Νέες αντιδράσεις δικαστών για τις δηλώσεις Πολάκη-"Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες"

Νέες αντιδράσεις δικαστών για τις δηλώσεις Πολάκη-"Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες" Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
4

Με κοινή ανακοίνωσή τους, πέντε δικαστικές ενώσεις χαρακτηρίζουν «θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών τις δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη».

Πρόκειται για τις δηλώσεις που έκανε προχθές Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης περί ύπαρξης παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης και ήδη η χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των πέντε ενώσεων αναφέρεται:

«Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οι δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα , χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ' ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας.

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνει η Χώρα μας κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, με σύμμαχο μόνο την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να διαβαστεί σωστά.

Οι δημόσιες δηλώσεις για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ιδίως από όργανα της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπόψη τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους, απαραίτητες για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από την μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών ΣτΕ Ευθύμιος Αντωνόπουλος (σύμβουλος του ΣτΕ), της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη (πρόεδρος Εφετών), της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτριος Ασπρογέρακας (εισαγγελέας Εφετών), της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου Ασημίνα Σαντοριναίου (σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χρήστος Μητκίδης (σύμβουλος του Ν.Σ.Κ.).

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ