Πιτέλα: Μια πρώτη τελεία στην αχρείαστη ελληνική περιπέτεια, η συμφωνία

Πιτέλα: Μια πρώτη τελεία στην αχρείαστη ελληνική περιπέτεια, η συμφωνία Facebook Twitter
0

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup βάζει μια πρώτη τελεία στην αχρείαστη ελληνική περιπέτεια», τονίζει ο επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, Τζιάνι Πιτέλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

 

Τονίζει ότι τώρα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και σημειώνει: «η ομάδα μας περιμένει επίσης μια ουσιαστική και οργανωμένη στις λεπτομέρειές της ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες». «Ο ελληνικός λαός», λέει ο κ. Πιτέλα, «έχει ήδη υποφέρει πάρα πολύ από στενόμυαλους υπολογισμούς μοχθηρών πολιτικών». Σημειώνει ότι «η συνέχιση της ομηρίας της Ελλάδας για εθνικούς πολιτικούς λόγους θα ήταν αυτοκτονία για την Ευρώπη», για να υπογραμμίσει πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και πως «είναι καιρός οι Έλληνες να ανακτήσουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους».

 

Ο κ. Πιτέλα επικρίνει τους πιστωτές της Ελλάδα για «ανυπόφορα» αιτήματα που ακόμη διατυπώνουν παρά την μεγάλες προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού και των ελληνικών αρχών, σχολιάζοντας ότι «στην κορυφή όλων αυτών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι φίλοι του, που στραγγαλίζουν τώρα την Ελλάδα για λόγους εσωτερικής εκλογικής σκοπιμότητας».

 

Ο Τζιάνι Πιτέλα διαφωνεί με την εκτίμηση περί δεξιάς στροφής στην ΕΕ και τον δυτικό κόσμο γενικότερα. Υποστηρίζει ότι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στην ΕΕ ζήσαμε «την εμπειρία μιας δυναμικής αποδόμησης των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων -είτε συντηρητικών είτε προοδευτικών» και ότι κινούμαστε γρήγορα προς μια διαδικασία επαναπροσανατολισμού των πολιτικών δυνάμεων.

 

«Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι η αντιπαράθεση Αριστεράς-Δεξιάς πρέπει να είναι καθαρή και προφανής, καθώς έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές αξίες και διαφορετικές προτάσεις», υπογραμμίζει. «Δεν χρειαζόμαστε μια νέα κινητοποίηση στο Κέντρο, χρειαζόμαστε μια νέα Αριστερά, ικανή να υπερασπιστεί τους χαμένους των μεγάλων αλλαγών των τελευταίων ετών, της παγκοσμιοποίησης και της μετάβασης στην ψηφιακή πραγματικότητα».

 

Ως προς αυτό, φοβάμαι ότι ο Μακρόν δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει ανάγκη για μια καθαρή αλλαγή, ότι, δηλαδή, αυτό το οικονομικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά», αναφέρει. «Η μεγάλη επιτυχία της καμπάνιας του Κόρμπιν και των Εργατικών στη Βρετανία δείχνει πολύ καθαρά ότι η συνεκτικότητα και οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι ο τέλειος συνδυασμός». Για την Ιταλία υποστηρίζει πως η διαίρεση Αριστεράς-Δεξιάς είναι ακόμη πολύ καθαρή.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM