Στις 16 Ιανουαρίου η τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας

Στις 16 Ιανουαρίου η τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Την προσεχή Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, η τριμερής συνάντηση Κύπρου- Ελλάδας -Ιορδανίας.

Θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β´. Οι σχετικές ζυμώσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2017.

Εκείνο που μένει να διαφανεί, είναι το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα η επόμενη τριμερής με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, εφόσον η σχετική εισήγηση του Νίκου Αναστασιάδη έγινε δεκτή. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει στην Κρήτη, με συμμετοχή και της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, καλύτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν, κυλούν οι εργασίες του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο σημείο γεώτρησης «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο έχει φθάσει σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων από το βυθό της θάλασσας - απόσταση που ισοδυναμεί με το 1/3 του συνολικού βάθους που θα φθάσει το τρυπάνι και είναι τα 3.657 μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε απόσταση πέντε μιλίων δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή δραστηριότητα πλωτών μέσων, εμπορικών ή πολεμικών. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η τουρκική παρουσία στην περιοχή της γεώτρησης είναι μειωμένη, σε βαθμό ακόμα και πέραν της συνηθισμένης δραστηριότητας που παρατηρείται σε περιόδους όπου δεν υπάρχουν ερευνητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ. Από την ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης (1 Ιανουαρίου), κατά διαστήματα παρατηρείται απλή διέλευση πολεμικών μέσων της Τουρκίας, εκτός της ζώνης επιτήρησης της γεώτρησης, που είναι τα πέντε ναυτικά μίλια.

Με βάση την εικόνα που δίνεται, δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει παρέκκλιση από το αρχικό πρόγραμμα της γεώτρησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μετά, το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3, όπου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ερευνητική γεώτρηση εντός της ΑΟΖ για το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα»

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα»

«Συνεχίζουμε με την ίδια συνταγή που έχει αποδώσει» - Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2026 η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση που ακολουθεί τα τελευταία 6,5 χρόνια
THE LIFO TEAM
ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολιτική / Μέτρα για αγρότες: Αυτές είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις - Ρεύμα στα 8,5 λεπτά και app για επιστροφή ΕΦΚ

Όπως ανέφεραν στην εξειδίκευση των μέτρων, 16 από τα 27 αιτήματα των αγροτών έχουν επιλυθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, 4 είναι υπό επεξεργασία και 7 είναι εκτός δημοσιονομικού πλαισίου
THE LIFO TEAM