Κυπριακό: Το Μαξίμου στηρίζει τον Κοτζιά ο οποίος δηλώνει πως οι Τούρκοι επέλεξαν να φύγουν από τη διαδικασία

Κυπριακό: Το Μαξίμου στηρίζει τον Κοτζιά ο οποίος δηλώνει πως οι Τούρκοι επέλεξαν να φύγουν από τη διαδικασία Facebook Twitter
1

Την ευθύνη των Τούρκων για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με σημερινή δήλωσή του στο Παρίσι όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

To Mαξιμου προχώρησε στη συνέχεια σε δήλωση στήριξης απαντώντας στα σημερινά δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον Νίκο Κοτζιά να είναι εκτός τραπεζιού στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζοντας τον ως υπεύθυνο για την αποτυχία της Γενεύης.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζοντας πως «αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν επιτυχία αν παραδινόμασταν στους Τούρκους, νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα, και την ικανότητα/δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου». Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη αναφέρει ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας πως «πρέπει να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων στους τουρκοκυπρίους, και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους ελληνοκυπρίους».

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης

- Σημερινά δημοσιεύματα, κυρίως στο politico, αμφισβητούν τη θετική επιρροή σας σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν επιτυχία αν παραδινόμασταν στους Τούρκους, νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα, και την ικανότητα/δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη: πρέπει να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων στους τουρκοκυπρίους, και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους ελληνοκυπρίους.

Εδώ έχουν γίνει μια σειρά από διαστρεβλώσεις των γεγονότων, πχ λένε ότι επειδή οι τεχνικές ομάδες ξεκινούν να συνεδριάζουν την άλλη εβδομάδα, εμείς διακόψαμε την διαδικασία. Δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχιστεί προχθές, την Παρασκευή, η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο. Όπως ήταν και προγραμματισμένο. Και γιατί έπρεπε να συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό; Για να δοθούν οι οδηγίες πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Διότι οι Τούρκοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση, και σηκωθήκαν και φύγανε πρωί-πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν έχουμε χρόνο για πολιτικές διαβουλεύσεις και ας συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν, όμως, να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες. Είχαμε προγραμματίσει πολιτικές διαβουλεύσεις και τη συνέχιση της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο για την Πέμπτη και την Παρασκευή και εκείνοι το ακυρώσανε. Και είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά, ελληνικά ή και άλλα ΜΜΕ τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακυρώσανε τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και επιπλέον μετά, να ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες.

Λίγη ώρα αργότερα το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη στήριξή του στο Νίκος Κοτζιά.

«Δημοσιεύματα που παρουσιάζουν υποτιθέμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, ή ερμηνεύουν ως ανελαστική τη στάση της ελληνικής πλευράς στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού τόνισε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην καθηγητή του Χάρβαρντ, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου έχουν παραδοθεί στους Τούρκους. Είναι πραγματικά κρίσιμο για τις διαπραγματεύσεις και το μέλλον της Κύπρου, αυτοί οι άνθρωποι να απομονωθούν από τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων αι να εγγυηθεί για την ασφάλεια της Κύπρου η ΕΕ. Το τι έγινε στη Γενεύη, έχει γραφτεί αναλυτικά και στον Κυπριακό τύπο. Οι καρπαζοεισπράκτορες της Μόσχας έχουν ξεβρακωθεί πλήρως. Είναι ντροπή για ελληνική κυβέρνηση να μην στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα εθνικά συμφέροντα. Ντροπή και αηδία. =====