Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό ζήτημα το μεταναστευτικό - Μήνυμα για ταχεία ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό ζήτημα το μεταναστευτικό - Μήνυμα για ταχεία ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Συνάντηση με τον Λετονό ομόλογό του, Κρισιάνις Κάρινς, είχε σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες μετά το πέρας της συνομιλίας τους.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά ευχαρίστησε τον Λετονό πρωθυπουργό για τα συγχαρητήριά του για την εκλογική του νίκη και επεσήμανε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί απόδειξη ότι οι ειλικρινά προοδευτικές κεντροδεξιές πολιτικές μπορούν να σταθούν απέναντι στις άδειες υποσχέσεις και τον λαϊκισμό.

Αναφέρθηκε στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δύο πλευρών, που μετρούν 100 χρόνια, αλλά και μίλησε για την καλή επικοινωνία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την περασμένη τετραετία, όταν και χρειάστηκε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. 

«Δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, θέμα βέβαια που θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του για γρήγορη εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ στάθηκε και στην ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της Λετονίας, με αφορμή σχετική αναφορά του ίδιου του Κρισιάνις Κάρινς. Υπογράμμισε, ειδικότερα, ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά γιατί ακριβώς διαφέρουν από άλλες δαπάνες και τόνισε τη σημασία της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως και οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα βέβαια για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και να αναζητήσουμε μια κοινής αποδοχής και κατανόησης ευρωπαϊκή φόρμουλα.

«Το μεταναστευτικό» τόνισε «είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα να επωμίζονται μόνες το βάρος της φύλαξης περασμάτων όπως αυτό της Μεσογείου ή και να κατηγορούνται ότι δεν σώζουν ζωές, όταν καθημερινά οι αρχές τους δίνουν τη μάχη αυτή στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές που ευθύνονται για κάθε τραγωδία».

Προσέθεσε πως «όσο λιγότερα πλοία προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο τόσο λιγότερες πιθανότητες είναι να έχουμε ανθρώπινες τραγωδίες» και επεσήμανε ότι «έχουμε σπάσει το μοντέλο των διακινητών στη θαλάσσια διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που πρέπει να κάνουμε και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Από πλευράς του, ο Λετονός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζήτησαν με τον Έλληνα ομόλογό του και επεσήμανε την ανάγκη να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας και τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ της, κάτι που ελπίζει να καταφέρει από την επόμενη χρονιά.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία ενίσχυσης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και χαρακτήρισε το μεταναστευτικό πρόκληση. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαντικές συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει από αύριο στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Την Τρίτη, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τετάρτη, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM