Μπουρλά: Για την επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα λάβαμε 10.000 βιογραφικά και προσλάβαμε 450 άτομα

Μητσοτάκης, Μπουρλά και Παπαλεξόπουλος συζήτησαν στον ΣΕΒ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον CEO της Pfizer, Αλμερτ Μπουρλά και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, με έξι άξονες: καινοτομία, δεξιότητες, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, αναβάθμιση βιομηχανίας, προσέγγιση κοινωνίας και επιχειρήσεων

    
Στην αρχική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως «οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κάνουμε ένα άλμα προόδου». Προβλέποντας πως μέσα στο 2022 θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος της πανδημίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ανάπτυξη πρέπει να ενσωματώνει και να μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα την ψηφιακή επανάσταση και την ανάγκη να αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. 

«Η χώρα είναι πολύ καλά τοποθετημένη για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, με μεγαλύτερη αξιοπιστία και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε ο πρωθυπουργός. «Το χάσμα επενδύσεων είναι ο μεγάλος ασθενής που θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε.»

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, τόνισε ότι η πανδημία προκάλεσε μια μεγάλη κρίση σε όλες τις χώρες του κόσμου, αναγνώρισε ως πολύ εύστοχο το σύνθημα «Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον» της συνέλευσης του ΣΕΒ και τόνισε πως η Ελλάδα έχει το ταλέντο και τη δυναμική, και πως πρέπει να στηρίζουμε τους νέους. 

    
Καινοτομία

    
Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως η καινοτομία στοχεύει σε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, ανταγωνιστικότητα και καλύτερες θέσεις εργασίες και τόνισε πως «χτίζουμε μέσω αυτής προς τη μείωση των ανισοτήτων». Αναγνώρισε παθογένειες, όπως ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν αναπτύσσει επαρκώς τις δεξιότητες που συνδέονται με την καινοτομία, αλλά και μια θετική δυναμική που συνδέεται με αισιόδοξες προοπτικές. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι μέσα στην κρίση ξεκίνησε και αναπτύσσεται δυναμικά ένα οικοσύστημα καινοτομίας, «το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά σήμερα, ώστε να μπορέσει να γίνει πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εσείς περιγράψατε σε επίπεδο αριθμών». 

«Η καινοτομία δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος επιβίωσης», πρόσθεσε τονίζοντας πως καινοτομεί και το κράτος: «δεν μιλάμε μόνο για έξυπνη επιχειρηματικότητα αλλά και για έξυπνο κράτος. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στο χώρο της παλιάς ΧΡΩΠΕΙ.

    

Μιλώντας από τη δική του πλευρά, ο CEO της Pfizer από τον οποίο ζητήθηκε να αξιολογήσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να καινοτομεί, είπε πως συμφωνεί ότι το κράτος πρέπει να συμβάλει δημιουργώντας ένα πλαίσιο, αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που θα προχωρήσει τις εξελίξεις. Ανέφερε πως εκείνοι που αξιολογούν το πού θα κάνουν μία επένδυση, έχουν μια ολιστική εικόνα, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Κατά τον ίδιο, το πιο σημαντικό απ' όλα, ειδικά για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, «είναι αν πιστεύεις ότι μπορείς να βρεις το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα και αν πιστεύεις ότι η επένδυσή σου θα είναι καλοδεχούμενη.»


 
Ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε ειδικότερα στην επένδυση της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «η Θεσσαλονίκη τράβηξε την επένδυσή μας με το σπαθί της». Μίλησε για τεράστια δεξαμενή εξειδικευμένων ανθρώπων και διαφορετική πολιτική φιλοσοφία στη χώρα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και είπε: «Βρήκα αυτό που περίμενα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι».

    
 
Δεξιότητες

    
Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα είναι από τα μεγάλα ατού, αλλά το χάσμα δεξιοτήτων είναι από τις πιο δυσεπίλυτες προκλήσεις στην Ελλάδα. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στο φάσμα των προκλήσεων, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν επενδύουν επαρκώς στην κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, υποστήριξε. Αναφέρθηκε επίσης στο κρίσιμο θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης και των soft skills, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσαρμογής προτύπων και αλλαγών. 

Μιλώντας πρώτος για την επένδυση που έκανε η εταιρία του στην Ελλάδα, ο Άλμπερτ Μπουρλά είπε: «Λάβαμε περίπου 10.000 βιογραφικά κι έχουμε προσλάβει 400-450 άτομα, εκ των οποίων το 15% ήταν Έλληνες που ήθελαν να γυρίσουν από το εξωτερικό και έψαχναν μία σοβαρή δουλειά».  

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων και πρόσθεσε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ λιγότερους νέους που θέλουν να τολμήσουν και να πάρουν το ρίσκο να προσπαθήσουν κάτι διαφορετικό». 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ασυνέχεια μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και της προσφοράς των γνώσεων - δεξιοτήτων, που όπως είπε όμως, δεν είναι φαινόμενο ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Ανέφερε πως πάνω από 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν ακριβώς σε μια διαδικασία σύνδεσης, αλλά και πως η μεγάλη πρόκληση αφορά τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Μίλησε για την ανάπτυξη των soft skills και την ξεχωριστή σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης για επαγγελματική αποκατάσταση, κάτι που είναι στο επίκεντρο και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθείται. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας, η οποία δεν συνδέεται κατ' ανάγκη με ένα πτυχίο» είπε χαρακτηριστικά, καθώς και ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε τους φοιτητές της τεχνικής εκπαίδευσης ως παιδιά ενός κατώτερου θεού». 

   
Ψηφιακή επανάσταση

    
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι έγιναν μεγάλα βήματα στη διάρκεια της πανδημίας, με τρανό παράδειγμα το σύστημα του εμβολιασμού. 

    
Ο πρωθυπουργός είπε πως μες στην πανδημία μικρές επιχειρήσεις έκαναν μεγάλα βήματα και υπογράμμισε πως η μεγάλη πρόκληση αφορά την ψηφιοποίηση του κράτους. «Δεν έχουμε πρόθεση να αφήσουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ψηφιακό άλμα να πάει χαμένη», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Επειδή ξέρουμε πώς να το κάνουμε, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο άλμα», είπε συμπερασματικά.

    
Ο κ. Μπουρλά τόνισε ότι ο τρόπος που έγινε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ήταν πάρα πολύ καλύτερος σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκρίνοντας στοιχεία από τους δικούς του ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο στην Ελλάδα και άλλους που το έκαναν στην Αμερική.

Μίλησε για τις νέες προκλήσεις και τις προοπτικές που ανοίγονται από τη «σύγκρουση» για παράδειγμα της βιολογίας με τις ψηφιακές τεχνολογίες. «Αυτό που φτιάχνουμε στη Θεσσαλονίκη είναι ένα κέντρο που θα ασχοληθεί με όλες τις δραστηριότητες, αλλά θα επικεντρωθεί και στη βιολογική έρευνα μέσω ψηφιακής τεχνολογίας».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τις περισσότερες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων» αλλά και ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα κι είναι κάτι που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

    
 Σχετικά με τη βιομηχανία, ο πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγές, όχι μόνο στη φορολόγηση των κερδών, αλλά και στη φορολόγηση της εργασίας και στα ειδικά φορολογικά κίνητρα για ενίσχυση των επενδύσεων. Είπε επίσης, πως το κόστος της ενέργειας είναι ένα από τα ζητήματα που σίγουρα απασχολούν, όπως και η στήριξη της καινοτομίας με ειδικά κίνητρα.

«Μεγάλη σημασία αποδίδω στις υποδομές, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική θέση της χώρας, είτε μιλάμε για λιμάνια, είτε για σιδηροδρομικές συνδέσεις, ώστε το κράτος να έλθει και να χτίσει το δίκτυο υποδομών που η βιομηχανία χρειάζεται», επεσήμανε. 

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Μπουρλά, κληθείς να σχολιάσει εάν πιστεύει στην έννοια των clusters, είπε χαρακτηριστικά πως στην Ευρώπη δαπανώνται περίπου 40 δισ. δολάρια για ιατροφαρμακευτική έρευνα. Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 50 εκατομμύρια, και αυτό σημαίνει ότι με βάση τον πληθυσμό της είναι 20 φορές παρακάτω στον τομέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην Φλώρινα: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος, όσο αμφισβητείται η Συμφωνία για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας

Πολιτική / Μητσοτάκης στην Φλώρινα: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος, όσο αμφισβητείται η Συμφωνία για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας

Για το 41% που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι ποσοστό αλαζονείας, αλλά ποσοστό ευθύνης και σκληρής δουλειάς
NEWSROOM
Βαρουφάκης: Αν ο Νετανιάχου τελικά κατηγορηθεί από το ΔΠΔ, και πατήσει γερμανικό έδαφος, θα πρέπει να τον συλλάβουν

Πολιτική / Βαρουφάκης: Αν ο Νετανιάχου τελικά κατηγορηθεί από το ΔΠΔ και πατήσει στη Γερμανία θα πρέπει να τον συλλάβουν

«Θα απαγορεύσουν τότε οι Γερμανοί ιθύνοντες στους εαυτούς τους την είσοδο στη Γερμανία με την αιτιολογία του αντισημιτισμού;», γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης
NEWSROOM
Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
«Το πνεύμα του λαϊκού και επαναστατικού προέδρου του Ιράν εντάχθηκε στο ουράνιο βασίλειο»: Τα ΜΜΕ του Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί

Διεθνή / «Το πνεύμα του λαϊκού και επαναστατικού προέδρου του Ιράν εντάχθηκε στο ουράνιο βασίλειο»: Τα ΜΜΕ του Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί

Η επιβεβαίωση του θανάτου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, αντιμετωπίζεται με προσοχή ώστε να αποφευχθούν αντικαθεστωτικές αντιδράσεις
NEWSROOM