ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

New York Times για συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν: Τέτοια δημόσια κριτική είναι ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες

New York Times για συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν: Τέτοια δημόσια κριτική είναι ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες Facebook Twitter
2

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα καλύφθηκε από όλα τα διεθνή ΜΜΕ με μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν από τις πρώτες ειδήσεις σε Ευρώπη και Ρωσία.

Η γενική εικόνα που μεταδίδουν τα περισσότερα ΜΜΕ για την πολυαναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα- Πούτιν στη Μόσχα είναι πως δεν προέκυψαν σημαντικά και αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Οι Financial Times τόνισαν σε δημοσίευμα του πως για τον Ρώσο πρόεδρο η επίσκεψη Τσίπρα θεωρείται μία διπλωματική νίκη η οποία δεν του κόστισε τίποτα μια και δεν του ζητήθηκε βοήθεια ενώ ο Πούτιν έδωσε τέλος στιε ελπίδες για εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο εισαγωγών της Ρωσίας σε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα από την Δύση.

 

Οι Νew York Times έσπευσαν και αυτοί με εκτενές ρεπορτάζ να ερμηνεύσουν και να αποτιμήσουν την σημερινή συνάντηση.

 

Το άρθρο τους επικεντρώνεται στις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία για την Ουκρανική κρίση.

 

Για τη Ρωσία, η επίσκεψη είναι μία καλοδεχούμενη αλλαγή μετά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κρεμλίνου και τη Δύσης για το ουκρανικό θέμα, σημειώνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας. Ωστόσο το βάρος του άρθρου δίνεται στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και στα όσα σχολίασε για τις κυρώσεις. Οι ΝΥΤ σχολιάζουν πως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Εχουμε κατ΄επανάληψη δηλώσει τη διαφωνία μας για τις κυρώσεις. Αυτή είναι η θέση μας και την εκφράζουμε συνεχώς στους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία γόνιμη απόφαση. Πρακτικά, είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Θα οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές σχέσεις ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία. Εμείς εργαζόμαστε προκειμένου να καταφέρουμε όσο είναι δυνατό να λύσουμε το θέμα μέσω διπλωματίας, διαλόγου και κατανόησης».

 

Οι ΝΥΤ σχολιάζουν πως τέτοιου είδους δημόσια κριτική είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λήγουν στις 31 Ιουλίου και η ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για την παράτασή τους. Παράλληλα αναφέρεται πως έως τώρα δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση στις κυρώσεις.

2

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ