Μητσοτάκης σε Telegraph: Διαμορφώνεται δυναμική για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα

Μητσοτάκης σε Telegraph: Διαμορφώνεται δυναμική για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Στη θετική συγκυρία που διαμορφώνεται ως προς την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βρετανική Telegraph. 

Όπως είπε, η επιστροφή ενός σημαντικού θραύσματος του Παρθνώνα στην Αθήνα από τη Σικελία καταδεικνύει πως «οικοδομείται μια δυναμική» προς τον τελικό επαναπατρισμό των γλυπτών


«Η Ελλάδα συνθέτει το παζλ και η συμφωνία που συνήφθη με ιταλικό μουσείο θα μπορούσε να αποτελέσει το προσχέδιο για μια συμφωνία με τη Βρετανία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Τη Δευτέρα, το θραύσμα της Σικελίας -το ενδεδυμένο κάτω άκρο και το γυμνό πόδι μιας θεάς, πιθανότατα της Αρτέμιδας- θα παρουσιαστεί στο μουσείο της Ακρόπολης, παίρνοντας τη θέση του σε μια αναπαράσταση πλήρους μεγέθους της ζωφόρου του Παρθενώνα, η οποία με κάθε επιστροφή μέρους της, γίνεται ολοένα και πληρέστερη. 

«Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αυτού που συμβαίνει τώρα (σ.σ με το μουσείο της Σικελίας) και αυτού που θα μπορούσε να συμβεί με το Βρετανικό Μουσείο» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
 

Με βάση τη συμφωνία που συνήφθη με το αρχαιολογικό μουσείο Antonino Salinas της Σικελίας, το θραύσμα θα δοθεί στην Αθήνα εν είδει δανείου για τέσσερα χρόνια ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό δύο σημαντικών αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η συμφωνία ενδέχεται να ανανεωθεί για άλλα τέσσερα χρόνια, μετά τα οποία η Σικελία σκοπεύει να καταστήσει μόνιμη την επιστροφή υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Το κομμάτι αποκτήθηκε αρχικά από τον Ρόμπερτ Φέιγκαν, πρώην πρόξενο της Βρετανίας στη Σικελία, και αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο από τη χήρα του το 1820.

Με πληροφορίες από Telegraph

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ