Μαρινάκης: «H αλήθεια για τη μουσουλμανική μειονότητα Ελλήνων στη Θράκη ακούστηκε και στην Άγκυρα»

Μαρινάκης: «H αλήθεια για τη μουσουλμανική μειονότητα Ελλήνων στη Θράκη ακούστηκε και στην Άγκυρα» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα ο Παύλος Μαρινάκης.

Μιλώντας στο Mega το απόγευμα της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας Ελλήνων της Θράκης αλλά και στο ζήτημα της Μονής της Χώρας.

«Κάθε πράξη του διαλόγου επιβεβαιώνει, παρά τις σαφέστατες διαφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, ότι ο διάλογος έχει μόνο θετικά και για τις δύο χώρες. Ο πρώτος και βασικός λόγος μιλώντας για τη δική μας χώρα, για την Ελλάδα, είναι ότι ακούγονται οι θέσεις μας», ανέφερε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης. «Ακούστηκε καθαρά η ελληνική θέση, η αλήθεια για τη μουσουλμανική μειονότητα Ελλήνων στη Θράκη που είχε ακουστεί και στην Αθήνα, ακούστηκε και στην Άγκυρα. Ακούστηκε καθαρά η ελληνική και όχι μόνο ελληνική αλλά, η θέση που υιοθετεί και η χώρα μας για την τρομοκρατική Χαμάς. Ακούστηκε και η ελληνική θέση για τη Μονή της Χώρας και αποδεικνύεται και από την ομιλία του Ερντογάν ότι ετέθη, όπως είχε καθήκον να κάνει και όπως είχε πει ο Έλληνας πρωθυπουργός, και στην διμερή συνάντηση», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Γιατί πρώτον ακούγονται οι θέσεις μας, ακούγονται καθαρά οι απόψεις μας. Και αυτοί οι οποίοι λένε, να μην συνεχιστεί ο διάλογος ή να ακυρωθεί μία συνάντηση, δεν μας λένε το πιο σημαντικό: τι θα κερδίσουμε με μία τέτοια ακύρωση. Ο δεύτερος λόγος που αυτό έχει οφέλη, είναι γιατί έχουν σταματήσει, έχουν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις. Έχει βοηθήσει αυτή η νέα κατάσταση στην καλύτερη δυνατή διαχείριση, στα όρια της επίλυσης ενός πολύ μεγάλου ζητήματος που είναι το μεταναστευτικό - δεν θα πω 100% γιατί ακόμα υπάρχουν ροές, αλλά πολύ μειωμένες - εκμηδενισμός στον Έβρο, σχεδόν εκμηδενισμός στο ανατολικό Αιγαίο, σίγουρα αυτό είναι γιατί η ελληνική πολιτική είναι καλύτερη από άλλων κρατών, αλλά έχει βοηθήσει η κατάσταση με την Τουρκία.

»Η visa, δέκα νησιά του Αιγαίου απολαμβάνουν τα οφέλη και το ξαναλέω: διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και ειδικά στην διαφορά μας με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας επί τη βάσει του διεθνούς Δικαίου, σημείωσε παράλληλα.

Μαρινάκης: «H Ελλάδα δεν έχει χάσει ούτε σπιθαμή από την διεκδίκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων»

Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία, ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πως η χώρα έχει κερδίσει από τον διάλογο. «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα του 2024 από άποψη ισχύος γεωπολιτικής, αμυντικής, διπλωματικής δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα μέχρι το 2019. Και σχετικά με τις συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί και με όλα τα σχετικά. Προσέξτε, το πιο βασικό ποιο είναι; Είναι πολύ εύκολος ο δρόμος του «πατριωτικού λόγου», ο οποίος είναι εντός εισαγωγικών, όχι ουσιαστικός.

»H Ελλάδα έχει κερδίσει από το διάλογο. Γιατί; Δεν έχει χάσει ούτε σπιθαμή από την διεκδίκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δεν τα έχει βάλει καν στο τραπέζι, δεν τα διαπραγματεύεται, και παρά τα αντιθέτως λεχθέντα τις τελευταίες μέρες, όλοι αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν. Ουδέποτε ούτε ο εν ενεργεία πρωθυπουργός, και διαχρονικά κανένας πρωθυπουργός δεν θα τα έβαζε στο τραπέζι. Και το ξαναλέω είναι απτά τα οφέλη», συνέχισε.

«Πρέπει βήμα-βήμα να κερδίζουμε. Θα επεκταθεί το ποσό των εκατέρωθεν επενδύσεων. Αυτό είναι σημαντικό για τις δύο οικονομίες, άρα και για την δική μας οικονομία. Θα διατηρηθεί το καθεστώς διευκόλυνσης της βίζας και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να επεκταθούν και να έχουμε και περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες. Και το κυριότερο θα εκφράζονται καθαρά οι θέσεις μας», τόνισε κλείνοντας το θέμα.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Τουρκία περί τα τέλη 2024 θα συγκληθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Πολιτική / Στην Τουρκία περί τα τέλη 2024 θα συγκληθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Αμφότεροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ότι παρά τις διαφορές, εστίασαν στα θετικά
LIFO NEWSROOM
Τα συμπεράσματα από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν- Οι συμφωνίες και οι «κόκκινες» γραμμές

Πολιτική / Οι συμφωνίες και οι «κόκκινες» γραμμές από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν

Για «τουρκική» μειονότητα μίλησε ο Ερντογάν, «είναι θρησκευτική» απάντησε ο πρωθυπουργός- Οι κοινές δηλώσεις και η διαφωνία του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν σε live μετάδοση για το αν η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM