Απαντήσεις για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη επιχείρησε να δώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου. 

 

H κα Σία Αναγνωστοπούλου ρώτησε την υπουργό Πολιτισμού αν θεωρεί πως μπορεί να παραμείνει στη θέση της: «Αύγουστος 2019 με τον πλέον επίσημο και αλαζονικό τρόπο αναλάβατε αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη να σταματήσετε έναν διαγωνισμό και αναθέσατε το Εθνικό σε ένα πρόσωπο της δικής σας επιλογής. Μετά το δικαστικό βούλευμα που παραπέμπει αυτόν τον άνθρωπο με την κατηγορία του κατά συρροή βιαστή ανήλικων έχετε ή όχι την πολιτική ευθύνη και την υποχρέωση να παραιτηθείτε. Έχετε ή όχι την πολιτική ευθύνη για την πολιτική συγκάλυψη; Όταν είχατε την επιστολή των σπουδαστών τους καλέσατε να σας εξηγήσουν τις καταγγελίες ή καλέσατε μόνο αυτόν που βάρυναν οι καταγγελίες;  Όλα αυτά καθώς και ο ξεσηκωμός όλων των ανθρώπων του πολιτισμού σας καθιστούν πρόσωπο non grata για τον Πολιτισμό. Θεωρείτε ότι μπορείτε να παραμείνετε όχι ως υπουργός μπιζνας αλλά του Πολιτισμού;»


Η υπουργός Πολιτισμού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν εφάρμοσε, ως κυβέρνηση, τον νόμο για τον καλλιτεχνικό διευθυντή. «Το 2016 αλλάζει ο νόμος. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εφάρμοσε; Όχι. Ανανέωσε τη θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή. Μετά από 3 χρόνια η κυρία Μυρσίνη Ζορμπά προκήρυξε τελικά τον διαγωνισμό εν μέσω προεκλογικής περιόδου», είπε η Λίνα Μενδώνη


Κατά την Λίνα Μενδώνη, η προκήρυξη «έπασχε με ακυρότητα» επειδή η διάταξη με την οποία είχε εκδοθεί προκήρυξη είχε ήδη καταργηθεί. Υποστήριξε δε πως η αλλαγή νομοθεσίας μετά τις εκλογές και η επαναπροκήρυξη της διαδικασίας «θα καθυστερούσε την διαδικασία για 6-8 μήνες και η θέση θα έμενε ορφανή»«Ο διορισμός Λιγνάδη ήταν δική μου επιλογή»

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη, η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε πως υπήρξε προσωπική της επιλογή: «Ήταν δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια. Ο κ. Λιβαθυνός που εσείς (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) είχατε διορίσει δήλωσε ότι είναι τιμή του που τον διαδέχεται ο κ. Λιγνάδης».

«Το 2018 ο κ. Λιγνάδης ήταν καλεσμένος του προέδρου της Βουλής για εκδήλωση του Νέλσον Μαντέλα. Το δικό σας κόμμα τον κάλεσε στην ευρωβουλή για να μιλήσει για πολιτισμό. Το 2020 έπαιζε σε παράσταση με τον κ. Λιγνάδη η δική σας υπουργός Πολιτισμού κυρία Κονιόρδου. Αν σας ρωτούσαμε αν γνωρίζατε την δράση του κ. Λιγνάδη όταν τον καλούσατε σε αυτές τις εκδηλώσεις τι θα μας λέγατε; Ότι δεν γνωρίζατε και θα έχετε δίκιο. Όπως δεν γνωρίζαμε και εμείς».

«Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου»

Όσον αφορά στην αποπομπή του, η Λίνα Μενδώνη ισχυρίστηκε πως όταν έλαβε γνώση έπραξε «αυτό που έπρεπε». «Στις 18:20 δημοσιεύεται η σοκαριστική μαρτυρία του Νίκου Σ. Και 5 ώρες μετά είχε φύγει από την θέση του. Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη;» πρόσθεσε λέγοντας πως «όποιος γνώριζε κακώς δεν μίλησε». «Γιατί δεν με πήραν τηλέφωνο όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του; Όχι για να προστατέψουν εμένα αλλά για την προστασία του Εθνικού Θεάτρου. Γιατί δεν με ενημέρωσαν; Δε είναι παράλογο να με εγκαλούν ενώ αυτοί γνώριζαν και σιώπησαν; Μην μετατρέψουμε ένα σοβαρό θέμα σε τοξική λασπολογία», κατέληξε ενώ μερίδα καλλιτεχνών και ανθρώπων της Τέχνης ζητούν την άμεση παραίτησή της. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr