε ότι οι θέσεις Ελλάδος και Κύπρου συμπίπτουν, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Αθήνας θα είναι διαφορετικός απ' ότι της Λευκωσίας «στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους». Αλλά, όπως είπε, «στο θέμα εγγυήσεις-ασφάλεια ή ασφάλεια-εγγυήσεις και λοιπά θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο. Βεβαίως και όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM