Κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υπογραφή διακήρυξης που επισφραγίζει μια νέα φάση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Υπογράψαμε με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας - Καΐρου», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την πολιτική βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον πρωθυπουργό στην κρίσιμη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου για την επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. «Συζητήσαμε για τον ρόλο της Αιγύπτου σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα», δήλωσε, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του Καΐρου στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε εξωτερικές παρεμβάσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, δηλώνοντας με σαφήνεια: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον» – μια δήλωση που ερμηνεύεται ως έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα.
«Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου έχουν μεγάλη προοπτική. Είναι σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία, όμως και με πολύ δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι πολύ έτοιμα να απλωθούν μακριά στο μέλλον. Με τη Διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση την οποία υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο την στενή συνεργασία μας, ενώ οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και τη ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εργαστούμε εντατικά ώστε να μπορέσουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε, επίσης, στην κοινή οπτική Αθήνας και Καΐρου σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Εξέφρασε την ανάγκη λογοδοσίας όσων καταπατούν θρησκευτικά δικαιώματα, τονίζοντας πως η προστασία των μειονοτήτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή του διεθνούς δικαίου και της ανθρωπιστικής ηθικής.
Σημαντική αναφορά έκανε και στους τομείς της ενέργειας και της ναυσιπλοΐας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στρατηγικής σύμπραξης στους τομείς αυτούς. Όπως δήλωσε, η ενεργειακή συνεργασία μπορεί να επεκταθεί σε έργα όπως η μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, ενώ υπάρχουν και «κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβαμε».
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τις δηλώσεις του με θερμά λόγια προς τον Αιγύπτιο ηγέτη: «Αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε έναν πραγματικό φίλο. Έχει σημασία να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τα εγκαίνια του αιγυπτιακού μουσείου. Θα είμαστε μαζί σας σ' αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα σας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή και τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση τόσο ουσιαστική. Τόνισε τη σταθερή προσήλωση της χώρας του στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αλ Σίσι υπενθύμισε την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας το 2011, όταν υποστήριξε, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αιγυπτιακή θέση, σημειώνοντας ότι αυτή η στάση «δείχνει πόσο ιστορικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε και μια ιδιαίτερη πολιτιστική αναφορά, επισημαίνοντας τον συμβολισμό της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ενώ υπογράμμισε: «Οι άνθρωποι στην Αίγυπτο τα τελευταία 10 χρόνια πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πολυφωνία».