Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, ξεκινώντας επίσκεψη στην Ελλάδα. Αμέσως μετά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε την ιστορική φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι «η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατ’ εξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας». Επεσήμανε επίσης ότι «αυτή η υποδειγματική σχέση έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης», αναφέροντας τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός ως πεδία ενίσχυσης της συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αλ Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχιζόμενη συνεργασία και επεσήμανε ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν 9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα που επιθυμούν να μεταβούν στην Αίγυπτο, αλλά η χώρα του επιθυμεί να διατηρηθεί η παρουσία τους στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι από το 2016 η Αίγυπτος δεν έχει λειτουργήσει ως διέξοδος για μετανάστες προς την Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας το θέμα ηθικό και ανθρωπιστικό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας με την Αίγυπτο για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε εργατικό δυναμικό, αναφέροντας ότι η χώρα του μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτών των αναγκών μέσω οργανωμένων και νόμιμων διαδικασιών. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για συντονισμένη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την αποφυγή δημιουργίας νέων μεταναστευτικών διαδρόμων από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με έμφαση σε τομείς όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα αποτελέσει θεσμικό όργανο για την προώθηση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Η επίσκεψη του προέδρου Αλ Σίσι στην Ελλάδα αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ