Πόθεν έσχες: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των Μητσοτάκη, Τσίπρα και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών

Πόθεν έσχες: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των έξι πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών Facebook Twitter
0

Στη δημοσιότητα δίνονται σήμερα οι δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών.

Πρόκειται για τις δηλώσεις που υπέβαλαν το 2020, όχι μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές τους, αλλά και οι ευρωβουλευτές, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες.

Επί της ουσίας, τα στοιχεία αφορούν στα εισοδήματα και την περιουσιακή τους κατάσταση κατά την οικονομική χρήση του έτους 2019. H δημοσιοποίηση έγινε από την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός δήλωσε 33.432,38 ευρώ εισοδήματα που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά, 11.800 ευρώ από ακίνητα και 1.285,77 ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα δήλωσε 35.500,48 ευρώ συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, πρόσθετες αμοιβές κ.α.

Η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφκσι δήλωσε 36.671,05 ευρώ συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ (φορολογούμενα, φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, φορολογούμενα αυτοτελώς, αφορολόγητα). και 28.000 ευρώ από ακίνητα. 

Το ζεύγος Μητσοτάκη δηλώνει 36 ακίνητα, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καλλιέργειες και αποθήκες σε Αθήνα, Γλυφάδα, Χανιά, Κυκλάδες. Από αυτά, τα οχτώ ανήκουν στη σύζυγό του. Η κα Γκραμπόφσκι διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό με 211.352 ευρώ στην Ελβετία και με 177.305 ευρώ στη Γαλλία. Εδώ η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλέξης Τσίπρας

Για το ίδιο έτος χρήσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εισοδήματα 34.424,05 ευρώ που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά,  Παράλληλα δήλωσε 32.961,68 ευρώ συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ. Η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, δήλωσε εισόδημα 19.355,78 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Το ζεύγος Τσίπρα έχει δύο ακίνητα - ένα διαμέρισμα στην Αθήνα που ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό και ένα οικόπεδο στην Αρτέμιδα. 

Ακολουθούν τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών: 

Η  δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα

Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη

Η δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και το θέμα που δημιουργήθηκε με τους καταλόγους των 43 περιπτώσεων που επανελέγχθηκαν και τέθηκαν στο Αρχείο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης Θανάσης Μπούρας, αναφέρει ότι η Επιτροπή βάση του Συντάγματος «λειτουργεί ως ειδικό όργανο στην οποία πέραν των τριών μελών- βουλευτών συμμετέχουν και 8 ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί, έχω την θεσμική υποχρέωση να διαφυλάξω το κύρος της και να την κρατήσω μακριά από μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις.

«Ως εκ τούτου, προς αποκατάσταση της αλήθειας και σε απάντηση όσων αναληθών αναφορών φιλοξενούνται σήμερα από μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου περί απόπειρας δήθεν «κουκουλώματος» από την Επιτροπή, ξεκαθαρίζω ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής της 23ης Ιουνίου 2021 αρχειοθετήθηκαν οι δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών που εξετάστηκαν κατά προτεραιότητά των χρήσεων 2015-2018 μεταξύ των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη.»

«Η απόφαση αρχειοθέτησης ήταν ομόφωνη, δηλαδή και σύμφωνη γνώμη του τακτικού μέλους της Επιτροπής και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρου Λάππα, ο οποίος χθες αντικαταστάθηκε από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλο Πολάκη. Η συζήτηση που προκλήθηκε μετά την αντικατάσταση του κ. Λάππα και τα όσα ο κ. Πολάκης υποστήριξε ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.»

«Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, από τεχνικό λάθος του υπηρεσιακού παράγοντα που επεξεργάστηκε τη λίστα με τις υπόλοιπες δηλώσεις υπόχρεων που ήταν προγραμματισμένες να εξεταστούν, υπήρξαν και 43 επαναλήψεις υπόχρεων που είχαν αρχειοθετηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου 2021. Μεταξύ αυτών των 43ων επαναλήψεων ήταν και η δήλωση του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και ενός ακόμη πολιτικού αρχηγού. Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω τις πολιτικές παρατάξεις να αφήσουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης τη λειτουργία της Επιτροπής καθώς πέραν του κύρους της, προσβάλλουν και τα μέλη της Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν βουλευτές και ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί»

Αναλυτικά η λίστα με τις δηλώσεις όλων των πολιτικών

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM
Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM