Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ - Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ - Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Στην έναρξη της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ολοκλήρωση και της κατά πλειοψηφία ψήφισης των άρθρων του σχεδίου νόμου, σχολίασε πως «στο Πανεπιστήμιο πρέπει να ανθίζει μόνο η δημιουργία, η σκέψη, η αγάπη για τη μάθηση, η ίδια η ζωή και αυτό είναι το χρέος όλων μας και των τριακοσίων βουλευτών απέναντι στα παιδιά μας».

Σχετικά με τις επικρίσεις για την δημιουργία ομάδας ασφάλειας των πανεπιστημίων, η υπουργός, είπε πως « δεν μπορούμε να θεωρούμε φυσιολογικό όλο αυτό που γίνεται σήμερα στα Ιδρύματα [...] Την ανομία, τη βία, την απάνθρωπη συμπεριφορά, οφείλουμε όλοι μαζί με την εξαφανίσουμε από το Πανεπιστήμιο, μια και καλή».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το ειδικό σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων.

 

Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η υπουργός προχώρησε σε σειρά παρατηρήσεων και σχολίων.

Ειδικότερα, για τα οικονομικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέφερε πως το ποσοστό των δημοσίων δαπανών του ΑΕΠ για τα ΑΕΙ είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Προϋπολογισμός του 2021 έχει αύξηση κατά 142.000.000 ευρώ ενώ στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν έργα ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε θέσεις προσωπικού, δόθηκαν 550 θέσεις μελών ΔΕΠ και 120 θέσεις διοικητικές. Δύο χιλιάδες θέσεις για διδακτικό έργο, εν μέσω πανδημίας. Τόνισε πως επειδή τίθενται ποιοτικά κριτήρια στα Ιδρύματα αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί η χρηματοδότησή τους. 

Για τους «αιώνιους φοιτητές» η κυρία Κεραμέως, συμφώνησε πως «είναι πλούτος να πάρει κανείς το πτυχίο» αλλά «όχι μετά από 20, 30, 40 χρόνια [...] Σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία υπάρχει αρχή, μέση και τέλος.»

Στην Ελλάδα έχουμε μόλις το 30% των μαθητών μας να ακολουθούν το δρόμο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ σε άλλες χώρες, αυτό το ποσοστό είναι 50%, 60%, ακόμα και 70%. Υπογράμμισε ότι η εναλλακτική του Πανεπιστημίου δεν είναι μόνο, όπως παρουσιάζει η αντιπολίτευση τα ιδιωτικά κολέγια. αλλά και τα δημόσια ΙΕΚ.

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, τόνισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 52% είναι υπέρ της βάσης εισαγωγής. «Επίσης το ίδιο είναι υπέρ και η Σύνοδος των Πρυτάνεων.» Σχετικά με τον τρόπο επιλογής των Σχολών από τους υποψήφιους στις πανελλαδικές, η κυρία Νίκη Κεραμέως είπε πως δεν πρόκειται όπως λέγεται για καμία θεσμοθέτηση «ρώσικης ρουλέτας» αλλά σε κανένα σύστημα άλλη χώρα δεν υπάρχει ένας τέτοιος απεριόριστος αριθμός σε 200 με 250 επιλογές.

Για τα συστήματα ασφαλείας στα πανεπιστήμια και την γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανέφερε πως είχε κατατεθεί μαζί με το νομοσχέδιο . 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM