ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Μηταράκης: Το υπ. Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο έκδοσης προσωρινών επικουρικών συντάξεων

Μηταράκης: Το υπ. Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο έκδοσης προσωρινών επικουρικών συντάξεων Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Σχέδιο απόδοσης προσωρινής επικουρικής σύνταξης επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, με στόχο να περιοριστούν ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, περιέγραψε την πρόταση που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες προκειμένου να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο υπό σύνταξη σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης προσωρινής επικουρικής σύνταξης με βάση το πιθανό ύψος της οριστικής σύνταξης.

Για να ξεπεραστούν μάλιστα τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν εάν τελικά δεν εγκριθεί για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της κύριας σύνταξης (αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη επικουρικής), η πρόταση του υφυπουργού είναι, η προσωρινή σύνταξη να δίνεται αμέσως μετά την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για προπληρωμή του 80% του εφάπαξ, την οποία έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες το αρμόδιο ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).


Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, περισσότερες από 310.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ βρίσκονται σε... αναμονή, ενώ οι συνολικές εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων εκτιμώνται από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε πάνω από 1 εκατομμύριο.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στις 31 Αυγούστου 2019 εκτιμώνται σε 313.506, εκ των οποίων οι 189.851 αφορούν κύριες συντάξεις (ΕΦΚΑ) και οι υπόλοιπες 87.591 επικουρικές. Τα εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή, κατά το ίδιο διάστημα, είναι 36.064.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων θα έχει η δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος στο ΕΤΕΑΕΠ, αυτόνομο από αυτό του ΕΦΚΑ, που θα καλύπτει την περίοδο από το 2014 και μετά, που ισχύει η νοητή κεφαλαιοποίηση αλλά και τις πιθανές αλλαγές για τους ασφαλισμένους από το 2021 και μετά (πλήρης κεφαλαιοποίηση των εισφορών).

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το υπουργείο Εργασίας δεν είναι πολύ μακριά από τον στόχο που έχει θέσει για επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων. Ηδη, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, η απελευθέρωση που θα προκύψει από το καλοκαίρι του 2020, όταν το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, θα δημιουργήσει σημαντική επιτάχυνση στην πορεία ψηφιοποίησης των υπόλοιπων συντάξεων. Επιπλέον, με την επιστροφή υπαλλήλων στις ομάδες έκδοσης των συντάξεων, εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ολοκλήρωσης του στόχου κατά 20% με 25%.

Ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρόεδρο του ΝΑΤ Ανδρέα Κομματά και τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Ευάγγελο Κωνσταντίνου, αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις των ναυτικών. Όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΝΑΤ, εντός του 2019 θα έχουν δοθεί όλα τα εκκρεμή εφάπαξ των ναυτικών που ήταν αποκλειστικά ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και για τους οποίους έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως 31/12/2018. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες ναυτικών, οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, η διαδικασία έκδοσης εφάπαξ θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, με την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM