Λαγκάρντ: H Eλλάδα κάλεσε το Ταμείο να εμπλακεί για να επιλυθούν τα οικονομικά της προβλήματα

Λαγκάρντ: H Eλλάδα κάλεσε το Ταμείο να εμπλακεί για να επιλυθούν τα οικονομικά της προβλήματα Facebook Twitter
0


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε σήμερα σε ομιλία της στο ινστιτούτο Brookings ότι θεωρεί "απαραίτητη" την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και διαβεβαίωσε ότι ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός παραμένει "δεσμευμένος" στις προσπάθειες να εξευρεθεί λύση στην ελληνική κρίση.


"Μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητη στην περίπτωση της Ελλάδας ώστε να καταστεί βιώσιμο", είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, θέση η οποία βρίσκεται στον αντίποδα εκείνης των Ευρωπαίων, που απορρίπτουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο προς το παρόν.


Εξάλλου, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες του σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.


"Το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει μια γραμμή που δεν συνεπάγεται ότι σιωπούμε, αλλά προσπαθούμε να έχουμε στο μυαλό μας τις εξελίξεις και να μην είμαστε υπερβολικοί στις θέσεις που διατυπώνουμε", ανέφερε.


"Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση οξείας κρίσης, η οποία είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί σοβαρά και άμεσα", επέμεινε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου μεταδίδει επίσης πως η κα Λαγκάρντ απέκρουσε τις κατηγορίες για σκληρότητα στην Ελλάδα λέγοντας πως «Το Ταμείο έχει εμπλακεί στην κατάσταση επειδή του ζητήθηκε από την Ελλάδα στην προσπάθεια να επιλυθούν τα οικονομικά της προβλήματα. Κι όταν το ΔΝΤ εμπλέκεται πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του. Δεν πρέπει να παρακάμπτει τους κανόνες και πάντα να συμπεριφέρεται αξιοκρατικά, χωρίς ειδικές μεταχειρίσεις». 

Η κ. Λαγκάρντ εξήγησε ότι τα δάνεια που δίνει το Ταμείο σε χώρες παραχωρούνται με διαφορετικούς και συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένα τόνισε: «Ολοι ωστόσο στοχεύουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας τους χρέους. Σε σχέση με την Ελλάδα πάντοτε συμβουλέψαμε το πρόγραμμα να περπατά σε δύο πόδια. Το ένα αφορά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή, όπως συμβουλέψαμε και στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου κι εκτός Ευρωζώνης της Λετονία και την Ισλανδία που απέδωσαν. Το άλλο σκέλος αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, που στην ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας πιστεύουμε ότι χρειάζεται, για να αποδεικνύεται βιωσιμότητα τους χρέους».

 

Με τις πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ και του mignatiou.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κασσελάκης: 30 μήνες φυλακή και 50.000 ποινή με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Πολιτική / Κασσελάκης: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με το σκεπτικό ότι δεν ανέμενε το Σεπτέμβριο του 2023 να εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δε γνώριζε την απαγόρευση να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό ως πολιτικός αρχηγός
LIFO NEWSROOM