Στα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιρού μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις των εμβολίων, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η επιστροφή στην κανονικότητα εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum.

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις συμφωνίες της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες, για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, κάνοντας λόγο για «success story». Όμως, τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί πως οι παραδόσεις θα γίνουν πιο γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς από τις παραδόσεις εξαρτάται άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών.

 

Παράλληλα τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις και τις παραδόσεις των εμβολίων, αναφέροντας ως παράδειγμα την αδειοδότηση του εμβολίου της AstraZeneca.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας ότι με αυτό θέλουμε οι επισκέπτες στην Ελλάδα να έρθουν με ασφάλεια το καλοκαίρι και ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά εν τέλει ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, σημείωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, αλλά η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με «ενέσεις» από το κράτος. «Τηρούμε τους βασικούς κανόνες κι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα κατάφερε να χειριστεί καλά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, ενώ στο δεύτερο κύμα, τον Νοέμβριο, προχωρήσαμε σ' ένα αυστηρό lockdown που «πόνεσε» οικονομικά, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Σημείωσε ότι οι ειδικοί και η κυβέρνηση είπαν έγκαιρα στους πολίτες τι πρέπει να κάνουν και εκείνοι πειθάρχησαν στα μέτρα, συμπεριφορά που πρέπει να διατηρηθεί έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr