Οι «μαύρες τρύπες» της δανειακής σύμβασης

Οι «μαύρες τρύπες» της δανειακής σύμβασης Facebook Twitter
0

Tις «μαύρες τρύπες» της δανειακής σύμβασης που ψηφίζεται σήμερα στο κοινοβούλιο αποκάλυψαν οι αντιπαραθέσεις χθες μεταξύ βουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο υφ. Οικονομικών κ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι το Μνημόνιο είναι μονόδρομος και πως η προσπάθεια γίνεται για να ξεφύγει η χώρα από την καταστροφική πορεία. Τόνισε δε ότι από το "κούρεμα" και οι τράπεζες υπέστησαν ζημιά, αλλιώς "θα συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή", όπως είπε. Μόνο που οι τράπεζες θα δουν ρευστό να ρέει από τη δανειακή σύμβαση ενώ δεν θα συμβεί το ίδιο και στα «κουρεμένα» ασφαλιστικά ταμεία.

 Ο κ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με το δεύτερο Μνημόνιο το χρέος μετατρέπεται από ιδιωτικό σε δημόσιο και ότι η πραγματική μείωση του χρέους δεν είναι 105 δισ., αλλά περίπου τα μισά. Κάποια στιγμή η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά τον διέκοψε ρωτώντας: "Και σεις τι προτείνετε;". "Όχι πάντως αυτά που λέει το συγκρότημα Λαμπράκη", της απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης με αποτέλεσμα να ζητήσει η κ. Γιαννακά να ανακαλέσει κάνοντας λόγο για "τρομοκρατικού τύπου υπαινιγμούς και αθλιότητες". "Έχω ακούσει πολλά, αλλά να ακούσω μέσα στη Βουλή ότι είμαι τρομοκράτης... Να εισηγηθείτε να με συλλάβουν", σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης.

 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αποκάλυψε ότι στη σελίδα 114 της δανειακής σύμβασης προβλέπεται ότι μπορούν οι υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μεταβιβαστούν σε εταιρείες ειδικού σκοπού και αναρωτήθηκε ποιες είναι αυτές δίνοντας έμφαση στην παραίτηση από το δικαίωμα ασυλίας. Όταν ο  εισηγητής της Ν.Δ. Θόδωρος Καράογλου υποστήριξε ότι εξαιρείται η δημόσια περιουσία (δηλαδή παραλίες, δάση, μνημεία κ.ά.), ο κ. Λαφαζάνης του αντέτεινε ότι δεν θα κατασχέσουν δάση ή παραλίες αλλά τη διαχείριση τους, όπως π.χ να γίνει αξιοποίηση δασικών εκτάσεων, π.χ. το Μον Παρνές είναι στον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας". Επίσης ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η σύμβαση προβλέπει και την κατάσχεση του ορυκτού πλούτου.  

Ο κ. Σαχινίδης απάντησε ότι με τη λογική του Σαμουήλ στο Κούγκι θα είναι λάθος να "επιλέξουμε την αυτοκαταστροφική διαδικασία της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εκτίμησε ότι η δανειακή σύμβαση έχει δύο χαρακτηριστικά: είναι ταξική και αντιλαϊκή και "αποτυπώνει την ανισομετρία που οξύνεται στην Ε.Ε. ανάμεσα στα μονοπώλια και τους λαούς". Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ισχυρίσθηκε ότι ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Κατάινεν δήλωσε ότι Ελλάδα και Φινλανδία υπέγραψαν απόρρητη συμφωνία για να δώσει και η Ελλάδα εμπράγματες εγγυήσεις και ζήτησε να κατατεθεί η συμφωνία. "Δεν υφίσταται συμφωνία", του απάντησε ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Κ κ. Κατσέλη αναφέρθηκε σύμφωνα με την Αυγή στην πρόβλεψη της ελβετικής τράπεζας UBS ότι θα υπάρξει νέα χρεοκοπία, πέραν της συντεταγμένης που ήδη έγινε, και θα χρειαστεί νέο "κούρεμα". Σημείωσε ακόμη ότι "η βαθιά ύφεση που θα επέλθει θα κάνει το χρέος μη διαχειρίσιμο" και ότι αν υπάρξει αδυναμία πληρωμής, "ανοίγουμε την κερκόπορτα σε κατασχέσεις". "Ληστρική και αποικιοκρατικού τύπου" χαρακτήρισε τη σύμβαση ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, που έθεσε ερωτήματα σε σχέση με τον χρυσό της ΤτΕ που μπορεί να κατασχεθεί.

"Ο Φ. Σαχινίδης σε όσους έλεγαν για 'κούρεμα' απαντούσε ότι δεν θα γίνουμε τζαμπατζήδες. Πώς αισθάνεστε τώρα που γίνατε τζαμπατζής;" ρώτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος, επισημαίνοντας πως "όταν τον Μάιο του 2010, το χρέος ήταν στο 120%, δεν ήταν βιώσιμο. Θα είναι τώρα που θα φτάσει στο 160% και θα είναι και δυναμικό; Η κατάσταση δεν θα διορθωθεί γρήγορα, γιατί ταυτόχρονα έχουμε πολιτική επιβολής εσωτερικής υποτίμησης".

Ο Φ. Σαχινίδης αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις που γίνονται σε μεγάλο βάθος χρόνου, και ο Β. Παπαχρήστου του απάντησε ότι αυτές οι εκτιμήσεις υπάρχουν μέσα στη δανειακή σύμβαση που ψηφίζει!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ