ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για τον πόλεμο στο Ισραήλ - Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής για τον πόλεμο στο Ισραήλ: Μητσοτάκης Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Προβληματισμός επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για την πολύωρη χθεσινή διαπραγμάτευση των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στο Ισραήλ, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, ενώ υπήρξε και παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά από σχεδόν 5 ώρες διαβουλεύσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρόντος και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέληξαν σε συμφωνία για την στάση της ΕΕ στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.  Στο κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν με οικονομικά ζητήματα. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η παρέμβαση Μητσοτάκη και η κοινή επιστολή 

Από την πλευρά του στις συζητήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης.  Κατά την χθεσινή συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μάλιστα, η πρόταση του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ'ιδίαν. Η Ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με μια επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9. Σε κοινή επιστολή των ηγετών Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Κροατίας, Σλοβενίας, Μάλτας και Ελλάδας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατατίθεται αίτημα για αύξηση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και των καταστροφών.

O Σαρλ Μισέλ για την ανθρωπιστική βοήθεια και τα οικονομικά 

Μέτρα για να διασφαλιστεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματά του για τη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για «συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι υπήρξε σθεναρή έκκληση από όλους τους Eυρωπαίους ηγέτες προς τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους χωρίς προϋποθέσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι οι Eυρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τον «υπαρκτό» κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης και αναγνώρισαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μέσω συνεργασίας με χώρες της περιοχής, ιδίως την Αίγυπτο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατία που δέχεται επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση και πρόσθεσε ότι αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Χαμάς βλάπτει τον Παλαιστινιακό λαό και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας «γρήγορα» και «απρόσκοπτα», σημειώνοντας ότι βοήθεια της ΕΕ, 56 τόνων, έχει ήδη παραδοθεί στη Γάζα και ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν κι' άλλα αεροσκάφη με ευρωπαϊκή βοήθεια στην Αίγυπτο. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα στα 75 εκατ. ευρώ.

Περνώντας στο θέμα της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει τις εργασίες του, με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως το τέλος του έτους.

Πολλοί ηγέτες έκαναν σαφές ότι βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη της Ουκρανίας με άλλα 50 δισεκ. ευρώ, επεσήμανε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ όπως είπε, οι αμέσως επόμενες προτεραιότητες είναι να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέσω του ταμείου αλληλεγγύης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM