Σταθάκης: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Σταθάκης: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων οικημάτων στην Αττική, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, ανέφερε πως με τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα και κατεδαφιστέα

Με την τροπολογία, η οποία θα περάσει σήμερα από τη Βουλή, η διαχείριση των αυθαιρεσιών δόμησης μετατίθεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε επιθεωρητές δόμησης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν την κείμενη νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από παραλία (νόμος Τρίτση) και ρυθμίζει μια συνοπτική διαδικασία από επιθεωρητές δόμησης και δυνατότητα ένστασης σε 15 ήμερες απευθείας στο ΣτΕ.

«Δεν υπαρχουν διοικητικές ενστάσεις» δήλωσε ο κ. Σταθάκης και χαρακτήρισε τη νομοθεσία μεταβατική ωσότου φτιαχτούν περιφερειακά κι τοπικά παρατηρητήρια δόμησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε πως στην Αττική υπάρχουν περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες. Όπως συμπλήρωσε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, με αντικειμενικά κριτήρια.

Ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.

Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε και τη δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με υπουργική απόφαση.

«Την επομένη αυτής της ανείπωτης τραγωδίας σε χρόνο ο οποίος πράγματι μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ μικρός, τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών προέβησαν στο έργο τους και με τη συνεργασία των δήμων έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί» ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε, η σημερινή συνέντευξη «είναι ένα δεύτερο μήνυμα», το πρώτο ήταν η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων.

«Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών κατατίθεται σήμερα τροπολογία που θα απλουστεύει διαδικασίες, οι κάτοικοι με λιγότερα έγγραφα και πιο σύντομα θα μπορούν να πάρουν αποζημιώσεις. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία παίρνουν αποζημιώσεις μόνο για κυρία κατοικία. Με την τροπολογία που φέρνουμε, θα πάρει και η δευτερεύουσα κατοικία», επεσήμανε.

«Εξομοιώνουμε τον συντελεστή δόμησης και για περιπτώσεις κτιρίων που χαρακτηρίζονται κίτρινα με τα κόκκινα. Όχι συμψηφισμός επιδομάτων και αποζημιώσεων με άλλες υποχρεώσεις πληγέντων στην εφορία», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι δεν είναι αντιπερισπασμός της κυβέρνησης να στρέφει την προσοχή της στην αυθαίρετη δόμηση και πρόσθεσε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM