Ο εμίρης και ο κακομοίρης

Ο εμίρης και ο κακομοίρης Facebook Twitter
0

Το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, στον τουρισμό αλλά και για την ανάπτυξη του Ελληνικού επανέλαβε στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο εμίρης του πλούσιου αραβικού κράτους, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, κατά την διάρκεια της συνάντησης, που είχαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή και του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αφορμή για την συνάντηση στάθηκε η επενδυτική συμφωνία στην οποία προχωρά το Κατάρ στην Ελλάδα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" που εκμεταλλεύονται τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, με την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεριμένη επένδυση γίνεται ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ που υπέγραψαν οι κ. Παπανδρέου και Αλ Θάνι, πέρσι το Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

Ο Εμίρης του Κατάρ συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό του αραβικού κράτους και υπουργό Εξωτερικών Σεϊχη Χαμάντ Μπίν Γιασίμ Αλ Θάνι και αξιωματούχους του εμιράτου μίλησε για την "εμπιστοσύνη που αισθάνεται όταν συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση". Πρόσθεσε δε ότι "το Κατάρ δεν έχει πολιτική ατζέντα για τις επενδυτικές του δραστηριότητες" και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την διάσωση και περίθαλψη των Καταριανών αξιωματούχων στη κρίση της Λιβύης.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ η οποία, επεσήμανε, δείχνει "την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στην στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για όφελος όλων των Ελλήνων που προωθεί η κυβέρνηση", με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. "Επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα σημαίνει επένδυση στην ίδια την Ελλάδα", υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η επενδυτική συμφωνία του Κατάρ "δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας για την Ελλάδα".

Κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια τόνισε ότι "έγινε κακή διαχείριση του πλούτου της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της και αναδεικνύεται το πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για να εκμεταλλευτούμε όλοι τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα".

"Αλλάζει η Ελλάδα και αλλάζει και το αναπτυξιακό της μοντέλο", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Η επενδυτική συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ηγετών από τον πρόεδρο της ελληνικής εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΌΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ" Δημήτρη Κούτρα, εκπρόσωπο του Ακτωρα και τον Πρόεδρο του Επενδυτικού Καεφαλαίου του Κατάρ, Αχμάντ Αλ Σαγιέντ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό να ιδρώσουμε όλοι μαζί τη φανέλα»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι ώρες - Στο κλείσιμό του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και προετοιμασίας για τις επόμενες πολιτικές μάχες
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βουλή: Η οικονομική δραστηριότητα που δεν σέβεται το περιβάλλον, είναι «οικο-ανομία»

Έδωσε ομιλία ύστερα από 27 χρόνια - Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΧΙΛΙΟΣΤΟ

Πολιτική / Τσακαλώτος: «Λάθος που δεν ψηφίσαμε ΠτΔ και έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου»

Το νέο ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό» του ΣΚΑΪ αποκάλυψε άγνωστα παρασκήνια και τις κρίσιμες αποφάσεις που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αναδεικνύοντας τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθοριστικές επιλογές μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
THE LIFO TEAM