Μητσοτάκης για πορείες: Δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα

Μητσοτάκης για πορείες: Δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στον δημόσιο χώρο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τον ορισμό υπευθύνου συνάθροισης, ο οποίος θα έχει αστικές και ποινικές ευθύνες, αλλά και τη δυνατότητα διάλυσης κάθε συγκέντρωσης με δικαστική παρέμβαση. Παράλληλα, εξετάζεται ερύθμιση για «προσωπικό ασφαλείας» για τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς. Η σύνταξη του νομοσχεδίου έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προβλέπει την προαναγγελία κάθε συγκέντρωσης τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Επίσης περιλαμβάνει πρόβλεψη για «αναλογική κατάληψη δημοσίου χώρου», ώστε αυτή να μην είναι δυσανάλογη ούτε με το μέγεθος της διαδήλωσης, ούτε, όμως, με τα σημεία από τα οποία θα περάσει, αλλά και τις συνθήκες τη συγκεκριμένη μέρα (όπως για παράδειγμα, μέρα κατά την οποία βρίσκεται κάποιος επίσημος στην πρωτεύουσα, γεγονός το οποίο ήδη δυσκολεύει το κυκλοφοριακό)

Τον λόγο στο υπουργικό συμβούλιο πήρε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ενημερώσει για τις επαφές που είχε σε Μέση Ανατολή, Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Χθες έγινε γνωστό πως στις 2 Ιανουαρίου του 2020, θα υπογραφεί συμφωνία για τον EastMed, στην Αθήνα, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ ενώ σύντομα να. συνυπογράψει και η Ιταλία στην οποία καταλήγει ο αγωγός.

Το όριο για το επίδομα γέννησης

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ενημέρωσε για το κοινωνικό μέρισμα και, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα δοθεί σε περίπου 300.000 οικογένειες. Επί τάπητος τέθηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το επίδομα γέννησης και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το εισοδηματικό όριο θα πει στα 70.000 ευρώ. 

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό που θα περιλαμβάνει και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται αυτόματα με πρωτοβουλία της διοίκησης «αρχής γενομένης από το επίδομα θέρμανσης».

Πολιτική
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

2 σχόλια
Ο δρόμος επίσης δεν μπορεί όμως και να κλείνει επειδή κάθε εταιρεία ή οργανισμός αποφασίζει για οικονομικούς ή προωθητικούς λόγους να διοργανώσει Μαραθωνίους...Το φαινόμενο κλείνω ανά δεύτερη Κυριακή και από έναν δρόμο της πρωτεύουσας (συνήθως το κέντρο) έχει παραγίνει.
@λukum (το)Πάρα πολύ σωστή η παρατήρηση σου λukum όσο αφορά τους κάθε λογής σπονσοραρισμένους «Μαραθώνιους» αγώνες. Στον μόνο Μαραθώνιο που συμφωνώ, κατανοώ και δεν έχω λόγο άρνησης, είναι ο κλασικός Μαραθώνιος (παρότι σπονσοράρεται και αυτός...), ο οποίος συνοδεύεται από αγώνες μικρότερων αποστάσεων.Όσο αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες διαμαρτυρίες και πορείες, δεν θα συμφωνήσω καθόλου. Είναι η τελευταία μορφή διαμαρτυρίας όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα διεξοδικού διαλόγου και όχι «διαλόγων του παραλόγου» εκ μέρους των κυβερνήσεων όταν αρκετές φορές οι κυβερνήσεις δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία διαλόγου με τους εκάστοτε διαμαρτυρόμενους φορείς ή σωματεία, θεωρώντας ως δεδομένο τις νοοτροπίες αλά «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», είτε με νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είτε μέσω των κοινοβουλευτικών παρωδιών ψήφισης των εκάστοτε νομοσχεδίων, όπου μια ελάχιστη, τυπική πλειοψηφική διαφορά της τάξεως των 2-3 βουλευτών ακόμη και το ενός, καθορίζει την ισχύ ολόκληρων των νόμων!... Κατά τ΄άλλα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει πως τα διαμαρτυρόμενα σωματεία και φορείς και γενικότερα οι πολίτες δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν δημόσια όταν ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν είναι πολυπληθείς... ..λες και αν ήταν πολυπληθείς τις διαμαρτυρίες θα τις λάμβαναν σοβαρά υπ΄όψιν τους!...Και για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκυτλό μας, αυτό που επιθυμούν διακαώς είναι να μη διαμαρτύρεται ο κοσμάκης. ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ. ΤΕΛΟΣ.-
*το αν κάτι είναι σωστό ή λάθος ας αφήσουμε τον καθένα ξεχωριστά να το κρίνει, δεν είναι ανάγκη όταν συμφωνούμε με κάτι να το υπερθεματίζουμε ως σωστό ή λάθος επειδή συμφωνεί με την προσωπική μας κρίση.
@λukum (το) 24.12.2019 | 12:48Επιβάλλεται να συμφωνούμε με οτιδήποτε είναι φυσιολογικά, νομοτελειακά σωστό και αποδεκτό και να διαφωνούμε με το αντίθετο. Όχι με ό,τι εμείς ξεχωριστά κρίνουμε ή βολευόμαστε να είναι το «σωστό» βάσει των δικών μας προσωπικών αντιλήψεων και της επιβολής του. Διαφορετικά αλλοίμονο μας!...Υπερθεματίζω λοιπόν, επαναλαμβάνοντας κάτι που έχει γίνει ευρέως αντιληπτό στη κοινή γνώμη και τους πολίτες, πως η νέα μας κυβέρνηση πριν καλά-καλά συμπληρώσει λίγους μήνες από την εκλογή της, ένα από τα πρώτα που φρόντισε, αν όχι το πρώτο, είναι η προσπάθεια επιβολής νόμων ώστε να μην αντιδρούν οι πολίτες στις αποφάσεις της και τα σχέδια της όποια και αν είναι αυτά εφόσον θα είναι για το «καλό» μας!... Όλο αυτό αρχικά δια της ασύδοτης αστυνομοκρατίας, εν συνεχεία, όπως σχεδιάζεται, με νομοθετική ισχύ.Οπότε ο καθένας μας εκφράζεται ελεύθερα, εν τέλει όχι κρινόμενος -σωστός ή λάθος- από τις προσωπικές του αντιλήψεις και πεποιθήσεις, αλλά επιβεβαιωμένος από τα ίδια τα γεγονότα ως προς την ευθυκρισία των απόψεων του.Αυτή τη στιγμή τα ίδια τα γεγονότα όσο αφορά την αστυνομοκρατία (όπου κανένας λογικός και σκεπτόμενος πολίτης δεν χρειαζόταν να το καταλάβει επί του πρακτέου - είναι πολύ γνωστές οι «κλασικές» αντιλήψεις της δεξιάς και των συντηρητικών κομμάτων αλά Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια-«Ζήτω το Έθνος»...), επιβεβαιώνουν το λάθος της κυβέρνησης και τις αντιρρήσεις πολιτών ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης συγκεκριμένων ζητημάτων (κάτι που το παραδέχτηκε η αστυνομική ηγεσία και τα συνδικαλιστικά της όργανα). Όσο αφορά το λάθος της απαγόρευσης έκφρασης δημόσιων αντιδράσεων (πορείες και συγκεντρώσεις), γιατί περί αυτού πρόκειται, την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως οι καταστάσεις που έπονται θα το επιβεβαιώσουν και αυτό.