MV Sounion: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη ρυμούλκηση, λέει το Bloomberg

MV Sounion: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη ρυμούλκηση, λέει το Bloomberg Facebook Twitter
Tο ελληνικό τάνκερ MV Sounion / Φωτ.: X
0

Η ναυτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα «Ασπίδες» δήλωσε ότι το ελληνικό τάνκερ MV Sounion -που επλήγη από τους αντάρτες των Χούτι της Υεμένης- εξακολουθεί να καίγεται, αλλά δεν διαρρέει πετρέλαιο.

«Έχουν εντοπιστεί πολλαπλές πυρκαγιές σε διάφορα σημεία στο κύριο κατάστρωμα του πλοίου, αλλά πολεμικά πλοία στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου και το πλοίο είναι ακόμη αγκυροβολημένο και δεν παρασύρεται» ανακοίνωσε η ναυτική αποστολή της ΕΕ. Οι Χούτι δήλωσαν χθες, Τετάρτη (28/8) ότι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του Sounion, το οποίο καίγεται από τις 23 Αυγούστου, από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι υπό ελληνική σημαία «Sounion», μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου. Αν ξεκινήσει διαρροή, θα μπορούσε να εξελιχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία. 

Στην επιχείρηση ρυμούλκησης, η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο υπό τον στενό συντονισμό μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ευρωπαίων εταίρων και βασικών περιφερειακών παραγόντων -συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν- σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αξιοποίησε επίσης τους διαύλους επικοινωνίας που διατηρεί με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι. 

MV Sounion: Πώς θα γίνει η προσπάθεια ρυμούλκησης του ελληνικού τάνκερ

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, το πετρέλαιο από το «Sounion» θα μεταφερθεί σε άλλο πλοίο, ενώ το δεξαμενόπλοιο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. 

Οι Χούθι είχαν αρχικά απειλήσει οποιαδήποτε προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου, όμως τελικά συμφώνησαν να επιτρέψουν την απομάκρυνση του «Sounion». Το τάνκερ θα συνοδεύεται κατά τη διάρκεια της επιχείρησης από ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι Σαουδάραβες είναι πιθανόν να επιβλέπουν τη μεταφορά του πετρελαίου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. 

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχεται νέο βίντεο από την επίθεση μετά από εκείνο που είχαν δημοσιεύσει οι Χούτι στις 23 Αυγούστου. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM