Στη Θράκη ο Ερντογάν: Θα προσευχηθεί σε τζαμί στην Κομοτηνή - Χιλιάδες Τούρκοι έρχονται με πούλμαν

Στη Θράκη ο Ερντογάν: Θα προσευχηθεί σε τζαμί στην Κομοτηνή - Χιλιάδες Τούρκοι έρχονται με πούλμαν Facebook Twitter
3

Τη Θράκη επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης.


Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στις 11.15 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα τον υποδεχτούν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.


Στις 12.10 θα μεταβεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, για την προσευχή της Παρασκευής, στις 13.30 θα παρακαθίσει σε γεύμα στο ξενοδοχείο "Chris and Eve Mansion" και στις 16.00 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης για την Τουρκία.

Οι φόβοι για νέα προκλητικότητα είναι ορατοί καθώς το σημερινό ακροατήριο της μουσουλμανικής μειονότητας είναι ιδανικό για επικοινωνιακό σόου.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ενώ πολλοί είναι οι κλειστοί δρόμοι. Υπολογίζεται πως χιλιάδες Τούρκοι προγραμματίζουν φιέστες υποδοχής σε κάθε σταθμό του Τούρκου προέδρου.


Στην περιοχή αναμένεται να φτάσουν οπαδοί του Ερντογάν από την Αδριανούπολη, την Προύσα και την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δώσουν δυναμικό παρόν σε κάθε σταθμό επίσκεψης του. Πούλμαν θα μεταφέρουν δωρεάν μειονοτικούς στην Κομοτηνή ώστε η φιέστα να είναι όσο το δυνατόν πιο πολυπληθής.


Ωστόσο την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της παρουσίας του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή διοργανώνουν σύλλογοι και πολίτες.

Τα μέλη των 22 σωματείων, που με κοινό τους ψήφισμα τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. 


Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν στην Κομοτηνή αλλά και οι χώροι που θα κινηθεί ελέγχονται εξονυχιστικά από Έλληνες και Τούρκους αστυνομικούς.


Το σημερινό πρόγραμμα Ερντογάν:


11:15: Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.


12:10: Άφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.


13:30-15:00: Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».


16:00: Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας.

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας υπογράφουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης με αφορμή την άφιξή του στην Ελλάδα.

Καλωσορίζοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πατρίδα μας, ο επίσκοπος και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρονται στις δηλώσεις περί των «συνόρων της καρδιάς μας» του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας για να θυμίσουν τα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης ότι «η δίκη διήρκεσε τέσσερεις αιώνες, αλλά βγήκε οριστικό αποτέλεσμα και τώρα πρέπει όλοι να το σεβαστούμε και να χτίσουμε ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας πάνω σ' αυτό». Οι δύο θεσμικοί δεν παραλείπουν να σχολιάσουν και τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη, τονίζοντας πως «δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να επιτρέψουμε σε κανέναν να κλονίσει το ζηλευτό μοντέλο συνύπαρξης που δημιουργήσαμε» για να υπογραμμίσουν ότι «περιμένουμε, η δική σας επίσκεψη να διορθώσει αυτό το λάθος».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Κύριε Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζουμε

Στην Πατρίδα μας επειδή οι Έλληνες ήμασταν πάντοτε φιλόξενοι από τα αρχαία χρόνια, μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερα σήμερα, που ενώ έρχονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σπρωγμένοι από την ανάγκη, εμείς δεν κλείσαμε τις πόρτες.

Στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία αυτήν την οποία εσείς γενναία υπερασπιστήκατε ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, αλλά μετά, δεν διστάσατε να υπονομεύσετε. Όμως, δεν κερδίζει τη μάχη ενάντια στους εχθρούς της η Δημοκρατία, αν τελικά, κάνει ό, τι και οι εχθροί της. Υπήρξαν μαύρες εποχές και στη δική μας πατρίδα, όταν ολόκληρη η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή, όμως, η Δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε και στέριωσε επειδή ήταν μεγαλόψυχη, όχι επειδή γέμισε τις φυλακές.

Εδώ που γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και ταυτόχρονα βρίσκονται τα σύνορα της Ευρώπης. Και εντάσσουν την Ελλάδα στην πιο ισχυρή ένωση κρατών του κόσμου.

Στη Χώρα που σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες.

Σε μια Ορθόδοξη Χριστιανική Χώρα όπου οι μουσουλμάνοι πολίτες της απολαμβάνουν ελευθερία, που εσείς ο ίδιος έχετε επαινέσει, πριν ανακαλύψετε τα «σύνορα της καρδιάς».

Σε μια Πολιτεία που προτιμά να ανεχθεί την υπερβολή, παρά να γεμίσει τις φυλακές της με λογοτέχνες, ποιητές και δημοσιογράφους.

Σε ένα Κράτος όπου οι Δικαστές είναι ανεξάρτητοι και δεν κινδυνεύουν να φυλακιστούν όταν διαφωνούν με την πολιτική εξουσία.

Κύριε Πρόεδρε,

Εδώ στη Θράκη, είναι το σπίτι μας και η γη μας. Εδώ είναι οι ρίζες μας και η ιστορία μας, που πάει πίσω μέχρι στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και ακόμα πιο πίσω, στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν αρχίσουμε να μιλάμε, όπως κάνατε εσείς, για τα «σύνορα της καρδιάς μας» τότε σκάψτε τη γη που σήμερα ορίζετε και θα βρείτε μέσα της ποιοι την όριζαν πριν από σας. Γι' αυτό, ας μην κάνουμε τέτοιες κουβέντες. Ας κάνουμε αυτό που πρότεινε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν είπε για τη Συνθήκη της Λωζάννης: "η δίκη διήρκεσε τέσσερεις αιώνες, αλλά βγήκε οριστικό αποτέλεσμα και τώρα πρέπει όλοι να το σεβαστούμε και να χτίσουμε ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας πάνω σ' αυτό"!

Εδώ στη Θράκη, χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζούμε μαζί, με τρόπο που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Εδώ συνυπάρχει η αγωνία ενός λαού, με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, όμως με κοινή προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εδώ στη Θράκη, οι μουσουλμανικές μειονότητες αυξάνουν αριθμητικά (ενώ στην Κωνσταντινούπολη οι Ρωμιοί δεν είναι πια ούτε μια σταγόνα στον ωκεανό) και αγωνιζόμαστε μαζί να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, που μας χτύπησε όλους το ίδιο, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του καθενός μας.

Εδώ στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι για δικά τους θέματα, προσωπικού και κληρονομικού δικαίου, μπορούν να ζητήσουν την εφαρμογή του ισλαμικού δικαίου. Ενώ στη Χώρα σας οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Κύριε Πρόεδρε, θα διδαχθείτε πολλά από την επίσκεψή σας αυτή!

Όμως, η πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπροέδρου σας, άφησε πολύ πικρή γεύση σε όλους μας. Ήταν μια διχαστική επίσκεψη, δεν τήρησε τους κανόνες που επιβάλλεται να τηρεί κάποιος όταν επισκέπτεται το σπίτι ενός γείτονά του. Ίσως να μπέρδεψε την ευγένεια με την αδυναμία. Περιμένουμε, η δική σας επίσκεψη να διορθώσει αυτό το λάθος.

Επειδή οι Θρακιώτες Έλληνες πολίτες, χριστιανοί και μουσουλμανικές μειονότητες, δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να επιτρέψουμε σε κανέναν να κλονίσει το ζηλευτό μοντέλο συνύπαρξης που δημιουργήσαμε. Εννοείται, ούτε στο Προξενείο σας στην Κομοτηνή, το οποίο παρεξέκλινε από τα καθήκοντά του (όπως αυτά υπαγορεύονται από τις Διεθνείς Συνθήκες και τη Διπλωματία) και μάλλον "ξέχασε" ότι πρέπει να ασχολείται με ζητήματα τούρκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, όταν προστρέχουν σ' αυτό, και όχι με τους Έλληνες πολίτες. Περιμένουμε να το ανακαλέσετε στην τάξη.

Σας διαμηνύουμε ότι οι Θρακιώτες Έλληνες πολίτες, -αν χρειαστεί- θα απαιτήσουμε και θα στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό μας και την Κυβέρνηση σε οποιεσδήποτε ενέργειες, προκειμένου να απωθηθεί κάθε ενδεχόμενη ξενική προσπάθεια που θα στοχεύει στο να κλονίσει την ήρεμη συμβίωσή μας στην Ελληνική Θράκη.

Κύριε Πρόεδρε, καλωσήρθατε στη γη του Ορφέα».

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ