Κωστής Χατζηδάκης: Δεν έχουμε δυνατότητα να δώσουμε αναδρομικά- Δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν έχουμε δυνατότητα να δώσουμε αναδρομικά Facebook Twitter
Φωτ.: ΣΚΑΪ
0

Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για να δώσει αναδρομικά, ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, «έχουμε πει ότι θα δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις 3,1%, δεν έχουμε περιθώρια για αναδρομικά. Τι να πούμε; Ότι κόβουμε από τους συνταξιούχους και τα δίνουμε στους δικαστικούς;».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το ζήτημα των αναδρομικών, ευρύτερα, έχει ήδη ρυθμιστεί και προανήγγειλε ρύθμιση που θα έρθει με νόμο στη Βουλή με την οποία θα γίνει προσπάθεια να θωρακιστεί το σύστημα «για να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και την οικονομία», όπως σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας πως «θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος ο προϋπολογισμός να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό που έχουμε ανακοινώσει, το 1,1%. Αυτό είναι το διαβατήριο για τις αγορές, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας». 

«Επειδή έχουμε πάει καλά, δεν ήρθα εγώ να χαλάσω τη δουλειά του προηγούμενου υπουργείου. Εκείνο το οποίο μας βοηθάει και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ίδιας της οικονομίας. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, επειδή έχουμε ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, τα πράγματα προχωρούν μπροστά και αυτό αντανακλάται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως αν και αυτή τη χρονιά είχαμε δύο εκλογές και φυσικές καταστροφές μπορούμε και δίνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε προεκλογικά και από εκεί και πέρα, στο τέλος της χρονιάς θα δούμε τον λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο», πρόσθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη

Στη συνέχεια, ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τον κ.Χατζηδάκη να τονίζει πως «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη δικαιοσύνη. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη». 

«Δεν είναι δυνατόν, απλώς και μόνο ερμηνεύοντας κάποια άρθρα του Συντάγματος να καταλήγουμε ότι πρέπει να έρθει το υπουργείο Οικονομικών και να δίνει λεφτά, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ, τα λεφτά αφορούν μία συγκεκριμένη ομάδα, η οποία τυχαίνει να αποφασίζει και για τον εαυτό της» σημείωσε ο κ. Χατηδάκης και συνέχισε: 

«Δεν θα αμφισβητήσω τις πρόνοιες του Συντάγματος για τους δικαστικούς. Εμείς λαμβάνουμε υπόψιν μας την απόφαση αυτή αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την ανάγκη να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Διότι, αν αρχίσουμε πάλι να έχουμε υπερβολικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και ελλείμματα για τις συντάξεις, ο λογαριασμός αυτός θα πάει στους Έλληνες πολίτες. Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή μία ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά ακόμα περισσότερο θα λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε δυνατότητα για να δώσουμε αναδρομικά. Έχουμε πει ότι θα δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις 3,1%, δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Τι να πούμε; Ότι κόβουμε από τους συνταξιούχους και τα δίνουμε στους δικαστικούς; Το θέλει κανένας αυτό; 

Τα δικαστήρια έχουν κρίνει για τα αναδρομικά και η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψιν της αυτές τις αποφάσεις. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει παρουσιαστεί, περιθώρια δεν υπάρχουν. Το ζήτημα των αναδρομικών, ευρύτερα, έχει ήδη ρυθμιστεί. Θα θωρακίσουμε το σύστημα για να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και την οικονομία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ σημείωσε πως δεν πρέπει να ακολουθήσει «χιονοστιβάδα» διεκδικήσεων.  

«Το 2023 υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 9 δισεκ. ευρώ παραπάνω έσοδα χωρίς να έχουμε αύξηση των φόρων, λόγω της ανάπτυξης. Αν αρχίσουμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε, όλη αυτή η πορεία που επιτεύχθηκε με μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας και μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης, θα διακυβευτεί», πρόσθεσε.  

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM