Final 4 Euroleague LIVE

Με Απολυτήριο Γυμνασίου πλέον οι διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ- Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

Με Απολυτήριο Γυμνασίου πλέον οι διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ- Τι προβλέπει η νέα τροπολογία Facebook Twitter
9

Μόνο το απολυτήριο Γυμνασίου θα απαιτείται πλέον ως τυπικό προσόν προκειμένου κάποιος να τοποθετηθεί στη θέση του διευθυντή ενός Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία που πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος και έκανε δεκτή ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Η τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος υποστηρίζει ότι για τη θέση αυτή απαραίτητη είναι η «καλλιτεχνική αξία και όχι τα πτυχία», με την αιτιολογική έκθεση να αναφέρει ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση θεσμοθετείται μια νεότερη αντίληψη των πραγμάτων αναφορικά με την πρόσληψη των καλλιτεχνικών διευθυντών στα παραπάνω θέατρα ΔΗΠΕΘΕ». 

«Δεδομένης της ιδιαιτερότητας στο χώρο της τέχνης όπου σημαντικότερο ρόλο έχει η καλλιτεχνική αξία προς απάντηση στη σύγχρονη ανάγκη για την πρόσληψη των καλλιτεχνικών διευθυντών με κριτήρια συνδεόμενα με τα ουσιαστικά και όχι τα τυπικά προσόντα τους, ήτοι την αναγνωρισμένη προσφορά, τη διάκριση, την κατάρτιση και την εμπειρία τους στο χώρο της τέχνης και ιδιαιτέρως του θεάτρου, προτείνει η πρόβλεψη οι συγκεκριμένοι να προσλαμβάνονται ανεξαρτήτως κατοχής τίτλου συγκεκριμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εν συνεχεία στην τροπολογία-προσθήκη αναφέρεται: «Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας να προσλαμβάνονται ανεξαρτήτως κατοχής τίτλου συγκεκριμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας, εξαιρουμένης της ΥΕ εκπαιδευτικής βαθμίδας».

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, στον καλλιτεχνικό χώρο επικρατεί «οργή και προβληματισμός» σχετικά με την τροπολογία. Πολλοί καλλιτέχνες κάνουν λόγο για «μετριότητα που προωθείται στον πολιτισμό», ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την τροπολογία που κατατέθηκε «φωτογραφική για να διορίσουν τους δικούς τους στο Δημόσιο».

Πολιτική
9

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δηλώνω ναζιστής» παραδέχεται κυνικά ο Λαγός

Πολιτική / Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δηλώνω ναζιστής» παραδέχεται κυνικά ο Λαγός

«Δηλώνω ναζιστής! Θα με δικάσετε γι’ αυτό; Για να φύγουμε κάποτε! Δεν το έχω πει ποτέ, θα το πω τώρα, με φέρνετε στα όριά μου με τις ερωτήσεις, είμαι εθνικοσοσιαλιστής!» ανέφερε ο πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής
NEWSROOM
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πολιτική / Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα που στο μόνο που βοηθούν είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη των πολυεθνικών σε βάρος των καταναλωτών
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Υπάρχει κατ' αρχήν σύγχρονος άνθρωπος του θεάτρου που δεν έχει βγάλει λύκειο ; Άρα, μήπως προετοιμάζεται βόλεμα ημετέρου κάποιας ηλικίας ;Και αφού "σημαντικότερο ρόλο έχει η καλλιτεχνική αξία προς απάντηση στη σύγχρονη (!) ανάγκη για την πρόσληψη των καλλιτεχνικών διευθυντών με κριτήρια συνδεόμενα με τα ουσιαστικά και όχι τα τυπικά προσόντα τους" (Πηγή: www.lifo.gr), γιατί το μέτρο θεσπίζεται μόνο για τα ΔΗΠΕΘΕ και δεν εφαρμόζεται και στο Εθνικό Θέατρο ή στην Λυρική Σκηνή ; Δεν μας τα λέει καλά ο Σκουρολιάκος...Εκτός βέβαια και αν σκοπός είναι τα ΔΗΠΕΘΕ να παρουσιάζουν μόνο βουκολικά τύπου "Γκόλφω" και ηθοποιούς τους ευαίσθητους τσοπάνους της περιοχής.Γιατί, πως να σκηνοθετήσεις τις "Γουλιώτησες" ή τους "Ξάφηδες" χωρίς παιδεία;Μυρίζει από μακριά κυνήγι ψήφων το θέμα.
Ε δεν κατάλαβες τώρα? Προφανώς η διάταξη έρχεται κουτί σε κάποιους Δημάρχους ΣΥΡΙΖΑ καθώς η αιτιολογία της απόφασης μπορεί να είναι φαινομενικά καλή και εν πάση περιπτώσει κάπως ρομαντική αλλά όντως είναι φωτογραφική. Στα μισά ΔΗΠΕΘΕ θα αναλάβουν μάλλον άτομα που είναι δικοί τους ή τέλος πάντων τα έργα τους είναι τύπου απ αυτά που λες. Και αφορά πολύ συγκεκριμένη μερίδα καλλιτεχνών όχι λόγω ιδεολογίας απλά αλλά και ηλικίας. Οι απόφοιτοι δραματικών σχολών ή του Εθνικού είναι και απόφοιτοι Λυκείου (και άρα θα θεωρούνται υπερκαταρτισμένοι για την θέση). Οπότε οι νέοι μένουν εκτός (πάλι). Αρα μιλάμε για άτομα απο 45 ετών και πάνω, κυρίως απο 50 εως 60 ετών (βλεπε φωτο αρθρου). Εκείνη την εποχή το Λύκειο δεν το τελείωναν όλοι, ήταν δύσκολο, στις Πανελλήνιες δε πάνω απ τους μισούς κόβανε. Απολυτήριο Γυμνασίου ήτανήδη αρκετό τότε (ε λοιπόν σαυτούς θέλουν να ανοίξουν την πόρτα τώρα, πλήθος δικών τους παλιών που έχουν απαγορευτικό λόγω χαμηλών τίτλων).Πάντως μιας και ανέφερα το θέμα, και στο Δημόσιο υπάρχει μία κατηγορία ΔΥ που είναι οι ΥΕ (απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης) πέρα απ τους ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ. Σαυτήν είναι συνήθως άτομα με απλές ειδικότητες που δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις όπως πχ θυρωροί, εργάτες γενικών καθηκόντων (σε Δήμους πχ), κηπουροί, οδοκαθαριστές κτλπ. Κατηγορία/ειδικότητες όπου παλιά συνήθως στοιβάζανε συχνά όσους μπήκαν με μέσον. Θέλω να πω η κατηγορία υπάρχει μόνο λόγω των ατόμων που τελείωσαν τότε που στο Λύκειο δεν πήγαιναν. Πιστεύω σε 10-15 έτη το πολύ θα αποσυρθεί απ το Δημόσιο ή θα περιοριστεί δραματικά πολύ η κατηγορία καθώς θα ζητάνε κατώτατο προσόν Απολυτήριο Λυκείου μιας και τα σημερινά άτομα θαχουν μπει σύνταξη. Πλέον σχεδόν όλοι αποφοιτούν απο ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ (έστω και κουτσά στραβά κάποιοι). Κάτι ρομά, κρατούμενοι ή τέρμα φτωχοί ή απομόνωμένοι δεν τελειώνουν μονάχα.
Το γνωστο "η αριστεια ειναι ρετσινια" που ασπαζονται οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ...."δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την τροπολογία που κατατέθηκε «φωτογραφική για να διορίσουν τους δικούς τους στο Δημόσιο»"Εδω ειναι το ζουμι και κλασσικα το κανουν οσο πιο αγαρμπα μπορουν - χωρις φυσικα ιχνος ντροπης...
Οι απόφοιτοι δραματικών σχολών (και φυσικά Λυκείου) να γνωρίζετε ότι στο εξής θα αποκλείεστε από τις εν λόγω θέσεις ως "overqualified". Σε ελεύθερη (αριστερίστικη) μετάφραση "so long, suckers!"
Οι απόφοιτοι δραματικών σχολών (και Λυκείου) ΣΗΜΕΡΑ (μέχρι την τροπολογία Σκουρολιάκου που χλευάζεις) ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ακριβώς επειδή δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ. Αυτό ακριβώς το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ εισάγει η τροπολογία. Δίνει τη δυνατότητα σε καταξιωμένους ανθρώπους του θεάτρου, που όμως δεν έτυχε να έχουν ένα πανεπιστημιακό τίτλο (πχ Μηχανικού, Βιολόγου, Νομικού, Μεταλλειολόγου...) να καταστούν καλλιτεχνικοί διευθυντές σε ΔΗΠΕΘΕ. Θεωρείς ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταξιωμένων ηθοποιών, που έχει αποφοιτήσει από σχολές όπως του Εθνικού, του Τέχνης κλπ, αλλά δεν διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα πρέπει να αποκλείεται από τη θέση; Αν αυτή είναι η καθ' υμάς "αξιοκρατία" ή "αριστεία", να τη χαίρεστε...Αλλά, παρακαλώ: Μην κατηγορείτε άλλους για λαϊκισμό, ω άριστοι, εσείς....
Και γιατί όχι Ενδεικτικό Νηπιαγωγείου;Αν ακολουθήσουμε το σκεπτικό της τροπολογίας, ο διακεκριμένος αφισοκολλητής - katalipsi artist, Θανασάκης Χ., ο οποίος είχε κλίση κι έφεση στα Καλλιτεχνικά από μικρός, καθώς:1. Είχε καταστρέψει 2 καναπέδες και 1 ταπετσαρία σαλοτραπεζαρίας με μουτζούρες αφηρημένου εξπρεσσιονισμού από ανεξίτηλο μαρκαδόρο.2. Τραγούδαγε στο μπάνιο σουξέ του Οικονομόπουλου,3. Ήταν πάντα το πρώτο λαρύγγι στις πορείες και τις καταλήψεις του Νηπιαγωγείου Αιγάλεω,αυτό το αγγνό κι άδολο αλλά προικισμένο με ποικίλα ταλέντα prodigy λοιπόν, δεν ευδόκησε να προχωρήσει στις σπουδές, διότι δέχτηκε από νωρίς τα διδάγματα μεγάλων αντρών/φιλοσόφων που εξηγούσαν ότι "η αριστεία είναι ρετσινιά" κι "η καριέρα χολέρα", για να μη μιλήσω για τον κοινωνικό αποκλεισμό/bullying που ασκεί η βάρβαρη αστική κοινωνία στους κατά συνείδησιν καταληψίες!.Πείτε μου λοιπόν τώρα εσείςς, κύριοι ένορκοι, κύριοι δικασταί, μπορούμε εμείς να καταδικάσουμε αυτό το σπάνιο ταλέντο, το Θανασάκη Χ., στη μιζέρια, ή μήπως, αντιθέτως, οφείλουμε να τον επιβραβεύσουμε παραχωρώντας του τη διοίκηση ενός ΔΗΠΕΘΕ;;;;;;Αν ανήκετε σ΄εκείνους που δε θεωρούν την ερώτηση ρητορική, τότε είστε λούμπεν μικροαστοί (νεο)φιλελέδες και σάς έχουμε έτοιμη την απάντηση: ξυδάκι!!!!!!!