Σκέρτσος: Αδιάφορο αν γνωρίζαμε τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα, δεν τη γνωρίζαμε

Σκέρτσος: Αδιάφορο αν γνωρίζαμε τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα, δεν τη γνωρίζαμε Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Ο Άκης Σκέρτσος κάλεσε την αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να «διογκώσει» ένα ζήτημα «ήσσονος» σημασίας, καθώς συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι είναι «αδιάφορο» αν η κυβέρνηση γνώριζε τη μελέτη και συμπλήρωσε ότι «δεν τη γνωρίζαμε», απαντώντας σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή. 

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να μάθει ποιος από τους αρμόδιους πήρε και πότε στα χέρια του τη μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα.  

«Η απάντηση του κ. Οικονόμου χθες ήταν σαφής. Έχει γίνει πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη που δεν κομίζει κάτι καινούργιο», είπε αρχικά ο κ. Σκέρτσος. 

«Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για αυτά τα θέματα, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πολιτικές που ενισχύουν το σύστημα Υγείας και προσπαθούν να θεραπεύσουν ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Ποια προβλήματα εντοπίζει η μελέτη; Ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το σύστημα Υγείας, τότε είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και δεύτερον ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και έχουν απαντηθεί από το υπουργείο», συνέχισε ο κ. Σκέρτσος. 

«Επομένως το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν την γνωρίζαμε. Καθημερινά, θέλω να σας διαβεβαιώσω, η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις, στατιστικά στοιχεία, τα μελετάει όλα, τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα ο οποίο είναι ήσσονος σημασίας», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος. 

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών εντάσσει την εν λόγω μελέτη σε έρευνα που διενεργεί ήδη, για την κατάσταση στις ΜΕΘ. Η μελέτη θα ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται εδώ και καιρό στην Εισαγγελία, η οποία θέτει υπό διερεύνηση κάθε αναφορά που δημοσιοποιείται και συνδέεται με την υγεία και προστασία των πολιτών. 

Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των δύο επιστημόνων θα τεθούν υπόψη του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για ζητήματα που αφορούν συνθήκες νοσηλείας και διαθεσιμότητας των ΜΕΘ σε ασθενείς με κορωνοϊό. 

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε μια και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη 

Τα λεγόμενα του Άκη Σκέρτσου στη Βουλή προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Κουμουνδούρου καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει «Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί;». 

«Από το “δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα”, ο κ. Σκέρτσος διαπίστωσε πριν λίγο ότι είναι απλά αδιάφορο εάν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή είναι αδιάφορο ότι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία έχει προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2021 πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87,5% υψηλότερη, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο με το να είσαι εντός ΜΕΘ», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ. 


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Από το «δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα», ο κ. Σκέρτσος διαπίστωσε πριν λίγο ότι είναι απλά αδιάφορο εάν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή είναι αδιάφορο ότι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία έχει προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2021 πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87,5% υψηλότερη αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο με το να είσαι εντός ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι το 38,5% των θανάτων ως το Μάιο, δηλαδή 1.535 άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα να ζουν σύμφωνα με τη μελέτη, εάν υπήρχε ενίσχυση του ΕΣΥ και νοσηλεία των ασθενών σε κανονικές ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι  ως το Μάιο ακόμα 6.588 ασθενείς πέθαναν είτε σπίτι τους είτε σε απλά κρεβάτια. 

Επειδή εν τέλει δεν είναι καθόλου αδιάφορο, και ο κ. Λύτρας είναι ξεκάθαρος πως «ενημερώσαμε επανειλημμένα και δη στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων», κάτι το οποίο δεν διέψευσε ούτε ο κ. Τσιόδρας που τώρα στοχοποιεί ο κ. Μητσοτάκης, περιμένουμε μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση.
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM