«Ψευδέστατες» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τις καταγγελίες ότι κρατούνται κλίνες σε ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή ασθενών

 

Εκδίδοντας γραπτή δήλωση, ο υπουργός Υγείας αντέδρασε στην καταγγελία που έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος είπε πως κάποιοι κρατούν κλίνες ΜΕΘ, για να εξυπηρετηθούν VIP ασθενείς με κορωνοϊό. 

 

Απαντώντας, ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για «ψευδέστατες» καταγγελίες, που προσβάλλουν πρωτίστως τους γιατρούς. «Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν», επεσήμανε ακόμη ο υπουργός Υγείας. 

 

«Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης. 

 

«Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν», δήλωσε ακόμη ο υπουργός Υγείας. 

 

Η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ 

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κατήγγειλε ότι ορισμένοι κρατούν κλίνες ΜΕΘ, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν VIP ασθενείς με κορωνοϊό.

 

Στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι υπάρχουν συνολικά 47 κενές κλίνες στην επικράτεια, ενώ 114 ασθενείς είναι σε λίστες αναμονής.

 

«Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, που το πήρα και πριν από λίγο, λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού. Με τα στοιχεία που δίνονται οι διασωληνωμένοι είναι 714. Άρα ακόμα και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν στις ΜΕΘ, υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ επί πολλές μέρες, μάλιστα πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Και είδαμε τι έγινε στον Μητροπολίτη. Οι κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για κορωνοϊό συνολικά είναι 647 και ρωτώ εγώ αφού έχουμε 114 εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους γιατί οι 47 κλίνες δε γεμίζουν;», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος. 

 

«Παράδειγμα εχθές το βράδυ είχαμε δυο κενές κλίνες στο ΚΑΤ και υπήρχε ένα ανδρόγυνο 58 και 59 ετών στη Νίκαια διασωληνωμένοι από την προηγούμενη ημέρα και δεν μεταφέρονταν. Στη λίστα αναμονής υπάρχουν μόνο μη επώνυμοι άνθρωποι, ούτε μητροπολίτης είναι, ούτε επώνυμος», δήλωσε ακόμη. 

 

Όταν ρωτήθηκε αν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν κενές κλίνες, τις οποίες κρατούν για VIP, ο κ. Γιαννάκος απάντησε: «Ναι», προσθέτοντας ότι «στη λίστα αναμονής στους 114 ασθενείς δεν είναι κανείς από την εκκλησία, κανείς επώνυμος, είναι όλοι λαός». 

 

Η απάντηση του Οικονόμου 

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγο μετά την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσε ότι αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν. 

 

«Θεωρώ αδιανόητο ότι γίνονται διακρίσεις για κρεβάτια σε ΜΕΘ, αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτά πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου και τόνισε ότι οι λόγοι για τους οποίους διασωληνώνονται και μπαίνουν στη ΜΕΘ ασθενείς είναι «αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί». 

 

Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση του μητροπολίτη Αιτωλίας που, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, μεταφέρθηκε από το Αγρίνιο στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, ενώ άλλοι ασθενείς ήταν σε αναμονή, κ. Οικονόμου απάντησε: 

 

«Είναι αδιαπραγμάτευτη θέση για την κυβέρνηση ότι τα κριτήρια για ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά, δεν χωρά οτιδήποτε άλλο. Είναι άλλο οι συμπολίτες μας που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ- με κριτήρια πάλι υγειονομικά- και δεν μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση. Είναι απαράδεκτο να γίνεται τέτοια μεταχείριση και τα κριτήρια πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά».