Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Κυπριακή ΑΟΖ Facebook Twitter
EPA
0

Ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας, δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, ενόψει της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου την Τρίτη στο Κάιρο, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση», προσθέτει. Μάλιστα, δηλώνει πως «τουρκικές προκλήσεις -όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο- σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει».

Για την τριμερή συνάντηση Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, αύριο στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας».

Όσον αφορά τη σημαντικότατη αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας μέσω Τουρκίας, τονίζει ότι η Ελλάδα εντείνει την επιτήρηση στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της, ζητώντας και από την Τουρκία να εντείνει τις δικές της προσπάθειες και να αυξήσει την επιτήρηση της ακτογραμμής της. Ο πρωθυπουργός παρατηρεί ότι από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση στις εισόδους κατά 241% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα.

«Η ραγδαία αυτή αύξηση έχει οδηγήσει τις δομές φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το μεταναστευτικό σε οριακή κατάσταση. Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου, προβαίνοντας και σε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να το λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και όσοι δεν το δικαιούνται να μπαίνουν άμεσα σε διαδικασία επιστροφής. Αλλιώς, οι καθυστερήσεις αποβαίνουν, δυστυχώς, σε βάρος όσων δικαιούνται διεθνή προστασία. Παράλληλα ζητούμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μετά τη δεκαετή κρίση, ο πρωθυπουργός απαντά: «Οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα δίνοντας εντολή σε μία μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει μία διαφορετική οικονομική πολιτική». Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων αλλά και τη μείωση της φορολογίας με στόχο, όπως υποστηρίζει, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία πολλών, νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

«Μειώνουμε τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουμε με ταχείς ρυθμούς τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα αυτό που παλαιού αεροδρομίου στο "Ελληνικό") και απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον με καίριες παρεμβάσεις», υπογραμμίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται ήδη από τις αγορές, όπως αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, «αλλά και ευρύτερα, όπως φανερώνει η εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα». «Χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αφήνοντας πίσω της το σκηνικό αυτής της δεκαετίας: Την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και το επώδυνο πισωγύρισμα του λαϊκισμού. Οι Έλληνες περάσαμε πολλά, αλλά βγαίνουμε ενωμένοι και αισιόδοξοι από τη διπλή αυτή περιπέτεια» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM