«Όχι» στη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία από τον υπουργό Δικαιοσύνης

«Όχι» στη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία από τον υπουργό Δικαιοσύνης Facebook Twitter
O υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης / Φωτ.: Eurokinissi
0

Αντίθετος στη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Στην Ελλάδα, οι εκ προθέσεως ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω του φύλου τους δεν καταγράφονται αυτοτελώς, παρά μόνο από τη δημοσιογραφική κάλυψη των υποθέσεων έσχατης μορφής έμφυλης βίας. Ο όρος ανθρωποκτονία αδυνατεί να καταδείξει τη στοχοποίηση θυμάτων λόγω του φύλου τους. 

Μέχρι στιγμής, το 2024 έχουν καταγραφεί στη χώρα 15 γυναικοκτονίες, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους υπήρξαν 19.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εν γνώσει των αστυνομικών αρχών.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου για την ενδοοικογενειακή βία, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος. «Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει το θέμα ως εξής: το ποινικό μας σύστημα και όλων των προηγμένων χωρών του κόσμου, προστατεύει την ανθρώπινη ύπαρξη, την ανθρώπινη ζωή. Μπορεί να είναι άνδρας, γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένος και δεν μπορούμε να ρευστοποιήσουμε την έννοια του ανθρώπου μέσα στο ποινικό σύστημα, και να πούμε άλλος άνθρωπος είναι ο ένας - άλλος άνθρωπος είναι ο άλλος. Αν κάποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή, τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών, εφόσον κριθεί ένοχος, που σημαίνει ισόβια δεσμά» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Αν ορίσουμε τη δολοφονία ενός ανθρώπου -ας πούμε της γυναίκας- ως κάτι ξεχωριστό στο ποινικό σύστημα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Το ποινικό σύστημα θα επιβάλει και πάλι την εσχάτη των ποινών. Το θέμα που πρέπει να μείνει στην κοινωνία, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι να συνεχίσει ο όρος γυναικοκτονία στη δημόσια συζήτηση για να εκπαιδεύει τον κόσμο στον σεβασμό του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και ειδικά προς τις γυναίκες, από το σχολείο» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνέντευξή του στο Open.

«Όλοι όσοι μιλούν στη θεωρία λένε ότι κάποιος σκοτώνει μία γυναίκα, επειδή είναι γυναίκα. Υπάρχει αυτή η άποψη. Αλλά είναι αυτό;» διερωτήθηκε ο κ. Φλωρίδης.

«Έχουμε περιπτώσεις που ένας δολοφονεί τη γυναίκα του και αυτοκτονεί, εκεί τι έχεις; Το ποινικό μας σύστημα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και δεν θέλει αυτή να ρευστοποιεί και να κομματιαστεί. Όταν αφαιρείται μια ζωή, εκεί έχουμε την εσχάτη των ποινών. Και από την άλλη μεριά, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας -και στα σχολεία και στην κοινωνία- να κατανοήσουμε το φαινόμενο ότι έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο, μία γυναίκα ή ένα παιδί, και πρέπει να το σεβόμαστε», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM