ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη για το δημογραφικό και τα 2000€ που υποσχέθηκε η ΝΔ

Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη για το δημογραφικό και τα 2000€ που υποσχέθηκε η ΝΔ Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και και του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώθηκε το μεσημέρι στη Βουλή, με αιχμή το δημογραφικό και αφορμή την εφάπαξ ενίσχυση των 2.000 ευρώ που υποσχέθηκε ο αρχηγός της ΝΔ. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε πως, αν το κόμμα του αναλάβει την εξουσία μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα επαναφέρει τα ποσά που έχουν περικοπεί από τα τις τρίτεκνες και πολύτεκχνες οικογένειες. 

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός σχολίασε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «φιλοδώρημα», το εφάπαξ βοήθημα των 2.000 ευρώ που υποσχέθηκε η ΝΔ, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι υπόσχεται και μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί. 

Μητσοτάκης: Υπαρξιακό ζήτημα το δημογραφικό

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το δημογραφικό «ζήτημα υπαρξιακό, καθώς η Ελλάδα αιμορραγεί χάνοντας τους ανθρώπους της».

«Θα ήταν ευκαιρία πολιτικής συνεννόησης κατά του τοξικού κλίματος, καταλήγοντας σε κάποιες πολιτικές που χρειάζονται βάθος χρόνου. Θα ήταν ευχής έργο να διαμορφώσουμε κλίμα εθνικής συναίνεσης. Κάποιοι όμως δεν θέλουν».

Παραπέμποντας σε στοιχεία της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως από το 2011 -και για πρώτη φορά μεταπολεμικά- ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται.

«Από τα 11,1 εκατομμύρια, τότε, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια. Και αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Έλληνες θα περιοριστούμε στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080. Με άλλα λόγια, λιγοστεύουμε, με δραματικούς ρυθμούς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας σε όλη την ΕΕ -μόνον 1,38 παιδιά ανά ζευγάρι, έναντι 1,60 στην Ευρώπη των 28, ενώ η φυγή 400.000 νέων -στις πιο δυναμικές ηλικίες και με παραγωγικές δυνατότητες- επιτείνει το πρόβλημα.

«Η Ελλάδα γερνάει»

«Έτσι, ο πληθυσμός μας γερνάει: Το 1951 η μέση ηλικία στην Ελλάδα των 7,6 εκατομμυρίων ήταν στα 30 έτη. Ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 43 έτη. Και παρόλο που σήμερα, οι άνω των 65 συμπολίτες μας είναι το 21% του πληθυσμού, το 2050 αυτή η κατηγορία θα φτάσει το 33%».

«Χωρίς ανάπτυξη -δηλαδή, δουλειές, έσοδα και εισφορές- δεν υπάρχουν ούτε μισθοί και συντάξεις ούτε Υγεία και Πρόνοια. Αλλά και ούτε εθνική ασφάλεια. Να γιατί όταν μιλάμε για το Δημογραφικό, μιλάμε για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα».

Το σχέδιο της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το σχέδιο του, που κινείται σε τέσσερις κατευθύνσεις: Μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού. Στήριξη των εργαζόμενων γονέων-κυρίως των γυναικών- και των μεγάλων οικογενειών. Επιστροφή των νέων που έφυγαν. Και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου Ασφαλιστικού.


Ακολούθως, ανέπτυξε τα μέτρα που δεσμεύεται να λάβει η ΝΔ μεταξύ των οποίων είναι: 

-Άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού, που δεν πρέπει να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κανένα νέο ζευγάρι που θέλει να μεγαλώσει την οικογένειά του.

-Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί. «Έτσι, θα ωφεληθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά. Ενώ πρόσθετα κίνητρα δίνονται ειδικά σε ζευγάρια που θα τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 τους χρόνια».


-Όλα τα βρεφικά είδη, αλλά και τα είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

-Παιδικοί σταθμοί για όλα τα Ελληνόπουλα στα πρώτα τους χρόνια. Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό σταθμό, θα λαμβάνει ένα κουπόνι 180 ευρώ το μήνα, για 10 μήνες το χρόνο, ώστε να επιλέγει εκείνη το σταθμό που προτιμά.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέπτυξε επίσης μία σειρά επιπλέον θετικών μέτρων για την προστασία των νέων γονέων μεταξύ των οποίων:


-Ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα.

-Αύξηση της άδειας σε μονογονεϊκές οικογένειες και επέκταση της προστασίας από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό. Αυτό θα ισχύει και για τους πατέρες, μόλις αυτοί ανακοινώνουν ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.
-Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα περιμένει όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας αναφορά στις εκλογές του Μαΐου: «Σε λιγότερο από ογδόντα ημέρες οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσα υπέμειναν εδώ και 4 χρόνια: Στα ψέματα και στους φόρους. Στην ανασφάλεια στις γειτονιές. Στη διάλυση του κράτους με τα χιλιάδες κομματικά ρουσφέτια. Στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Αλλά και στο τοξικό νέφος της συναλλαγής και της λάσπης, που τυλίγει όλο και περισσότερο τη δημόσια ζωή. Στις εκλογές που έρχονται, οι πολίτες ένα μόνο πανίσχυρο μήνυμα θα στείλουν στην κυβέρνηση: Επιτέλους, φύγετε! Και ένα σύνθημα θα απευθύνουν σε εμάς: Προχωρήστε μπροστά».

Τσίπρας: Το δημογραφικό δεν λύνεται με πολιτικές λιτότητας

 

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σήμερα και το αύριο, όποιες πολιτικές χαραχθούν, τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου, ανέφερε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής

 

«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε τρεις «απολύτως κομβικούς άξονες» για τη σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος: μείωση της ανεργίας, προστασία της εργασίας και αύξηση των μισθών συνιστούν αναγκαία συνθήκη για την επίλυση του δημογραφικού

Σύμφωνα με τον ίδιο, για αυτόν τον λόγο «οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας, οι νεοφιελεύθερες συνταγές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μίας γενιάς».

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος»

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό ενεργητικών πολιτικών ως «φιλοδωρήματα», σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια.

«Επόμενος άξονας, εξαιρετικά κρίσιμος για το δημογραφικό, είναι οι πολιτικές για το παιδί και έχω την αίσθηση ότι δεν είστε επαρκώς ενημερωμένος από τους συνεργάτες σας για όσα ήδη έχουν γίνει».

«Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα "φιλοδώρημα", γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε», πρόσθεσε, σημειώνοντας; «Όταν παραλάβαμε το 2015, η δαπάνη ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα η δαπάνη για το παιδί είναι στο 1 δισ. 416 εκατ. ευρώ ετησίως».

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτόν τον τόπο να μη στερηθούν τα στοιχειώδη, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθαν στον κόσμο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Κανένας άνθρωπος δεν έρχεται στον κόσμο με τη μοίρα του προδιαγεγραμμένη. Ευθύνη και καθήκον της πολιτείας είναι να κάνει το παν, ώστε να εξασφαλίζει μια κοινή αφετηρία, μια ασφαλή διαδρομή για την προοπτική κάθε παιδιού σε αυτό, τον τόπο. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω και για κανένα λόγο. Δεν χωράνε δημοσιονομικοί υπολογισμοί όταν μιλάμε για το πολυτιμότερο αγαθό αυτού του τόπου».

Κατά τον ίδιο, οι δράσεις της κυβέρνησης για τα παιδιά «παρά τα στενά δημοσιονομικά, ήταν εμβληματικές».

«Αυξήσαμε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,1 δισ. το 2018. Τα οποία, αντίστοιχα, αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέσπισε τον θεσμό των σχολικών γευμάτων που παρέχονται καθημερινά σε 153.000 παιδιά σε όλη τη χώρα και πως σε μία τριετία αύξησε την κρατική χρηματοδότηση για να μπουν 60% περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν.

Όπως είπε, το 2015 είχαμε 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φέτος (2018-2019) η κυβέρνηση έχει δώσει ερισσότερα από 127.000, δηλαδή 60% περισσότερα παιδιά με πολύ σηματική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην εξαγγέλλει πράγματα που ήδη υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη επισήμανε πως «το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι δεν υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση, δαπάνη, επιδότηση. Γιατί λέτε στο πρόγραμμά σας ότι θα το λύσετε δίνοντας 1.800 ευρώ ετησίως σε κάθε παιδί. Εμείς δίνουμε σήμερα από 2.375 έως 2.945 για τα βρέφη, 1.805 έως 2.375 για τα νήπια. Πολύ περισσότερα από όσα λέτε εσείς ότι θα δώσετε».

«Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί. Σήμερα κάνουμε αγώνα δρόμου για να δώσουμε κίνητρα να φτιαχτούν», συμπλήρωσε.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία που εξήγγειλε σήμερα η ΝΔ έχει γίνει νόμος εδώ και έναν χρόνο

 

«Επιλέξαμε να δώσουμε βάρος σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα στο οποίο διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία, επέλεγε να κλείνει τα μάτια, υποταγμένη στη γραφειοκρατία, τα στερεότυπα και τον κοινωνικό συντηρητισμό. Κι αυτό ήρθατε να το εξαγγείλετε σήμερα αλλά έχει γίνει νόμος εδώ και έναν χρόνο», είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφερθείς στην Εθνική Στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση, δηλαδή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία, όπου μειώνεται ο χρόνος αναμονής σε 8-12 μήνες από 4-6 χρόνια. «Καθυστερήσεις που πολύ συχνά τροφοδοτούσαν το ανεπίτρεπτο φαινόμενο της "εμπορίας" ανηλίκων. Όλο το σύστημα γίνεται αδιάβλητο και ψηφιακό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενσωμάτωση μεταναστών

Αναφερόμενος στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το δημογραφικό, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε τόσο για την υποκρισία ορισμένων πάνω στο δημογραφικό όσο, όμως, και για τις θλιβερές συνέπειες στη μείωση του πληθυσμού από την επικράτηση ρατσιστικών και ακραία συντηρητικών στερεοτύπων -για πολλά χρόνια- σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck, σύμφωνα με τα οποία χώρες, οι οποίες -παρά την πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς σε ορισμένες περιπτώσεις- έχουν πολιτικές ένταξης και -συγκεκριμένα- πολιτογράφησης μεταναστών είτε για διαμένοντες για μεγάλο διάστημα μόνιμα στη χώρα είτε πολύ περισσότερο για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, αναμένεται να δουν αύξηση στον πληθυσμό τους. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά έως το 2050, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μετανάστευσης.

Αντιθέτως, χώρες που πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση πληθυσμού. Τόσο λόγω της μη ενσωμάτωσης μεταναστών όσο και λόγω της μόνιμης φυγής γηγενών στο εξωτερικό.

«Δεν χωρούν ούτε κροκοδείλια δάκρυα, ούτε κορώνες για το δημογραφικό, από πολιτικές δυνάμεις που στην πράξη, με τα πεπραγμένα τους στην κορύφωση της κρίσης, θεώρησαν τις πολιτικές για το παιδί, περιττή σπατάλη (...) Εμείς δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους που η Ελλάδα έγινε η δική τους πατρίδα, δεν θα στερήσουμε από τον τόπο μας, τις νέες γενιές των ελληνόπουλων διαφορετικής καταγωγής, εθνικότητας, χρώματος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γι΄ αυτό και από το 2016, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιθαγένεια, 66 χιλιάδες νέες και νέοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Και έχουμε ήδη προχωρήσει στη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, η δημοσιότητα και η επιτάχυνση της διαδικασίας η οποία αφορά περίπου 200.000 παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Ενώ παράλληλα, θεσπίσαμε πριν ένα χρόνο, τη δυνατότητα όσων έχουν νόμιμη και συνεχή διαμονή τουλάχιστον 12 έτη στη χώρα, να αιτηθούν την πολιτογράφηση τους».

Το ερώτημα «η Ελλάδα σε ποια πλευρά της ιστορίας επιλέγει να σταθεί;» έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. Όπως είπε, οι πολιτικές επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν, πλην λαμπρών εξαιρέσεων που απλά επιβεβαίωσαν τον κανόνα, αφορούσαν χώρες που πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την Ευρώπη των κλειστών συνόρων. Όμως, αυτός ο δρόμος είναι καταστροφικός και δεν υπήρξε ποτέ μονόδρομος για τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι όχι πολλά χρόνια πριν, μόλις τη δεκαετία του '90 και σύμφωνα με την πολύτιμη μελέτη του σπουδαίου καθηγητή και πρώην υπουργού Μανώλη Δρεττάκη, η χώρα αύξησε τον πληθυσμό της κατά περίπου 700.000 πολίτες. Γεγονός που προέκυψε κατά 97% από την εισδοχή μεταναστών και μόλις κατά 3% από την υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων εκείνη την περίοδο.

«Επομένως, αυτοί που καλλιεργούν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δεν σκορπούν μονάχα το μίσος και τον διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός είπε και πρόσθεσε: «Πολύ περισσότερο αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο με οδηγό αυτές τις αρχές. Αυτοί που μιλούσαν και μιλούν για λαθραίους, για εισβολείς, για τη δήθεν απειλή στα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Αυτοί που γύρισαν την πλάτη σε χιλιάδες παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και νοιάστηκαν μονάχα για μια στιγμή».

«Είναι σαφές ότι οι κήρυκες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οδηγούν τη χώρα -διά του αποτελέσματος- σε πληθυσμιακή συρρίκνωση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια κοινωνία συμπεριληπτική, μια χώρα πρότυπο συνύπαρξης, αλληλεγγύης, μια χώρα που αγκαλιάζει τον πλούτο των παραδόσεων και των διαφορετικών καταγωγών. Την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων όπως ήταν άλλωστε πάντα στις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της», πρόσθεσε.

«Υποκρισία από τη ΝΔ»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «μεγάλη υποκρισία» στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και όταν από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασαν, λέγοντας πως δική τους κυβέρνηση έδωσε την ελληνική υπηκοότητα στον Γιάννη Αντετοκούμπο, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι είδαν τη μία και μοναδική εξαίρεση και στέρησαν το ίδιο δικαίωμα από άλλα 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

«Αντί να μας κατηγορείτε ότι δεν επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, μας κατηγορείτε ότι έχουμε σχέδιο να αλλοιώσουμε το εκλογικό Σώμα, θεωρώντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία, σαν τον Αντετοκούμπο, δηλαδή, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν. Ε, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν διότι έχετε προσεγγίσει τις πιο ακραίες και δεξιές συμπεριφορές και ρητορικές».

Πολιτική
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Απλά τα νούμερα. Δύο παιδιά σε βρεφονηπιακό σταθμό =700€ - 900€/μήνα.Λογικό ενοίκιο σε μέτρια γειτονιά της Αθήνας (πχ Πετρούπολη) για 90τμ 400€/μήνα.Μέσος όρος παγίων (φως, νερό, τηλέφωνο, όξω η το πετρελαιο) 150€/μήνα χαλαρά.Πάνες για δύο μωρά 100€/μήνα.Μέσος μισθός Ιανουάριος 2018, συμφωνα με στοιχεια του ΣΕΒ, 1.184€.Άρα για να ζει 4μελης οικογένεια πρέπει να έχει εισοδήματα άνω του μέσου όρου ή μαύρα εισοδήματα. Με δεδομένο ότι θα δουλεύουν και οι δύο γονείς. Αλλιως πεθαινουν της πεινας. Κυριολεκτικα.
Η Ελλαδίτσα έχει μανία με τα επιδόματα αλλά από την εμπειρία μου και των αγαπημένων μου ένα πράγμα χρειάζεται:Να μπορεί κάθε νέος γονέας να βρίσκει θέση για το παιδάκι του από τον βρεφονηπιακό έως και το δημοτικό με ωράριο έως της 5 με φαγητό και μελέτη στο σχολείο, ώστε να γυρνά στο σπίτι με διαθέσιμο χρόνο για να παίξει και τον γονέα πιο ελεύθερο να έχει ποιοτικό χρόνο με το παιδάκι του.
Το θέμα είναι ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά προβλήματα: πως θα αρουμε τα αντικίνητρα στην τεκνογονια και πως θα δώσουμε κίνητρα που θα ενισχύουν την τεκνογονια. Και τα δύο είναι απαραίτητα και αυτήν τη στιγμή μας λείπουν. Αυτά που αναφέρεις εσύ εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία και (θα έπρεπε να) είναι τα "αυτονόητα". Ακόμα όμως και αν αφαιρεθούν τα αντικίνητρα αυτό δεν αρκεί για να πείσει τον κόσμο να κάνει περισσότερα παιδιά, όπως δείχνει η εμπειρία από άλλες χώρες όπου αυτά θεωρούνται δεδομένα. Το επίδομα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία μέτρων και είναι και αυτό απαραίτητο. Αν είναι και εφάπαξ τόσο το καλύτερο, καθώς ο πολίτης δεν εμπιστεύεται ότι το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει για χ διάστημα ένα επίδομα (και με το δίκιο του).
Ο μόνος λόγος για να συζητιέται αυτό το επίδομα στη Βουλή είναι το πώς θα πάει στα 10.000 ευρώ. Ίσως να είναι η καλύτερη επένδυση που θα έχει κάνει ο ο ελληνικό δημόσιο εδώ και πολλά χρόνια.