Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Κυπριακή ΑΟΖ Facebook Twitter
EPA
0

Ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας, δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, ενόψει της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου την Τρίτη στο Κάιρο, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση», προσθέτει. Μάλιστα, δηλώνει πως «τουρκικές προκλήσεις -όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο- σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει».

Για την τριμερή συνάντηση Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, αύριο στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας».

Όσον αφορά τη σημαντικότατη αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας μέσω Τουρκίας, τονίζει ότι η Ελλάδα εντείνει την επιτήρηση στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της, ζητώντας και από την Τουρκία να εντείνει τις δικές της προσπάθειες και να αυξήσει την επιτήρηση της ακτογραμμής της. Ο πρωθυπουργός παρατηρεί ότι από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση στις εισόδους κατά 241% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα.

«Η ραγδαία αυτή αύξηση έχει οδηγήσει τις δομές φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το μεταναστευτικό σε οριακή κατάσταση. Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου, προβαίνοντας και σε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να το λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και όσοι δεν το δικαιούνται να μπαίνουν άμεσα σε διαδικασία επιστροφής. Αλλιώς, οι καθυστερήσεις αποβαίνουν, δυστυχώς, σε βάρος όσων δικαιούνται διεθνή προστασία. Παράλληλα ζητούμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μετά τη δεκαετή κρίση, ο πρωθυπουργός απαντά: «Οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα δίνοντας εντολή σε μία μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει μία διαφορετική οικονομική πολιτική». Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων αλλά και τη μείωση της φορολογίας με στόχο, όπως υποστηρίζει, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία πολλών, νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

«Μειώνουμε τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουμε με ταχείς ρυθμούς τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα αυτό που παλαιού αεροδρομίου στο "Ελληνικό") και απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον με καίριες παρεμβάσεις», υπογραμμίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται ήδη από τις αγορές, όπως αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, «αλλά και ευρύτερα, όπως φανερώνει η εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα». «Χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αφήνοντας πίσω της το σκηνικό αυτής της δεκαετίας: Την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και το επώδυνο πισωγύρισμα του λαϊκισμού. Οι Έλληνες περάσαμε πολλά, αλλά βγαίνουμε ενωμένοι και αισιόδοξοι από τη διπλή αυτή περιπέτεια» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ