Non-paper της κυβέρνησης, εν μέσω αντιδράσεων για την ελληνική πρόταση

Non-paper της κυβέρνησης, εν μέσω αντιδράσεων για την ελληνική πρόταση Facebook Twitter
12

Aναλυτικά το non paper που μόλις δόθηκε στην δημοσιότητα. 

1. Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της. Είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική. Μια πρόταση, που, όμως, δεν καταδικάζει τη χώρα σε σκληρή λιτότητα και συνιστά μία βιώσιμη λύση για την ελληνική οικονομία, χωρίς επιβάρυνση για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Η κυβέρνηση δεν επιζητά μια ακόμα συμφωνία που θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά διεκδικεί μία λύση που θα διευθετεί μεσοπρόθεσμα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

2. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας. Να μην αναγκάζεται η χώρα να παίρνει συνεχώς νέα δάνεια προκειμένου να ξεπληρώνει τα προηγούμενα. Για αυτό ακριβώς ως μία λύση ουσιαστική έχει προταθεί η εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

3. Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει ακόμα την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

4. Η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ! Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ!

5. Η κυβέρνηση τροποποίησε τις κλίμακες στην εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξαγγείλει μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο αν το 2014 είχε πρωτογενή πλεόνασμα 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 0,4%, γεγονός που δεν θα οδηγούσε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ                     0,7% [από 1%]

* 20.001 – 30.000 ευρώ                     1,4% [από 2%]

* 30.001 – 50.000 ευρώ                     2,0% [από 2%]

* 50.001 – 100.000 ευρώ                   4,0% [από 3%]

*100.001 – 500.000 ευρώ                  6,0% [από 4%]

* Πάνω από 500.000 ευρώ                8,0% [νέα κλίμακα]

6. Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

7. Οι θεσμοί ζητούσαν:

-        Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος.

-        Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

-        Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

-        Τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων. Αντίθετα, τα μέτρα που προτείνει μεταφέρουν τα βάρη στα υψηλότερα στρώματα, βρίσκει νέες πηγές εσόδων και μειώνει τις δαπάνες, όχι από τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά από εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια. Συγκεκριμένα:

-        Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%.

-        Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.

-        Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].

-        Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.

-        Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).

-        Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.

8. Φορολογική διοίκηση

Οι θεσμοί ζητούσαν :

-        Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία

-        Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών

Η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμά της πέτυχε και θα περιληφθούν στην συμφωνία τα παρακάτω:

-        Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.

-        Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα [π.χ. λίστα Λαγκάρντ] και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.

-        Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.

-        Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

-        Φοροαπαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα.

9.  Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά [και όχι από 30.06.2015] μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

10. Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

11. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.

12. Θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ.

13. Παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

14. Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.

15. Στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση:

-        Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.

-        Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.

-        Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

16. Αγορές προϊόντων: Η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πάταξη των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, την πτώση των τιμών των προϊόντων και τη συνακόλουθη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη μείωση του διοικητικού κόστους, την προώθηση των εξαγωγών, και την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς. Περιλαμβάνει επίσης στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλειστές αγορές, απορρίπτοντας την προσέγγιση των θεσμών για την εφαρμογή των «υπολοίπων» του προηγούμενου προγράμματος σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

17. Ενέργεια: Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ».

18.  Δημόσιος Τομέας: Δεν θα γίνει καμία περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014.

19. Διαφθορά: Μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Πρόταση ενάντια στη διαφθορά.
 

20. Στις ιδιωτικοποιήσεις η συμφωνία προβλέπει:

-        Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.

-        Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

-        Δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.

-        Υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο.

-        Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας.

21. Εξαιρείται η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών. 

===

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αυτή είναι η ελληνική πρόταση
Με (σκληρά) μέτρα 8 δις για φέτος και του χρόνου
+
Μιχελογιαννάκης: «Δεν ψηφίζω τέτοια συμφωνία - Είναι χειρότερη από μνημόνιο»

Η πρώτη εσωκομματική αντίδραση για την ελληνική πρόταση, καθώς ο βουλευτής υποστηρίζει πως και άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την δεχτούν

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της αλλά δίνει βιώσιμη λύση» LOL.Ολη, μα όλη αυτή πρόταση είναι λάθος. Η πρόταση τής κυβέρνησης δεν είναι όχι καν "μέρος" αλλά ούτε στο ίδιο σύμπαν με το "προγραμμα τής κυβέρνησης".Ομως αυτό δεν είναι το χειρότερο σύντροφοι. Το χειρότερο είναι ότι ΔΕΝ αποτελεί βιώσιμη λύση.Με το να αυξάνεις κι άλλο τούς φόρους απλώς δίνεις την χαριστική βολή στην οικονομία.Αλλά ξέχασα, ο στόχος είναι να μην πειράξουμε το Δημόσιο γιατί αποτελεί τον κομματικό μας στρατό, ε?Α-π-ο-λ-υ-τ-η ξευτύλα.Μα 8δις μέτρα σε φόρους κι ούτε μιά μεταρρυθμιση ρε σύντροφοι? Τόσο ξευτύλα?
Όσο προσπαθούμε μόνο με φόρους να πετυχαίνουμε τα απαραίτητα πια πλεονάσματα και αυτή η συμφωνία όπως και οποιαδήποτε άλλη θα είναι μια τρύπα στο νερό. Απλά θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς δημόσιο και ταμεία. Ότι έκανε ο Σαμαράς κάνει κι ο Τσίπρας.Η μόνη λύση είναι περικοπή δαπανών, κλείσιμο άχρηστων οργανισμών, ενιαίο μισθολόγια, άρση μονιμότητας, κόψιμο συντάξεων σε πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες. Αν θέλουν ας ξαναδουλέψουν στο δημόσιο, έτσι κι αλλιώς σε υγεία, παιδεία υπάρχουν ελλείψεις. Έχουμε δασκάλες ετών 52 με σύνταξη. Γιατί; Εδώ στέλνουν φαντάρους να διδάσκουν στα σχολεία, είναι αυτό λογικό; Όσο τρωγόμαστε μεταξύ μας και δεν καθόμαστε κάτω να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις, η χώρα θα βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο. Μη νομίζουν οι οπαδοί της δραχμής ότι το νόμισμα θα αλλάξει τα πάντα από μόνο του. Το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα αλλά εμείς οι ίδιοι.
Σωστα τα λες, αλλα...σε λαθος λαο! Δεν υπάρχει περιπτωση να μην τρωγωμαστε μεταξυ μας, οσο τα μεσοπροθεσμα, μη πω βραχυπροθεσμα συμφεροντα μας -εννοω των πολιτων- συγκρουονται! Πες στο 45 καραβανα οτι δε δικαιουται να βγει στη συνταξη του χρονου....θα σου πει κυριε εγω εχω ΠΛΗΡΩΣΕΙ!!! "Τι πληρωσες ρε Καραμητρο?" Κρατησεις κυριε... "Και πως ρε Καραμητρο πληρωσες τις κρατησεις? Με τους φορους μου?" κτλ κτλ κτλ και ο διαλογος τελος δεν εχει...και ξερεις γιατι? Γιατι εχουμε ολοι δικιο...σ ενα πολυ μα πολυ ΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!
Μα εδώ το λένε πανηγυρίζοντας:18. Δημόσιος Τομέας: Δεν θα γίνει καμία περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014.Είναι κλείσιμο ματιού - παιδιά, μην ανησυχείτε, εσας δεν σας πειραζουμε.Δεν υπάρχει σωτηρία, 5 χρόνια κρίση, όλες οι κυβερνήσεις, αριστερα, κεντρο, δεξια, το μόνο που κοίταξαν ήταν να μην πειράξουν το δημόσιο τομέα.
Λάθος Διογένη ... το βασικό πλέον δεν είναι το δίλημμα το μιγμα περικοπών - φόρων. Δεν υπάρχουν πλέον προς περικοπή ούτε μισθοί , ούτε συντάξεις ΠΟΥΘΕΝΑ ούτε στο δημόσιο πολύ δε περισσότερο στον ιδ. τομέα.Ούτε και περιθώρια εκτεταμένης φορολογίας.Το βασικό είναι τι παραγωγικό μοντέλο θα ακολουθήσουμε και πως θα το στήσουμε σε υγιείς βάσεις.Και αυτό δεν το συζητάει ΚΑΝΕΙΣ .. ούτε η ΝΔ ουτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΟΤΑΜΙ !!!! ΟΥΤΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΟΥΤΕ Ο ΙΔ. ΤΟΜΕΑΣ.Εκεί , μάλιστα, κινδυνεύει να την πατήσει οσονούπω και ο ΣΥΡΙΖΑΥπό αυτές τις συνθήκες ("ευρώ πάσει θυσία") και όσο το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι λογής εξορθολογισμοί ( η νέα , πενταετίαςς, σικ λέξη για τις περικοπές) μην περιμένεις τίποτα!!!!!
1,8 δις έσοδα από ΦΠΑ ζητούσε ο Γιούνκερ, 1,8 δις έσοδα από ΦΠΑ περιλαμβάνει και η πρόταση Σύριζα! Γιάνης-Αλέξης, μιλάμε για σκληρούς και καταπληκτικούς διαπραγματευτές!Εκείνο το άλλο με τα πρωτογενή πλεονάσματα ας τους το αφήσουμε ας μην τους το καταρίψουμε να τους πούμε ναι ναι μπας και προχωρήσουμε.
Τα γελια τα πολλα θα πεσουν οταν σε μερικες μερες θα αρχισουν να "πουλανε" το πρωτογενες σαν υπερτατο στοχο της διαπραγματευσης! Πρωτογενες βεβαια που πλεον δεν υπάρχει ουτε στα χαρτια, γιατι να ειμαστε ειλικρινεις ποτε δεν υπηρχε, τσουκαλομαγειρεματα ηταν, του αλλου διδυμου, Γιαννη-Αντωνη...απλα ηταν με τις ευλογιες της Τροικας! Δωωωωσεεε Σανο!!!!
Προσέξτε τι γράφουν στο non paper ως επιτυχίες οι απίθανοι!!!! : -"Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%(...)" Μπράβο φωστήρες!! Αντί να μειώνεται ο δολοφονικός φόρος στις επιχειρησεις αντίθετα αυξάνεται!!! Άσε που δεν ξέρουν οι ανεπάγγελτοι της κυβέρνησης ότι μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ειναι Ε.Π.Ε!! ( Αλήθεια οι Ο.Ε με τι ποσοστό θα φορολογούνται;;;)-"Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων(...)" Ήδη στις διαφημίσεις υπάρχει φόρος 20% + 21% αγγελιόσημο (το χαράτσι για τις συντάξεις των δημοσιογράφων) +23% ΦΠΑ. Τι εννοούν τώρα; κι άλλος φόρος; Δεν εχουν πάρει χαμπάρι ότι δεν υπάρχει πια διαφημιστική αγορά στην Ελλάδα!! Η ανεργία δε στον κλάδο ειναι τρομακτική μια και σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες εχουν κλεισει.-"Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά μέχρι το 2025(...)" Εδώ εξυπηρετούν αποκλειστικα τους δημοσίους υπάλληλους και τα ευγενή ταμεία! Διατηρούν δηλαδή για μια δεκαετία ακόμη το εξωφρενικό κόλπο των πρόωρων συνταξεων που κατέστρεψε το ασφαλιστικό! Συνέχισε κορόιδο Έλληνα φορολογούμενε να πληρώνεις για να βγαίνουν πενηντάρηδες συνταξιούχοι!!! (βεβαια σε λιγότερο από δυο χρόνια το συστημα θα καταρρεύσει αφού ήδη οι συνταξιούχοι της χώρας ειναι περισσότεροι από όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. )-"Παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα." Οι φόροι υπέρ τρίτων, ανόητοι της κυβέρνησης, δεν χρηματοδοτούν το ασφαλιστικο συστημα αλλά ειναι μια σκανδαλώδης μεταφορά πόρων από τους φτωχούς προς τα ευγενή ταμεία (νομικών, δημοσιογράφων, κτλ). Δεν άντεξα να διαβάσω παρακάτω! Επιβεβαιώνετε για μια ακόμη φορά ότι αυτή η κυβέρνηση ειναι η συντηρητικότερη όλων! Εκπροσωπεί αποκλειστικα τους δημοσίους υπαλλήλους/ΔΕΚΟ, τις συντεχνίες και τους κρατικοδίαιτους! Αρνείται να κάνει την παραμικρή μεταρρύθμιση και ελπίζει ότι με μια νέα φοροκαταιγίδα θα καταφερει να διασώσει το πελατειακο παρακράτος που ονομάζεται Ελληνικό δημόσιο/κρατικοδίαιτοι/συντεχνίες!! Βοήθεια!!!!
«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της» λέει το Μαξίμου, «αλλά δίνει βιώσιμη λύση» το googlara για μεταφραση:"Συντροφοι...τον ηπιαμε"