Κούγιας: Ο Λιγνάδης αποφυλακίζεται «με νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ» - Τι απαντά το κόμμα

Κούγιας: Ο Λιγνάδης αποφυλακίζεται με νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά το κόμμα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η αποφυλάκιση του πελάτη του.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος χαρακτηρίζει τον καταδικασμένο για δύο βιασμούς Λιγνάδη, «αθώο» και στρέφεται κατά του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο για τις δηλώσεις του ότι «από σήμερα ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Κούγιας αναφέρει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος μέχρι το εφετείο με βάση «το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε». Στο πλαίσιο αυτό, κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «ψηφοθηρικούς λόγους» γύρω από την αμφισβήτηση της απόφασης του δικαστηρίου.

«Τόλμησαν, πάλι για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, να αμφισβητήσουν τη σημερινή απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία αποφάσισε, εφαρμόζοντας ένα νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, δεν υπήρχε στον προηγούμενο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και το οποίο άρθρο διατάσσει τους Δικαστές και τα Δικαστήρια να αποφασίζουν υποχρεωτικά την αναστολή εκτελέσεως της ποινής όταν ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε:

  • έχει μόνιμη και γνωστή κατοικία στην Ελλάδα,
  • δεν είναι ύποπτος φυγής,
  • δεν έχει προετοιμάσει τη φυγή του στο εξωτερικό,
  • δεν είναι φυγόποινος,
  • δεν είναι φυγόδικος,
  • δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα και
  • δεν υπάρχει φόβος να διαπράξει, εάν μείνει ελεύθερος, εγκλήματα». 

«Καταδικάστηκε [ο Λιγνάδης] με ψήφους τέσσερις έναντι τριών αθωωτικών για μία πράξη που τελέστηκε τον Μάρτιο του 2015, δηλαδή πριν επτά ολόκληρα χρόνια, χωρίς επί επτά χρόνια, ζώντας ελεύθερος, να έχει διαπράξει έστω και τροχαία παράβαση και έχοντας επί σχεδόν πενήντα έτη, λευκό ποινικό μητρώο. Επομένως, σύμφωνα με το νόμο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, ο ασκηθείς μαζί μου ως δικηγόρος, πρώην συνεργάτης του γραφείου μου, τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τον οποίο παμψηφεί ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν έναν από τα σωστότερα και αρτιότερα νομοθετήματα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το Δικαστήριο έπρεπε υποχρεωτικά να αφήσει ελεύθερο τον κύριο κατηγορούμενο, διότι διαφορετικά θα παραβίαζε με ακραίο τρόπο το νόμο και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Μετά από όλη αυτή τη νομική ανάλυση, είμαι βέβαιος ότι, τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και όσοι παραπλανήθηκαν αγνοώντας αυτό που πριν τρία χρόνια ψήφισαν, θα ζητήσουν συγγνώμη, τόσο από τους Τακτικούς Δικαστές, όσο και από ολόκληρο τον ελληνικό Λαό για το λάθος, το οποίο διέπραξαν με αυτές, λόγω αγνοίας νόμου, τοποθετήσεις. Επιτέλους, οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος, να αφήσουν τη Δικαιοσύνη έξω από τα πολιτικά παιχνίδια τους, γιατί προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία όταν οι δικαστικές αποφάσεις τους εξυπηρετούν, να υπερηφανεύονται γι’ αυτές και όταν τους βλάπτουν πολιτικά, να επιτίθενται σ’ αυτές», καταλήγει. 

«Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;»

Τη δήλωση του Αλέξη Κούγια ότι ο Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος στη βάση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε το γραφείο Τύπου του κόμματος, αφήνοντας αιχμές ότι παίζει «πολιτικό παιχνίδι».

«Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Κούγιας το άρθρο 497 παρ. 8 του ΚΠΔ ισχύει σήμερα ακριβώς όπως ίσχυε από το 2010, πριν δηλαδή από τη μεταρρύθμιση του 2019», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται: «Μετά την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε, ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δήθεν θύμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδίκη για 2 βιασμούς ανηλίκων, το ερώτημα που γεννάται είναι για ποιον λόγο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη; Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ