Σαμαράς εναντίον Τσίπρα: Ο λαϊκισμός είναι μια ασθένεια που φέρνει πάντα την καταστροφή

Σαμαράς εναντίον Τσίπρα: Ο λαϊκισμός είναι μια ασθένεια που φέρνει πάντα την καταστροφή Facebook Twitter
2

«Ο λαϊκισμός είναι μια ασθένεια που φέρνει πάντα την καταστροφή», τονίζει σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα La Razon ο Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας «βαθύτατα απογοητευμένος» από τον διάδοχο του και «από τον λαϊκισμό που αντιπροσωπεύει».

Ο πρώην Πρωθυπουργός υποστηρίζει επίσης ότι αν παρέμενε στην εξουσία το κόμμα του δεν θα ήταν αναγκαία η τρίτη διάσωση, ενώ τονίζει ότι εκείνος είχε αντισταθεί στα αιτήματα της Τρόικας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιταχύναμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις, πετύχαμε την ταχύτερη ποτέ μείωση του ελλείμματος, εφαρμόσαμε  τις πιο ανταγωνιστικές και καλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν ποτέ γίνει στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Το κάναμε αυτό όχι επειδή η "τρόικα" το ήθελε, αλλά επειδή έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα», λέει.

«Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας και έχει αναγκαστεί να αναλάβει τις συμφωνίες που είχαμε αποφύγει ή που αντισταθήκαμε και δεν μας προτάθηκαν ποτέ», δηλώνει ο πρώην Πρωθυπουργός.

Βγαίναμε στις αγορές και μπήκαμε πάλι στην εντατική

 

Όταν του ζητείται να πει τη γνώμη του για τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σαμαράς λέει:

«Επιμένω ότι ο Τσίπρας έχει καταστρέψει τις θετικές προοπτικές για την Ελλάδα που η κυβέρνησή μου είχε δημιουργήσει για να βγούμε από την κρίση. Η οικονομία μας ήταν στην ανάρρωση μετά από έξι χρόνια επώδυνης ύφεσης, και μας έφερε μεγαλύτερη ύφεση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος μας επρόκειτο να είναι βιώσιμο και έχει υπονομεύσει τη βιωσιμότητα του. Πηγαίναμε στις αγορές χρέους για κανονικά δάνεια  ως χώρα και μας έφερε πίσω σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της θητείας μας, η Ελλάδα ανέκαμπτε από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και την έβαλε και πάλι στην "εντατική θεραπεία" μέσα σε μόλις λίγους μήνες μετά από άστοχες συμβουλές και ανεύθυνες πολιτικές. Φυσικά, είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με αυτό, με τον λαϊκισμό του, με όλες τις εξωφρενικές υποσχέσεις και όλα τα ψέματα στα οποία στηρίζεται για να παραμείνει στην εξουσία. Αλλά είμαστε μια δημοκρατική χώρα. Και ασχολούμαστε με τους αντιπάλους μας με δημοκρατικό τρόπο».

Όταν ερωτάται αν σκέφτηκε ποτέ ότι θα υπάρξει ένα «corralito» στην Ελλάδα και πώς χειρίστηκε την κατάσταση, ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρεται στην καλή υγεία του τραπεζικού συστήματος την περίοδο της διακυβέρνησης του και στον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε bank run και ελέγχους κεφαλαίων.  «Μια διακυβέρνηση πέντε μηνών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετή για να προκαλέσει αυτό που είχαμε αποφύγει με επιτυχία μέχρι τότε», σημειώνει.

Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι εξακολουθεί να βασίζεται σε αριστερές συνταγές που έχουν αποτύχει σε όλο τον κόσμο και αναφέρει ότι «όταν ένας λαϊκιστής αποδεχτεί την πραγματικότητα, πιθανότατα έχει και μια πολύ ανώμαλη προσγείωση». «Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν το αξίζει αυτό», τονίζει.

Ακόμη εκτιμά ότι η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ δεν θα διαρκέσει 4 χρόνια, καθώς, όπως λέει, οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να την αφήνουν. Όπως σημειώνει δεν είναι η πολιτική που κρατά τη συγκυβέρνηση ενωμένη αλλά η δίψα για την εξουσία και τον έλεγχο. «Και αυτό δεν μπορεί να κρατήσει σχεδόν καμία κυβέρνηση ενωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει.

Ζητά επίσης μεγαλύτερη στήριξη από την Ε.Ε. για τις χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, ενώ για το προσφυγικό τονίζει ότι τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Για τους πρόσφυγες ζητά να μετεγκατασταθούν πέρα από τα εθνικά σύνορα, χωρίς να έχει σημασία που αρχίζει το ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ για τους παράνομους μετανάστες των επαναπατρισμό τους.

Με τους πρόσφυγες είμαστε τόσο συμπονετικοί, όσο κανένας

 

Όταν  ερωτάται αν έχει στηριχθεί η Ελλάδα στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στην προσφυγική κρίση ο κ. Σαμαράς απαντά:

«Η Ελλάδα έχει 11 εκατομμύρια πληθυσμό, με περίπου 1,4 εκατομμύρια ανέργους ... και έχει ήδη δεχτεί στο έδαφος της περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο λαθρομετανάστες τα τελευταία χρόνια. Έχει  δεχτεί πάνω από 300.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες τους μόλις τελευταίους έξι μήνες! Έρχονται σε κύματα, μέσα από επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές. Διασώζουμε εκατοντάδες ζωές κάθε μέρα, είμαστε τόσο συμπονετικοί και ανθρώπινοι όσο κανένας, αλλά είναι πάνω από την ικανότητά μας το να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα αυτών των διαστάσεων…ένα πράγμα είναι σαφές: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Χρειαζόμαστε μια συνεκτική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά κάθε κράτος μέλος».

Όταν ερωτάται αν η Χ.Α. μπορεί να βγεί κερδισμένη από την προσφυγική κρίση ο πρώην Πρωθυπουργό απαντά στην ισπανική εφημερίδα ότι «στην πραγματικότητα, στις τελευταίες εκλογές η Χ.Α. έχασε ψήφους σε σχέση με τον Ιανουάριο και έχασε ακόμη περισσότερες σε σχέση με το  2012.

«Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση των προσφύγων, των μεταναστών μπορεί τελικά να βλάψει την κοινωνική συνοχή με πολλούς τρόπους. Κάποιοι πιο δυσάρεστους από τους άλλους, αλλά όλοι πολύ επώδυνοι», επισημαίνει.

Ο λαϊκισμός είναι μια ασθένεια και φέρνει καταστροφή

Για τον λαϊκισμό τονίζει: «Ο λαϊκισμός είναι μια ασθένεια. Η υπόσχεση για  εύκολες λύσεις φέρνουν πάντα ηχηρή καταστροφή άνευ προηγουμένου, με μακροχρόνιες συνέπειες: πολώνουν τις κοινωνίες, παραλύουν  τις οικονομίες δηλητηριάζουν δημοκρατίες. Ναι, είναι μια απειλή. Και πρέπει να καταπολεμήσουμε τα ψέματά του με την αλήθεια. Στις ανεύθυνες πολιτικές πρέπει να απαντήσουμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, στα  διχαστικά μηνύματα, με ενότητα, αποφασιστικότητα και επιμονή. Ο λαϊκισμός είναι μια ασθένεια, αλλά τουλάχιστον είναι ιάσιμη.»

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ