Στρατιωτικοί κύκλοι «αδειάζουν» τον Τσίπρα: Στον Έβρο νάρκες δεν υπάρχουν

Στρατιωτικοί κύκλοι «αδειάζουν» τον Τσίπρα: Στον Έβρο νάρκες δεν υπάρχουν Facebook Twitter
1

Στρατιωτικοί κύκλοι διαψεύδουν τις δηλώσεις Τσίπρα χθες από τη Λέσβο για τον φράχτη στον Έβρο και την απάντηση του στο αίτημα να ανοίξει ο φράχτης για να μην πνίγονται πρόσφυγες στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός απάντησε με μια δόση ειρωνείας στο σχετικό αίτημα, λέγοντας ότι «αυτοί που έχουν την ιδέα δεν έχουν ιδέα» και υποστηρίζοντας ότι η περιοχή είναι ναρκοθετημένη και θα κινδυνεύσει η ζωή των προσφύγων. Βεβαίως τάχθηκε κατά κάθε σκέψης να πέσει ο φράχτης, κατά του οποίου είχε ταχθεί όταν υψωνόταν από τον τότε υπουργό Χ. Παπουτσή.

Οι στρατιωτικοί κύκλοι δηλώνουν τώρα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο,  ότι η περιοχή έχει ναρκοθετηθεί βάσει των διεθνών συμφωνιών,  και πως παραμένουν στα σύνορα μόνο αντιαρματικές νάρκες που για να ενεργοποιηθούν χρειάζεται πολύ περισσότερο βάρος από αυτό του ανθρώπινου σώματος.

Δηλώσεις όμως για το θέμα έκανε και ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελως. «Η δικαιολογία περί ύπαρξης ναρκών για την διατήρηση του φράκτη στον Έβρο που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Λέσβο (βέβαια παλιότερα έλεγε εντελώς άλλα) είναι απαράδεκτη κι εκθέτει τη χώρα. Σύμφωνα με την Σύμβαση της Οτάβα (1997) που έχει υπογράψει και η Ελλάδα, οι νάρκες κατά προσωπικού έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τα σύνορα το αργότερο μέχρι το 2014. Η Ελλάδα και Τουρκία έχουν υπογράψει συμφωνία από το 2003 για απομάκρυνση ναρκών από τα μεταξύ τους σύνορα, ενώ η απόφαση της Βουλής του 2002 προέβλεπε καθαρισμό των ναρκοπέδιων μέχρι το 2008», επισήμανε χθες ο Χρυσόγελος, για να προσθέσει πως «αν υπάρχουν ακόμα νάρκες, η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων. Αλλά έχει, επίσης, την δυνατότητα να ανοίξει ασφαλή διάδρομο ακόμα και αν υπάρχουν ακόμα παράνομα νάρκες και ναρκοπέδια».

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Σχέδιο 5ετούς «ανάταξης» με νέο Ταμείο Σύγκλισης, εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στροφή παραγωγικού μοντέλου - Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο Economist: The Fifth Thessaloniki Metropolitan Summit
LIFO NEWSROOM