Μενδώνη από το Παγκόσμιο Συνέδριο UNESCO: Θέμα ηθικής και δικαιοσύνης η επιστροφή των Γλυπτών Παρθενώνα

Μενδώνη από το Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO: Θέμα ηθικής και δικαιοσύνης η επιστροφή των Γλυπτών Παρθενώνα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
0

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά το Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO -Mondiacult 2022- με θέμα «Πολιτιστικές Πολιτικές και Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο διεξήχθη στο Μεξικό, από τις 28-30 Σεπτεμβρίου 2022.

«Σαράντα χρόνια πριν, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη ζήτησε από αυτό  εδώ το βήμα, στο Mondiacult του 1982, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα. Γιατί η επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών δεν είναι μόνον θέμα ηθικής και δικαιοσύνης. Είναι θέμα, που θίγει και εισχωρεί στον πυρήνα των ιδίων των Αρχών, στις οποίες βασίζεται η UNESCO» επεσήμανε η υπουργός κατά την τοποθέτησή της.

«Ο διάλογος μεταξύ των εθνών, προϋποθέτει τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, ο οποίος με τη σειρά του προϋποθέτει τον σεβασμό στην ιστορία, την κληρονομιά και την ταυτότητα κάθε έθνους».

Εν συνεχεία υπογράμμισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του Παρθενώνα. «Ο Παρθενώνας, το μνημείο-σύμβολο της UNESCO, αποτελεί την πλέον εμβληματική περίπτωση ενός μνημείου, εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η ενότητα και η ακεραιότητα του οποίου δεν μπορεί να παραμένει ως σήμερα διαμελισμένη και διαταραγμένη» επεσήμανε, ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την κα Μενδώνη, «η διατήρηση της αυθεντικότητας, της ενότητας και της ακεραιότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς συνεπάγεται, την από κοινού όλων μας, υπεράσπισή της απέναντι στην κλοπή, τη λεηλασία, τον βανδαλισμού και το παράνομο εμπόριο, όχι μόνο σε περιόδους ειρήνης αλλά και σε εκείνες των ένοπλων συρράξεων».

Έκρινε πως είναι απαραίτητη «μία συντονισμένη διεθνής δράση» με στόχο «την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και στους τόπους προέλευσής τους».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ