Μητσοτάκης: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου- «Όχι» σε επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Μητσοτάκης: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου- «Όχι» σε επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού Facebook Twitter
Πηγή φωτό Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος
0

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός- στη συνέντευξη στο «Ενώπιος Ενωπίω» απέκλεισε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αυτή τη στιγμή. 

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1ης Μαΐου αυτού του έτους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.  

«Εκτιμώ πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το ποσό. 

«Όχι» σε επέκταση της υποχρεωτικότητας 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. 

«Το ζήτημα πάντα αφορούσε την προστασία αυτών οι οποίοι επιβαρύνουν περισσότερο το ΕΣΥ. Είναι οι μεγάλες ηλικίες. Άρα, δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα, πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος, της Όμικρον», απάντησε και τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. 

Νέα μέτρα στήριξης 

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις. 

«Θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος έχει υποστεί μία ζημιά», δήλωσε. 

«Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο, να βάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση», πρόσθεσε. 

Η μετάλλαξη Όμικρον

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ως προς την εξέλιξή της, σημειώνοντας ότι «ήδη βλέπουμε μια αποκλιμάκωση» στα κρούσματα και πως προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα. «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν περισσότερο. 

«Πρακτικά δεν έχουμε διασωληνώσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον. Έχουμε ακόμα τα “υπόλοιπα” της μετάλλαξης Δέλτα. Όμως ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η Όμικρον εκτοπίζει με μεγάλη ταχύτητα τη Δέλτα και εκτιμώ ότι θα έχουμε μία αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ακόμη. 

Αναφορικά με την πίεση στο ΕΣΥ, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. «Εκτιμώ ότι εάν η πορεία των κρουσμάτων εξακολουθήσει να είναι πτωτική, ενδεχομένως αυτές τις μέρες, αυτές τις εβδομάδες, να βλέπουμε τη μέγιστη πίεση στο ΕΣΥ», πρόσθεσε.

«Όχι, δεν θα καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας, για αυτό είμαι απολύτως βέβαιος», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

«Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν μας είπε τίποτα το οποίο δεν γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση» που παρέλαβε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στις ΜΕΘ και συμπλήρωσε ότι δυστυχώς κάθε χειμώνα υπάρχουν διασωληνώσεις εκτός μονάδων. Επίσης, επανέλαβε ότι η σχετική δήλωσή του στη βουλή «θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη».

«Αποκλείεται το lockdown» 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει lockdown, με βάση τα σημερινά δεδομένα. 

«Εάν εμφανιζόταν κάποια μετάλλαξη με μεγάλη μεταδοτικότητα και πολύ μεγάλη νοσηρότητα θα ήμασταν ξανά στην αρχή αυτής της περιπέτειας. Αλλά δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή. Με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, το lockdown αποκλείεται», υπογράμμισε. 

«Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Εξάλλου τα σχολεία είναι τα τελευταία τα οποία πρέπει να κλείνουν. Αυτό το έχουμε μάθει πια», δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. 

Όσο για την πρόβλεψη για κρούσματα στο «50%+1» προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα, απάντησε ότι αυτό το υπέδειξε η επιτροπή, που «έκρινε πως όταν έχουμε ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα δεν χρειάζεται το τμήμα να κλείνει με λιγότερα περιστατικά». 

«Έλειπε η φωνή Τσιόδρα» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Μιλάμε, κατ’ αρχάς εξακολουθούμε να έχουμε ενημερώσεις τρεις φορές την εβδομάδα στις οποίες πάντα συμμετέχει. Τον συμβουλεύομαι και προσωπικά όταν έχω πιο ειδικές απορίες». 

Ερωτηθείς γιατί ο καθηγητής έκανε «πίσω» από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε μπαράζ «χυδαίων επιθέσεων» και στοποιήθηκε πολιτικά και από την αντιπολίτευση. 

«Ο ίδιος έκρινε ότι για να προστατεύσει και την επιστημονική του ακεραιότητα αλλά πιστεύω και την ψυχική του ηρεμία-  διότι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι, πόσω μάλλον όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να υποστούν τη βάσανο της δολοφονίας χαρακτήρων, διότι αυτό έγινε και με τον κ. Τσιόδρα-  να κάνει ένα βήμα πίσω. Και σίγουρα έλειπε η φωνή του από την ενημέρωση», πρόσθεσε. 

Ακρίβεια, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ 

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η «αναταραχή» αυτή θα είναι πιο έντονη τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς «και μετά θα αποκλιμακωθεί το πρόβλημα καθώς μειώνεται και η ζήτηση για φυσικό αέριο», ενώ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση. 

«Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών. Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για κάποιους, επειδή υπάρχει μια σύνδεση πια -δίκαιη και σωστή- με τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για κάποιες πολύ ακριβές περιοχές ή σε κάποια πολύ τουριστικά νησιά», δήλωσε ακόμη. 

Σε ερώτημα για ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης «είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής». 

«Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι ακόμα είμαστε Ιανουάριο, καλά-καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε. 

Εξάντληση της τετραετίας 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου ανασχηματισμού. 

Σε ερώτηση για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην κλήση για απολογία που έλαβαν τρεις δημοσιογράφοι, για την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός απάντησε: 

«Τώρα πληροφορήθηκα και εγώ ότι ο κ. Βαξεβάνης είναι κατηγορούμενος. Δεν έχω τίποτα να πω γιατί δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Θεσμικά μου απαγορεύεται. Το ερώτημα είναι γιατί παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την κυβέρνηση; Αν το πιστεύει να βγει να το πει». 

Τα ελληνοτουρκικά 

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα. 

«Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Ερντογάν υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας», δήλωσε. 

Το πρόβλημα, συνέχισε, δεν είναι μόνο το casus belli. «Το πρόβλημα είναι η “Γαλάζια Πατρίδα” ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», συμπλήρωσε. 

«Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα», τόνισε. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ