«Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στις εργασίες του 16ου Bled Strategic Forum με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε στο Μπλεντ της Σλοβενία.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπερασπίζεται την απόφαση του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, για το Αφγανιστάν, «εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών».

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησε με τοποθέτηση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, για το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.  

 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι διαφωνεί με την αξιολόγηση του Σασόλι σχετικά με την απόφαση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών. 

 

«Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης. 

 

Στην ομιλία του, επεσήμανε ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα σύνορα με τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.

 

«Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε- ως Ευρώπη και ως ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.  

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ