Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή την ώρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ο Τούρκος υπουργός έφυγε δευτερόλεπτα πριν το προγραμματισμένο ραντεβού από το ξενοδοχείο του στο κέντρο της Αθήνας, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον οποίο θα έχει συνάντηση στις 11 π.μ.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

 

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Κυριακή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.

 

Λίγα λεπτά μετά την πρόωρη προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έκανε ανάρτηση στο Twitter μιλώντας για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.  Στη λεζάντα της φωτογραφίας που ανέβασε από την άφιξή του ο Τσαβούσογλου έγραψε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην δυτική Θράκη και να συζητήσω τις διμερείς μας σχέσεις». 

 

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας», έγραψε λίγο αργότερα, φωτογραφιζόμενος με τους μουφτίδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης

 

Απαντώντας άμεσα και έντονα στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη».

 

Διαμήνυσε πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

 

Χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε στον Τούρκο ομόλογό του ανεπίσημο δείπνο σε εστιατόριο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, στο οποίο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

 

Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

 

«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» διαμήνυσε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 

Στο Μαξίμου ο Τσαβούσογλου - Συνάντηση με Μητσοτάκη
Eurokinissi

 

Στο Μαξίμου ο Τσαβούσογλου - Συνάντηση με Μητσοτάκη
Eurokinissi

 

Στο Μαξίμου ο Τσαβούσογλου - Συνάντηση με Μητσοτάκη
Eurokinissi

 

Στο Μαξίμου ο Τσαβούσογλου - Συνάντηση με Μητσοτάκη
Eurokinissi