Μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα εξετάζει η κυβέρνηση

Μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα εξετάζει η κυβέρνηση Facebook Twitter
Unsplash
0

Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα εξετάζει η κυβέρνηση, επιθυμώντας να «φρενάρει» την αύξηση των τιμών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα από τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι. «Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας, έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή», υπογράμμισε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έχουν συζητήσει το ζήτημα, έχοντας προχωρήσει σε υπολογισμούς του κόστους ενός τέτοιου μέτρου. Η εφαρμογή πάντως, σε περίπτωση υλοποίησης, θα γίνει στοχευμένα για βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το κρέας και το γάλα.

Αυτό που προβληματίζει, εκτός του δημοσιονομικού κόστους, είναι να διασφαλιστεί ότι η μείωση θα «περάσει» στον καταναλωτή και να μην καταλήξει,  όπως τόνισε και ο κ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. 

Έρχεται αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός, από το forum του Ο.Τ., δήλωσε ότι δεν αρκούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις. «Σας λέω με ειλικρίνεια όχι. Δεν υπάρχει χώρα να μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Ακολουθούν και άλλα μέτρα όμως. Ποια είναι αυτά; Αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μάιου, δεν θα σας πω το ύψος. Δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες. Δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε να μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», τόνισε.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ