Μητσοτάκης: Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την πορεία ανοσοποίησης του πληθυσμού

Μητσοτάκης: Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την πορεία ανοσοποίησης του πληθυσμού Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Αισιόδοξος ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα υπάρξει σημαντική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας  εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021».

Μάλιστα, όπως εκτίμησε, θα υπάρξει μετασχηματισμός της οικονομίας με τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως παρά την πανδημία της covid-19 «ποτέ δεν ανακόπηκε η ώθηση για μεταρρυθμίσεις».

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα 32 δισ. συνολικά -19 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 σε δάνεια- με στόχο να δώσουμε ώθηση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021» που διοργανώνουν οι γερμανικές εφημερίδες Der Tagesspiegel, Die Zeit και Handelsblatt καθώς και το επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως «ευκαιρία» για μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες. Όπως είπε, οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η Πράσινη μετάβαση, ι ψηφιακός μετασχηματισμός, η έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και η μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, η εκπαίδευση και η κατάρτιση.

Για τα εμβόλια και το πιστοποιητικό

Αναφορικά με το ζήτημα των εμβολίων, αλλά και της πρότασης περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» -κυρίως για χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους- ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο και γίνεται πλήρως αναλογική κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι» είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση του για Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. «Αυτό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, βεβαίως, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».

Για την οικονομία

Τη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία  τα πήγαινε εξαιρετικά καλά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας, μάλιστα, «ότι θα τα πάμε εξαιρετικά καλά και όταν θα την αφήσουμε πίσω μας».

«Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κυλήσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης. Αλλά στο μέλλον η κατάσταση θα είναι αισθητά βελτιωμένη. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Το είδαμε και πέρσι. Αν προστεθεί σε αυτό και η διαδικασία μαζικού εμβολιασμού που θα διευρυνθεί σημαντικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αναμένω σημαντική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας» ανέφερε.

Για τους χειρισμούς της ΕΕ σχετικά με τους εμβολιασμούς

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προμήθεια εμβολίων ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο γέγονε γέγονε». Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρώπη πρέπει να ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις με το βλέμμα στα καινούργια εμβόλια που έχουν δρομολογηθεί.

«Καινούργια εμβόλια έχουν δρομολογηθεί. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ευελπιστούμε ότι θα είναι αποτελεσματικό, σε αυτή την περίπτωση όμως θέλουμε να έχουμε αρκετές δόσεις το ταχύτερο δυνατό. Γιατί είναι σημαντικό αυτό (το εμβόλιο); Διότι είναι μονοδοσικό και μπορεί να διανεμηθεί εύκολα. Επομένως, σε αντίθεση με πιο σύνθετα εμβόλια, για τη διανομή των οποίων απαιτείται πολύπλοκη εφοδιαστική αλυσίδα, εάν έχεις εμβόλια που είναι δυνατό να χορηγηθούν μέσω φαρμακείων παραδείγματος χάρη, καθότι μεταφέρονται εύκολα και αποθηκεύονται σε κανονικά ψυγεία ή ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό διευκολύνει πολύ τη διανομή».

Κατά τον ίδιο, το δεύτερο τρίμηνο θα είναι διαθέσιμα πολύ περισσότερα εμβόλια σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο [...] «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που εμβολιάζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό, αλλά έχουμε αποφασίσει ότι πάντοτε θα κρατάμε απόθεμα για να χορηγήσουμε εγκαίρως δεύτερη δόση, για παράδειγμα για το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με την έγκριση που έχει δοθεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Προχωράμε στην πρόωρη εξόφληση του δανείου των 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα το 2010»

«Στόχος μας είναι έως το 2030 η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί νέα προσφυγική κρίση όπως του 2015

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM