Φωτιά στη Σύρο

Σαλαγιάνης για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ: Κανείς δεν ξέρει πότε θα αποπληρωθούν

Σαλαγιάνης για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ: Κανείς δεν ξέρει πότε θα αποπληρωθούν Facebook Twitter
Ο Νίκος Σαλαγιάννης καταθέτει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
1

Επί εφτά και πλέον ώρες κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ από τράπεζες, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης. Κατά την κατάθεσή του, αναγνώρισε ότι έγιναν σπατάλες και υπερβολές, επεσήμανε ωστόσο ότι τα στελέχη του κόμματος έκαναν την αυτοκριτική τους και περιόρισαν με δραματικό τρόπο, όπως είπε, τις δαπάνες του κατά 96%. Παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, πως κανείς δεν ξέρει πότε θα αποπληρωθούν τα δάνεια του κόμματος.

Ο Ν. Σαλαγιάνης διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις τράπεζες για την αποπληρωμή των δανειακών οφειλών του, ύψους 190 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ακόμα ότι το φαινόμενο της αλόγιστης δανειοδότησης, αλλά και σπατάλης, δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα τα κόμματα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα δάνειά τους ως «χιονόμπαλα που τρέχει στην πλαγιά».

Σε επισήμανση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η τελευταία φορά που κατέβαλε δόση για τις οφειλές του το ΠΑΣΟΚ ήταν το 2011» και στο ερώτημα, «αν βλέπει οδό διαφυγής, ώστε να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις για να μην φορτωθούν στον Έλληνα φορολογούμενο», ο Ν. Σαλαγιάννης ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί κανείς να το απαντήσει. «Είναι ένα ερώτημα που κανείς με ειλικρίνεια δεν μπορεί να το απαντήσει. Το πρόβλημα όμως αυτό αφορά όχι μόνο εμάς, αλλά όλα τα κόμματα. Ούτε για το δάνειο του δικού σας κόμματος μπορεί να απαντηθεί. Ποιο σχεδιασμό μπορεί κάποιος να κάνει όταν είμαστε στο μάτι του κυκλώνα», ανέφερε ο κ. Σαλαγιάννης.

Δήλωσε πως για τα δάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ, «έδωσε ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση που ήταν και η πιο ισχυρή εγγύηση όπως και όλοι οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν». Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «όλα τα κόμματα ήταν οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών προ κρίσης», ενώ έκανε λόγο «για θηλιά στο λαιμό που έβαλαν οι τράπεζες στο κόμμα του, με υπερβολικούς τόκους που φθάνουν στα 15 εκατ. ετησίως».

Στην επισήμανση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα, ότι «είναι δύσκολη έως αδύνατη η αποπληρωμή ενός τέτοιου χρέους καθώς με τα σημερινά δεδομένα και με το 60% της εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης θα εξοφληθεί σε 400 χρόνια», ο Ν. Σαλαγιάννης απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τα χρέη του. «Η πιο ιερή στιγμή της θεωρίας είναι η πράξη, όπως λέει και ο Καζαντζάκης και από την εμπειρία μου θα πρόσθετα και η πιο οδυνηρή αλλά είναι ο μόνος δρόμος που διαθέτουμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ποιες εγγυήσεις το 2010 και εν μέσω κρίσης, το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνειο, ο Ν. Σαλαγιάννης απάντησε, ότι «οι τράπεζες είχαν στα χέρια τους για να αποφασίσουν, τα ιστορικά στοιχεία 25 χρόνων στα οποία έπαιρνε δάνεια και τα αποπλήρωνε κανονικά». Όπως είπε, «τα κόμματα ήταν μέχρι τότε εξαιρετικοί πελάτες των τραπεζών που έδιναν με το αζημίωτο ζεστό χρήμα» και τόνισε ότι κανένας τραπεζίτης ούτε πολιτικός ταγός μπορούσε τότε να προβλέψει το βάθος, την ένταση και την διάρκεια της κρίσης, για να καθορίσει τη στάση του».

Τόσο ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, όσο και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμαναν από την πλευρά τους, ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που τους έχει σταλεί, αποκαλύπτεται ότι το ΠΑΣΟΚ το 2015, είχε προχωρήσει σε πολλαπλή δεσμευτική εκχώρηση, συνολικού ποσού 45,8 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισαν, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει υπέρβαση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής του, που τότε ήταν 19 εκατ. ευρώ και η εκχώρηση αυτή αφορούσε τις τράπεζες Εθνική, Attica, Πειραιώς, MARFIN, και Eurobank.

Απάντηση Σαλαγιάννη για Βενιζέλο και τυχόν διάσπαση ΠΑΣΟΚ

«Αν έχουμε εξελίξεις στα πολιτικά πράγματα αύριο το πρωί, που οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο πολιτικό σχήμα, θα έχει άλλο ΑΦΜ; Θα συμπαρασύρει αυτό και τα δανειακά του βάρη;» κλήθηκε να απαντήσει ο Ν. Σαλαγιάννης, τόσο από τον Σ. Φάμελο, όσο και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριο Σαντορινιό. Και οι δύο επικαλέστηκαν την διαφωνία που εξέφρασε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την στήριξη που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Σε όποιο σχηματισμό πάμε εμείς, πάμε με το ΑΦΜ μας. Καμία απόφαση συλλογικού οργάνου δεν υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ για να το διαλύσουμε. Σε όλο αυτό το τσουνάμι της κρίσης όλα μπορούν να συμβούν όταν είμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Εσάς σας έφυγε ο Λαφαζάνης. Όταν είμαστε σε δύνη, όλο το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει», απάντησε ο Ν. Σαλαγιάννης.

«Πώς κρίνετε τη στάση του κ. Βενιζέλου που εμφανίζεται να θέλει συνεργασία με την ΝΔ;», ρώτησε ο Σ. Φάμελος. «Συνυπήρξα μαζί με τον Βενιζέλο. Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ και δεν ήμουν στην αυλή κανενός ηγέτη. Οι ηγέτες πρέπει να υπηρετούν την παράταξη και την κοινωνία. Ποτέ δεν άκουσα τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι θέλει να πάει στη ΝΔ. Όταν ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη μάχη του και μετά που έχασε τις εκλογές ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, έδωσε και εκείνος τη μάχη του. Πήγε στο συνέδριο, πήρε την ηγεσία η Φώφη Γεννηματά και ο κ. Βενιζέλος παρέμεινε ενεργός βουλευτής να δίνει τη μάχη του. Σεβαστές οι απόψεις όλων. Και εγώ ρωτώ εσάς. Αν ο κ. Σκουρλέτης κάνει κόμμα;» ήταν η απάντηση του Ν. Σαλαγιάννη.

1

Φωτιά στη Σύρο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μενδώνη για Πολάκη: «Η νέα σεξιστική επίθεσή του επιβάλλει στον Κασσελάκη να τον στείλει σπίτι του»

Πολιτική / Μενδώνη για Πολάκη: «Η νέα σεξιστική επίθεσή του επιβάλλει στον Κασσελάκη να τον στείλει σπίτι του»

«Οφείλει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή για τους αντιπρόσωπους του ελληνικού λαού που "στέλνουν στο σπίτι τους τις γυναίκες"» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού
LIFO NEWSROOM
«Δεν αποκλείονται νέες διασπάσεις στα κόμματα»

LiFO politics / «Δεν αποκλείονται νέες διασπάσεις στα κόμματα»

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της OpinionPoll Ζαχαρίας Ζούπης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη τα μηνύματα των Ευρωεκλογών και εξηγεί πως αν τα κόμματα δεν τα λάβουν σοβαρά υπόψιν, θα τα βρουν μπροστά τους ως γενικευμένη κρίση πολιτικής εκπροσώπησης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ