Συνάντηση ηγετών Σερβίας- Κοσόβου στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση Μπορέλ

Συνάντηση ηγετών Σερβίας- Κοσόβου στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση Μπορέλ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συνάντηση Βούτσιτς και Κούρτι στις 18 Αυγούστου στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι θα μεταβούν αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τα μέσα για την άμβλυνση των σχέσεών τους, όπως  ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μπορέλ.

«Ο Ζοζέπ Μπορέλ προσκάλεσε τα δύο μέρη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός Κούρτι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και θα συναντήσουν στις 18 Αυγούστου τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ Μίροσλαβ Λαϊτσάκ για να συζητήσουν για την οδό που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινας», διευκρίνισε ο Πέτερ Στάνο.

Η περιοχή αποτελεί πεδίο τριβών και οι εντάσεις αυξήθηκαν στο βόρειο Κόσοβο μετά τις αποφάσεις της Πρίστινας να επιβάλει προσωρινές άδειες διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και να υποχρεώσει τους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου.

Υπό την πίεση δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον, μεγάλης συμμάχου του Κοσόβου, οι αρχές της Πρίστινας αποφάσισαν να αναβάλουν για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε με τους δύο ηγέτες και τους προειδοποίησε πως η δύναμη του ΝΑΤΟ, η KFOR, είναι έτοιμη να επέμβει «αν απειληθεί η σταθερότητα» από τις ταραχές.

Η Σερβία και το Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Η Σερβία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας και διαπραγματεύεται την ένταξή της από το 2014. Το Κόσοβο είναι «εν δυνάμει υποψήφια χώρα».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM